Šta će ispasti? Ne znam! Živi bili pa vid'li!
Dokle ću više učiti?
I evo me opet s nečim jednostavnim, svakodnevnim i uobičejenim. Naravno, ovo je za početnike u kuhanju a pošto sam počela pisati ovaj blog misleći na svoju čeljad, neka i ovoga recepta. Inače, puklo me nešto ovih dana.
Imam novosti: moj stariji sin Tomislav je otišao jučer na vojnu obuku u sklopu priprema za časničku školu. To je bila njegova želja i, da ne povjeruje čovjek, ostvarila se poslije 3 godine čekanja:) i to bez ikakvih interevncija, posredovanja, i sl. A, ostalo je na njemu. Ako mu se svidi hvala Bogu a ako ne: opet hvala Bogu.
I moram vam priznati, nakuhala sam se ovih dana svega, jedu Bog ima zdravlja dao....
Imam i novih stvari ali, baš i nisam imala strpljenja sjesti i pisati post. Ali, polako! Biće....
A što reći za moju musaku?
Ne pravim je ja uobičajeno ono po grčki s bešamelom i sl. nego po naški:). I evo kako:
- oko 500 g mljevenog mesa (ja koristim isključivo junetinu*)
- 1 veća glavica luka, isjeckana na sitno
- 2 mrkvice, isjeckana na sitno
- 2-4 česna bijelog luka, isjeckana na sitno
- peršin
- sol, papar
- 1/2 ljute papričice (ovoga puta iako ne mora)
- malo maslaca ili masti za podmazivanje tepsije
- oko 1,5 kg krumpira oguljenoog i izrezanog na tanke ploške
- ulje po želji (kod mene maslinovo)
- 3 jaja i
- 2 dcl kiselog vrhnja od 12% m.m.
- Ugrijati tavu, dodati ulje, luk i mrkvicu, posoliti i pirjati dok luk ne omekša
- Dodati meso, posoliti ga i popapriti pa pirjati na laganoj vatri . Tijekom pirjanja ja sam ubacila jednu polovicu ljute papričice koju sam isjeckala vrlo sitno. Prija nam ljuto ovih dana:)
- Poslije neki pola sata pirjanja dodati bijeli luk i nasjeckani peršin, poklopiti i ostaviti sa strane
- izrezani krumpir dobro posoliti i izmiješati neka stane 2-3 minuta
6. Preko krumpira staviti polovicu pirjanog mesa
7. Složiti opet jedan red krumpira
8. Po njemu opet ide ostatak pirjanog mesa
9. Sve prekriti ostatkom krumpira, dobro pouljiti i staviti u pećnicu zagrijanu na 220°C neka se peče dok krumpir ne porumeni (oko pola sata)
10. U zdjelu razbiti jaja, posoliti ih pa ih umutiti, dodati kiselo vrhnje i sve dobro izmiješati. Kada je musaka porumenila po njoj rasporediti pripremljena jaja i vratiti je u pećnicu još nekih 5 minuta.
11. Gotovu musaku izrezati na kockice, i poslužiti sa sezonskom salatom
* Znači, bilo je 3 reda krumpira i 2 reda mesa:) pošto kod mene ponekada zna biti nejasno:)
* Mi volimo kada malo prione za dno tepsije
* Vidite 2 zdjele salate ima i treća jer kod nas svak za se travu pase. Svi jedemo različito salatu:) ja ne volim ocat a mm i mlađi je previše zakisele i svak sebi pravi po svom tabijatu:). kod vas?
* Što se tiče mljevenog mesa ja sam naučila samo na mljevenu junetinu. U mje vrijeme nije ni bilo kupiti svinjetine i ja to nisam naučila jesti a ni mm. Nije da je ne jedemo ali samo kao pečeno, šnicle i sl... mljeveno.... rijetko... bar što mi znamo!!!
Musaka na drugi način!
Ha, ha, ha,... pošto na novom sučelju ima i opcija Pregled: pregledala sam i nije strašno!!!
Baš izgleda slasno. Ja isto volim kad se krompir malo uhvati na dnu, to mi je zapravo kao desert.
OdgovoriIzbrišiSvi jako volimo musake a naročito s krompirom. Meni je otkriće da ide sirovi krompir, ja ga uvijek prije skuham??? Baš ću probat ovako.
OdgovoriIzbrišiNajbolji dio i je onaj zapečeni krumpir na dnu posude.
OdgovoriIzbrišiProbaj i ovu sa tikvicama.
http://moja-kuhinja.com/jela-sa-tikvicama/musaka-od-tikvica.html
Musake volim, sve.Obicno pravim kombinovanu :) Naime po duzini ili sirini tepsije prepolovim i jedna polovina je musaka sa tikvicama, druga polovina musaka sa patlidjanima. Ja obicno kupim meso i sama ga sameljem, pola junetina pola svinjetina.I tikvice i patlidjane prethodno ispohujem, blago,da omeksaju i onda sve uobicajeno kao kod svake musake.Moji sinovi davno su otisli od kuce i svoja domacinstva imaju.Nikad ni jedan nije volio takve musake.Ni od krompira ne vole bas nesto ..Muz takodje, moze da jede, ali da i pozeli to da mu spremim, ne.Navikla sam na muskarce koji nisu izjelice, nikad nisu bili i nisu ni postali.Svetrojica...I mogu reci, tesko je udovoljiti neizjelicama, jako tesko.Uvijek sam sa cudjenjem gledala moga zeta..njemu neka je 2-3 tanjira, a sta je u njima svejedno mu.Moji muski,kad najgladniji su najvise i izbiraju.Rekoh, potesko ..ali takve imam i ne bih ih mijenjala :)Inace i sami kuhaju, perfektno i bas je izazov kuhati onima koji se jako dobro razumiju u kuhanje.
OdgovoriIzbrišiAko kombiniram onda samo u ćošku napravim sebi s patlidžanima. Jer u mene ne voli niko ni s patlidžanima ni s tikvicama. Navikli smo ugađati našim momcima!
IzbrišiI ja musaku obozavam, ali moram priznati nisam je dugo pravila, moracu. Dobro si me podsjetila :)
OdgovoriIzbrišiVrlo slično se i kod mojih doma radi musaka, osim što ne stavljamo vrhnje već u jaja dodamo malo mlijeka i time zalijemo i zapečemo. Jako volim musaku i sada sam primjetila da je dugo već nisam jela, vrijeme je da je pripremim, ovaj put po ovome receptu.
OdgovoriIzbrišiTomislavu čestitke i svako dobro želim ! A ostale novosti čekamo :)
čestitke sinu na ostvarenoj želji
OdgovoriIzbrišimusaku obožavam :)
Ovakvu musaku pravi moja mama, a sad i ja, nju volim, ne, bolje rečeno obožavam :) Jedino ne stavljam mrkvu, mada je odlična ideja! Salatu dobro zakiselim, tako je volimo i ja i dragi :)
OdgovoriIzbrišiČestitke sinu, a sučelje bloga izgleda jako slatko!!:)
Volim jako musaku i svi se udavišmo u njoj kad ju napravim..Ja ponekad krumpir prepržim malo na ulju, stavim ga na kuhinjski papir da se ocijedi od ulja ili ga tako u ploškicama kratko prokuham..Patlidžana umetnem obavezno..
OdgovoriIzbrišiUhh, obožavam musaku i sad sam jakoo glaaadna :))
OdgovoriIzbrišimusaku sam upoznala tek prije nekoliko godina, nismo je nešto previše pravili doma prije, meni se dopada jer uostalom volim sva takva slagana jela
OdgovoriIzbrišišto se salate tiče, ja ne volim octeno :) moji previše octe pa onda ja pravim sebi posebno