6. srp 2012.

Sok od kunice/stolisnika/hajdučice


Od kako sam odlučila napisati ovaj post samo mi je na umu ona pjesmica: Kad se male ruke slože....
Eh, samo što ovo više nisu male ruke nego ruke koje su se naradile,..
Hm, o čemu je riječ?
Pa, ovako: Recept za ovaj sok je od Anke, napravila ga je Zdenka a ja ga evo ovdje objavljujem i promoviram. A guštamo svi.
Inače je Zdenka zadužena za "tekuća" pitanja. Ona se uskoro priprema otvoriti i svoju, odnosno njihovu obiteljsku Kušaonu vina. Bit će to Kušaona vina OPG Bandalo.
Kada to bude naravno da ću poslikati i objaviti post. Do tada ona priprema svoje fenomenalne rakije: osim loze ima tu još travarice, rogačice, orahovice, šeria... za sada bere i suši trave:) ali, ima svega i rakija i vina!!!
I na prvom mjestu njihov fenomenalni Debit!
Napravi Zdenka i kupinovog vina, bilo je tu i vina od šipka (šipurka, divlje ruže), ... i stvarno je prva što se tiče "tekućih pitanja". Sada je u velikom poslu, završni poslovi u vinogradu, oko višanja, kajsija, ...

Dok sam bila u izbjeglištvu pravila sam i ja sokove od ljekovitog bilja: od kadulje i mente. Ovaj sok od kadulje je bio prekrasan nježne lila boje. Djeca su ga pila i voljeli su te sokove. Bila su to druga vremena, djeca su bila mala i pila sokove.
Sada su djeca narasla i piju neke druge sokove - fermentirane:) milicu im mamicu:)

Ovaj sok je prekrasan ukoliko volite reske sokove, ima okus tonika ili schwepes - a, pomalo gorak i kiseo a i dovoljno sladak.
Za početak vam treba kunica (stolisnik, hajdučica, ranjenik, ... ):

Znači, potrebno je:
  • 50 - 70 cvjetova kunice
  • 3 - 4 l vode
  • 4 - 5 kg šećera
  • 1 - 2 kg limuna (neprskan ili dobro opran)
  1. cjetove kunice je potrebno dobro otresti od buba pa u cijedilu oprati tušem
  2. prebaciti u lonac pa ostaviti par sati da se moči (može i preko noći)
  3. Sve skupa prokuhati 15 - tak minuta i opet ostaviti nekoliko sati poklopljeno (može 1 do 8 sati)
  4. Procijediti dodati šećer i zakuhati, skidati pjenu svo vrijeme te dodati limun izrezan na ploške
  5. Zagrijvati da ne ključa i miješati da limun pusti sok. Umjesto limuna se može dodati i 3 - 4 male vrećice limuntosa)
  6. Procijediti u sterilne staklene vruće boce i propisno zatvoriti

* Sok odnosno sirup se pije razrijeđen s vodom, vrućom vodom, mineralnom vodom a boja mu bude žućkasta i može dugo stajati bez bojazni da će se pokvariti!

* Na isti način se može praviti sok i od cvjetova kadulje, cvjetova maslačka, gornjih vrhova mente ili murtele,...
* Ovaj sirup pomiješan s vrućom vodom piti kao čaj
* S mineralnom vodom dobijete pravi osvježavajući napitak

Za sada toliko od mene! Sve vas lijepo pozdravljam a ja se polako spremam za daleki put: Idem svojoj sestri u daleku Kanadu. Jako sam uzbuđena, sretna, ... puno je pomiješanih osjećaja. Ne znam se ni izraziti.
Pišemo se kada se vratim!!!
Pusa svima!!!

Broj komentara: 16:

  1. Baš izgleda fino osvježavajuće kako sad i treba biti :)
    Lijepo se provedi u Kanadi, daleko putuješ i nadam se postu o Kanadi kad se vratiš :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam znala da se i od stolisnika i cvjetova maslačka može napraviti sirup. Ovako na fotkama djeluje kao pravo osvježenje.

    Lijepo se provedi u Kanadi i jedva čekam da s nama podijeliš dojmove kad se vratiš. Sretan put!

    OdgovoriIzbriši
  3. Eh da mi je...podsjeti me na djetinjstvo isto kao i sok od zove:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Odličan recept, mislim da ću ga isprobati s listićima mente. Sretan put. Ponesi fotić...

    OdgovoriIzbriši
  5. Sutra idem na Žumberak u divljinu i potražit ću taj stolisnik, obožavam sve sokove iz kućne radinosti. Ovaj mi se posebno dopada. Sretan put ti želim, uživaj!

    OdgovoriIzbriši
  6. baš zanimljiv sokić, i sigurno jako, jako fin! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Pa ovo je nesto novo za mene ali verujem da je preukusno, uopste volim ovakve domace sokove, prirodne!

    OdgovoriIzbriši
  8. Odlično izgleda i neobično da nije samo uvijek sok od bazge.

    OdgovoriIzbriši
  9. Snježo sok je odličan ! Volim sama napraviti sok , posebno ljeti kada je svako osvježenje dobro došlo, ovo mi je nešto novo i pokušati ću nabaviti stolisnik i bacam se i ja na "tekuća pitanja" kao Zdenka :)
    Baš sam sa zadovoljstvom pročitala uvod i veselim se što ćeš sa nama iskušati Zdenkina vina.
    A sada ti želim sretan put u Kanadu , uživaj sa svojom sestrom i vrati nam se puna lijepih dojmova !

    OdgovoriIzbriši
  10. Sounds yummy for this recipe! It's make me so hungry! I can't wait to eat this :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Kod nas te biljčice ima u izobilju, a ja nisam ni znala da je to stolisnik i da se od njega radi sok! Sok izgleda strava!!

    OdgovoriIzbriši
  12. Bravo cure!
    Teško da ću ga sama ići raditi, ali da sam ti bliže došla bih na degustaciju! :)
    Veselim se s tobom zbog puta, vjerujem da si uzbuđena, želim ti da se lijepo provedeš i odmoriš. UŽIVAJ!

    OdgovoriIzbriši
  13. Sokić izgleda jako jako osvježavajuće!..Nisam inače znala da je to ta biljka,kao ni da je jestiva.Treba biti oprezan s tim biljkicama i siguran da je to to i da se može konzumirati..inače odlično, a sok tako dobro izgleda, da sam nešto ožednila..;)!

    OdgovoriIzbriši
  14. za stolisnik sam čula ali nisam sigurna da ga u prirodi znam prepoznati, iako znam sa slika kako izgleda, ugl.dok mi netko ne pokaže neću se upuštati u branje
    nisam znala da se od cvjetova kadulje radi sok, znam da se od listova pripremaju razne ljekovite tekučine, ali od cvjetova nisam isprobala ništa, mogla bi isprobati jer trenutno mi kadulja sva u cvatu

    OdgovoriIzbriši
  15. Odličan recept Bravo

    OdgovoriIzbriši