Jedan izvrstan objed, sve u jednom a ukusan pravo.
Znate li što je tepa, kavada, majordonas?
Nešto mi padoše na pamet hercehovački izrazi. Moja p. baka nikada nije govorila paradajz nego uvijek kavada, peršun je bio majordonas a tepa je pijaca/pazar.
Dok sam živjela u Mostaru voljela sam često prošetati do Tepe. A Tepa je bila institucija!!! Ni slutila tada nisam koliko će me ti razni mirisi, boje, okusi zainteresirati jer baš tada i nisam bila neki gurman.
Pošto u naslovu već stoji da je u receptu kavada/rajčica/ paradajz/pomidori onda je riječ o još jednom mom prilogu igrici ajme koliko nas je za koju nam je temu zadala Tamara. Valjda joj neću zaboraviti poslati prijavu:):) znate već mene!
Ovaj jednostavni recept sam dobila od mm - ove nećakinje Sandre a ona ga je u svoju bilježnicu zapisala dok je u vrijeme rata boravila u Italiji od Rosanninog tate signore Nando. Nisam imala prilike upoznati tog gospodina, rano nas je napustio.
Za recept je potrebno:
- piletine po komad za svakoga (šta ko voli, batake, bijelo meso, krila), posoliti
- 1/2 čaše bijelog vina
- 1 manja glavica kapule/luka, narezane na sitno
- 4-5 komada kavada/rajčica (da nastavim u hercegovačkom stilu:) narezanu na sitno
- 1 žličica šećera
- 5-6 kom krumpira, oguliti i izrezati na veće kocke
- maslinovo ulje
- 2 grančice ruzmarina
- sol, papar, 1-2 češnja bijelog luka
- ugrijati 1. tavu, dodati malo maslinovog ulja a zatim dodati češnjak, piletinu i ruzmarin. piletinu prepržiti sa svih strana da dobije koricu
- zaliti s bijelim vinom i kada alkohol ispari, poklopiti i kuhati na laganoj vatri
- pripremljeni krumpir staviti u hladnu vodu, posoliti i kuhati ga oko 5 minuta (neka vrije 5 min)
- u 2. tavu ugrijati malo maslinovo ulje, staviti narezanu kapulu. posoliti te pirjati dok luk/kapula ne omekša.
- dodati kavadu/rajčicu, posoliti, popapriti, dodoati šećer te pirjati nekih desetak min.
- dodati sada ocijeđeni krumpir u 2. tavu s kavadom i sve skupa pirjati poklopljeno na vatrici 15 - tak minuta.
- pred kraj ( nakon nekih 40 minuta) sastaviti sve iz obje tave, poklopiti i pirjati na laganoj vatri oko 10 minuta. Izvaditi grančicu ruzmarina (ili ono što je od njega ostalo) pa poslužiti
* meni je ovo jedno od onih krasnih klasičnih jela, sve u jednom
* mi smo se nabubačili, i prijalo je pravo
* još jedno jednostavno jelo koje prija i najvećim probirljivcima
* umjesto svježe rajčice može se dodati i sjeckana konzervirana rajčica ili pelati
Jelo izgleda super. A i naučila sam nešto novo, da se pumidor još kaže i kavada.
OdgovoriIzbrišiZaista izvrsno, mnogo dobar rucak!
OdgovoriIzbrišiMeni je uvod genijalan.
OdgovoriIzbrišiA i recept ne zaostaje.
Vjerujem da je ovo jako fino. Slično radim s kotletima (već dugo nisam), ali ovo treba probati - sigurna sam da će se mojim dečkima svidjeti.
OdgovoriIzbrišiOdlicno zvuci.
OdgovoriIzbrišiJelo mi je odlično i ovakvu hranu baš volim tako da bilježim recept i ide na isprobavanje. Odličan uvod u recept si nam dala, naučila sam što je tepa.
OdgovoriIzbrišiNeki dan slusala sam Isidoru Bjelica o tome sta se radi pogresno.Ona je imala karcinom jajnika, operisana je i kako kaze od svjetski priznatih nutricista naucila je:Izbjegavati maslinovo ulje za przenje..pogotovo ga nikako unapred zagrijati.I inace pogresno je uopste tavu i ulje( masnocu) zagrijavati prije przenja.I ja sam na Zlatiboru, u Cigota programu takodje naucila da se sve ali doslovno sve moze pirjati bez ikakve masnoce.A zagrijana masnoca opasna ...izaziva karcinom.Rekoh, mnogi ovo znaju ali se navike tesko iskorjenuju.Ja jednostavno ne kupujem nikakvu masnocu.Prosto, stvar navike je sve sto slijedi.Veliki pozdrav vrtaljici.I puno zdravlja.
OdgovoriIzbriši