Nekada davno u Konjic su dolazili ljudi iz Slavonije i na pijaci prodavali svoje proizvode.
S njima je bila i moja teta Vera. Nije mi bila rod nego kako bismo mi to rekli "izvanji" rod. Ustvari ona je bila punica maminog rođaka Ante kojega smo mi zvali: ujko!
Za vrijeme II svjetskog rata njegovi otac i majka su odselili u Slavoniju i izgubili su sve veze s rodbinom iz Konjica. Ali, zahvaljujući njegovoj želji i poduzetnosti svi smo se nekako spojili.
I tako je teta Vera, starija žena, svakoga petka vlakom dolazila u Konjic i prodavala na pijaci jaja i piliće. I navečer bi se opet vraćala u svoju Slavoniju, odnosno Šiškovce.
Popodne, prije odlaska na vlak, bi se kod nas malo odmorila i osvježila.
Možete li zamisliti koji je to bio život, koji teret na plećima te žene, koja energija i volja samo da se izvuče koji dinar više.
Eh, s tom njenom krasnom domaćom piletinom bi naša mama često znala napraviti i Červiš!
Červiš je jednostavno jelo, ukusno, zbog svojih sastojaka i osvježavajući.
A mi smo ga obožavali. Čini mi se kako je malo reći obožavali. Pravo bismo se veselili takvome ručku. A tek kada bi i moj ujko Marko navratio, bio bi to praznik.
Evo kako sam ga ja napravila. Naravno, u pomoć sam pozvala svoju sestru "pamtešu". Za razliku od mene ona je puno toga više memorila u svoju glavicu. Već sam rekla: meni kao da je neko ukrao pamćenje.
Potrebno je:
- za juhu:
- polovica pileta ili domaće kokoši
- 3-4 mrkve
- 1 glavica luka, napola presječena
- 1/8 srednje glavice celera
- 1 korijen peršina zajedno s listom
- nekoliko zrna papra
- sol
- voda
- za červiš:
- 4 - 5 žlica ulja
- 2 žlice brašna
- 4-6 češnjeva bijelog luka
- 2 žlice octa (po ukusu ili manje ili više)
- za pohanje:
- 2 jaja
- brašno
- krušne mrvice/prezla
- sol
- ulje za pohanje
Priprema:
- Od svih sastojaka napraviti pileću/kokošju juhu
- Kada se juha skuha izvaditi meso a juhu procijediti.
- Bijelo meso iskidati na končiće (iskončati)
- Na ugrijanom ulju propržiti dobro brašno pa dodati nasjeckani češnjak i bijelo meso.
- Sada dodavati juhu postupno miješajući da se umak ne zgruda. Červiš mora biti gust kao umak
- Začiniti po potrebi, dodati ocat i poslužiti s ostatkom piletine koju treba ispohati:
- Razdvojiti batak i zabatak, krila te ih pohati tako što ih se prvo uvalja u brašno, zatim u umučena jaja te nakon toga u krušne mrvice. Ispržiti ih u ugrijanoj masnoći do zlatno rumene boje!
* Ovo je mjera za nas troje, ovoga puta. Poduplati sve za više osoba.
* Červiš je zasitno, težačko jelo. Umjesto ulja nekada se zaprška pripremala s mašću
* I gle čuda: baš me je danas nazvao moj ujko Ante koji već dugo živi u Njemačkoj. Tete Vere, kao i moje mame više nema ovdje s nama. Ali, one su uvijek tu, ostavile su nam puno toga lijepoga i svaki dan ih se s radošću prisjetimo.
* Ovo je pileći červiš, postoje i mnogi drugi. Jednom prilikom ću predstaviti i Hercegovački červiš koji se pravi od usitnjene junetine i tarane! Valjda neću zaboraviti:)
Super izgleda.
OdgovoriIzbrišiSve s piletinom kod mene prolazi :)
http://artonmyway95.blogspot.com/
Nisam ni čula ni jela ovo jelo. Deluje mi mnogo ukusno, baš je interesantno!
OdgovoriIzbrišiZato i volim objaviti ova starinska jela. Našla sam na net-u da se u nekom mjestu u Srbiji održava i Červišijada:)
IzbrišiKategorija "da se ne zaboravi" je stvarno za svaku pohvalu. Za naziv ovog jela nisam nikad čula, kao ni za takvu vrstu pripreme, ali je sve skupa jako interesantno, pogotovo kad je popraćeno ovakvom pričom.
OdgovoriIzbrišimeni je cervis bio odbojan, ali u zadnje vrijeme mi se svidja.
OdgovoriIzbrišine mogu da vjerujem da se teti Veri isplatilo dolaziti iz Slavonije (!!!) u Konjic da prodaje na pijaci?!? pa koliki je to put, koliko kosta karta, koliko je robe ona uopce mogla ponijeti/prodati, koji trud (ajde da to stavimo po strani), zar nije mogla prodavati barem u Sa, em veci grad, em malo blize nego Konjic? stvarno mi nije jasno kako joj se isplatilo.
Ne znam je li ali, ona je dugo dolazila u Konjic i nije bila sama. A roba im je išla teretnim vagonom. Eh, draga moja, to ti je bilo davno (dok još ne upališe svjetlo:); ti se, biće, nisi ni rodila. Meni je sada skoro 60 godina a to je bilo dok sam ja išla u srednju školu.
IzbrišiVolim ovakve stvari kad izvučete iz ladica ,nikad nisam ni čula do sada za červiš ali mi izgleda kao da ima puno okusa i za žlicu polizati na kraju.
OdgovoriIzbrišiNegde sam čula za červiš, ali nisam imala ideju o čemu se tu radi. Vrlo lepo jelo, što je kod mene svako sa piletinom.
OdgovoriIzbrišiU Srbiji se održava i Červišijada, manifestacija posvećena ovom jelu. Evo našla sam:http://www.vesti.rs/Drustvo/Cervisijada-u-Donjoj-Toponici-2.html
Izbrišilijepe uspomene i riječi, ovakvi recepti imaju posebnu važnost!
OdgovoriIzbrišiJa jesam čula i čitala o červišu kao jelu, ali nisam znala da je to, to... ovde kod nas u Srbiji ovo zovu ajmokac po svim sastojcima a volim ga baš zbog mirisa i ukusa belog luka i svoje blage kiselosti zbog sirćeta. Hvala što si me podsetila da to spremim jer kad vidim kako izgleda kod tebe, baš bih njam, njam...
OdgovoriIzbrišiOvo je odlično jelo i lepo si ga spremila. Nisam ga nikada pravila, ali nikad ne reci nikad. Nisam sigurna da su červiš i ajmokac jedno isto mada stvarno liče ovako po sastojcima i načinu pripreme.
OdgovoriIzbrišiImam iz Bazara od pre jedno 20 godina isečke sa receptima i sećam se da je u jednom prilogu prezentovano dosta starih jela pa i červiš. Pogledaću priču koja ide uz to pa javljam.
Evo mene, nadjoh cervis. :)
IzbrišiAko se secas Bazara i onog dela sa receptima koji je bio u sredini, odatle je prica. Jelo je prezentovano u sklopu price o jelima iz Velike Hoce (c kao casa, nesto nece da mi prebaci na nasu latinicu), mesta na Kosovu koje je vekovima opstajalo kao cisto srpsko i u kome su se sacuvala tradicionalna jela. Koga vise zanima o mestu, neka gugla. :)
Elem, cervis bi mogao da se prevede kao corba i osnovni recept je veoma jednostavan i bezmesni a mogu se koristiti razna mesa i dodaci da se jelo obogati.
Osnovni recept:
" Na kasicic masti se izdnista glavica sitno seckanog crnog luka. Kada se luk zacakli, doda se kasika brasna i proprzi na luk dok ne pocne da rumeni. Nalije se litrom vode, posoli i doda glavica istucanog belog luka, pa pusti da prokljuca."
Ako se koristi neko meso, ubaci se na ovu kolicinu pola kilograma mesa sa kostima i kuva dok se meso ne skuva. Onda se doda glavica istucanog belog luka i pusti da jelo baci jos jedan kljuc. :)
Bazar, Nada, Svijet i Praktična žena su bile novine koje sam redovno kupovala. Uz to još i Burdu i čini mi se još Novu modu ili sl.
IzbrišiNišta drugo me nikada nije interesiralo. Dosta recepata sam pokupila iz njih. Npr. ona moja Lijena pita je iz Nade, ...
Ja volim ova stara jela i mislim da bi bilo grijeh zaboraviti ih.
U pravu si, treba cuvati ovakva jela od zaborava.
IzbrišiA sto se tice casopisa, danas svi samo kopiraju jela, a nekada se to ozbiljno radilo, pa isprobavalo svako jelo. Mozda nisu recepti bas bili ultra precizni ali je bar slika odgovarala jelu. :)
Takav je zivot bio,moja baka je znala da cijlu nedjelju bude u Derventi ili nekom drugom gradu na pijaci i prodaje puno toga iz domace radinosti,samo da bi se zaradio koji dinar.
OdgovoriIzbrišiLijpa su sjecanja a jos draze mi jelo kada podsjeca na dragu osobu.
Cula sam za jelo ali ga nisam pravila jos nije kasno !!
a to sto mislis da zaboravljas,varas se,to ti samo razmisljas o putu u Kanadu :)!!
Draga njezo, ovo je divno jelo, cula sam za cervis ali sve sam nekako mislila da se sprema sa rizom, treba sacuvati te dobre, porodicne recepte, da se ne zaborave.:))
OdgovoriIzbrišiSounds delicious for this recipe! It's make me hungry :) i can't wait to eat this!
OdgovoriIzbrišiThank you:)
IzbrišiPrvi puta čujem za červiš. Izgleda baš fino.
OdgovoriIzbriši:) ja sam prvi puta jela červiš kod moje tetke Vere(prave tetke:)) u Zagrebu. Sećam se, i dan danas, kako sam bila oduševljena... Sad više ne jedem meso ali, nekako, je baš červiš jedno od jela kojih se sećam iz tih "mesnih dana".
OdgovoriIzbrišiVolim kad jela iza sebe imaju priču. Za červiš nikad čula i recept doista djeluje zasitno, ali sastojci mi govore da bi se nama, ali svakako meni jako svidio, stoga bilježim! :)
OdgovoriIzbrišiKako su nekad ljudi bili domišljati i znali u skromnosti napravit ručak za prste polizat. Divan tije červiš.
OdgovoriIzbrišiJako ljepo i jednostavno, kao što su kuhali naši stari.
OdgovoriIzbrišiPohano meso na sve načine....
Super recept, jelo izgleda jako fino, volim piletinu na sve načine
OdgovoriIzbriši