6. ruj 2012.

Blinji

Još uvijek sam pod utjecajem Kanade bar što se tiče kuhanja. Ne mogu se oteti predivnim utiscima.
A isto tako mi ne izlazi iz glave zadnji post naše Suade.
Ne znam kako vi ali, živjeći u malom mjestu stalno se susrećem s ljudima koji odbijaju sve što je novo, odbijaju mobitele, kompjutore, internet, ... da dalje ne pričam. I onda se čude što smo tu gdje jesmo.
A gdje?
Pa, ondje gdje smo i bili prije 20 godina! U najboljem slučaju! Bar ja tako mislim !
A da ne pričam da mi se mnogi čude što pišem ovaj blog, što me ima i na fb,...
I mislim se: Bože, ko tu griješi? Oni ili ja? Ma, ko ih... šiša. Ne dam se ja. Ja pičim po svome, kome se sviđa, hvala Bogu a kome ne sviđa neka okrene glavu!
A otkuda Kanada?
Pa, lijepo. Moja sestra je, između ostaloga:), kao suvenir iz Kanade poslala i dimljenog lososa pa sam ga morala nekako uklopiti u nešto.
Zato, ovi blinji.
Blinji su poznate ruske palačinke koje se obično jedu s kavijarom ali se mogu poslužiti i s drugim sastojcima.
Ja sam ih poslužila sa sirnim namazom kojega sam pomiješala s koprom i s komadićima dimljenog lososa.
Kraljevski zalogaji!

****
Za blinji je potrebno:
  • 115 g brašna (kod mene integralno a u receptu heljdino)
  • 115 g bijelog glatkog brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 1 žličica soli
  • 375 ml mlakog mlijeka
  • 2 jaja, (1 cijelo jaje i jedno odvojeno žumance i bjelance)
  • ulje (suncokretovo) za pečenje
  1. U zdjelu usuti oba brašna, sol i kvasac. Dodati mlijeko, cijelo jaje i žumanac te sve dobro izmiješati. Pokriti zdjelu i ostaviti na toplom oko sat vremena da odmara.
  2. Dobro umutiti bjelance te ga lagano umiješati u odmoreno tijesto.
  3. Namazati tavu s malo ulja, staviti je na srednje jaku vatru te kada se ugrije usuti tijesta i peći blinji veličine tanjurića.
  4. Kada se dobro ispeče s jedne strane uz pomoć špatule okrenuti na drugu stranu te ih dobro ispeći. Gotove pokriti da bi ostale tople.
  5. Poslužiti tople uz neki namaz ili sl.



Možda uz kavijar? Hm, zašto ne?

Broj komentara: 12:

  1. Pravim ih slično, jedino u testo dodam buter i služim ih uz mileram ili kiselu pavlaku :) U Rusiji sam ih jela s njihovom smetanom, nešto izmedju kisele pavlake i milerama, i takve su mi najlepše :) A dimljeni losos su nam služili za doručak uz njihova peciva buločki :)




    OdgovoriIzbriši
  2. Baš kraljevski zalogaj ! Sve bih, blinji su mi super, a sirni namaz sa koprom i lososom mi zvuči predobro.
    I nemoj se osvrtati na one koji nisu spremni prihvatiti ništa novo , nema tako naprijed. Kao što si rekla, idi svojim putem, a uvijek će se netko čuditi, ali na to ne treba polagati puno pažnje. Uživaj u svojim zadovoljstvima i u kretanju naprijed !

    OdgovoriIzbriši
  3. Da, ima ljudi koji dozvoljavaju da ih vrijeme i modernizacija pregazi. I što je najgore, takvi se čude onima koji su u korak s vremenom.
    A zalogaj je uistinu kraljevski!

    OdgovoriIzbriši
  4. divni i ja ih pravim i to sa mjesavinom heljdinog i obicnog brasna i namazom od kisele pavlake, sunke i kuvanih jaja

    OdgovoriIzbriši
  5. Joj, pravi kraljevski zalogaj, savršena kombinacija. Obožavam dimljeni losos.
    Što se početka posta tiče, u zadnjih 20 g sve se toliko poseljačilo da prosto ne vjeruješ. Nekada smo težili pratiti trendove, danas pratimo "nacionalno", pa je tako Zagreb prepun turbo folk klubova u kojima se zabavlja omladina. Budućnost nam je zbilja sjajna. A da li pisati blog i biti na fb-u (u našim godinama:)) nije upitno i nije za čuditti se - da li se itko čudio razgovorima na telefon? Nije. Vrijeme nosi promjene.

    OdgovoriIzbriši
  6. Odmah sam pomislila da su to američke palačinke! Izgleda mi baš fino, iako ja i dalje na palačinkama svih vrsta najviše volim nutellu. A to da ljudi odbijaju internet i takve stvari mi je apsurd. I moji roditelji koji su stariji koriste internet i računalo pa mi je zato baš čudno kad vidim mlade ljude koji nemaju pojma o kompjuterima.

    OdgovoriIzbriši
  7. Samo polako sredjuj utiske sa puta, onako na miru i sa uzivanjem, a mi cemo gricnuti koji kraljevski zalogajcic.:))

    OdgovoriIzbriši
  8. Zalogajčići su mrak, baš za mene, slani i riblji, fenomenalno.

    Ja sam si kupila jedan od prvuh mobitela, Simens 4, zvali su ga cigla i imao je antenu na izvlačenje. Svi su me smatrali za luđakinjom, šta će to jednoj babi. Prošlo nekoliko godina, oni isti koji su mi se smijali imaju po nekoliko mobitela po đepovima za šminku, a ja i dalje imam samo jedan (naravno ne više onu ciglu nego novi). Kompjutor sam kupila već u 80tima, zvao se Spektrum i imao je ukupno 48 KB!

    OdgovoriIzbriši
  9. Odlicni su. Ovdje ih isto puno vole i jedu kao sto kazes sa kavijarom.

    OdgovoriIzbriši
  10. Ako ništa drugo kanađani su oduvijek imali dobre recepte i znali su sto valja jesti hehe

    Autoškola Kvalitetna Obuka u Osijeku

    OdgovoriIzbriši
  11. A zar nisu blinji ukrajinski recept?

    OdgovoriIzbriši