28. lis 2012.

FBI rukavice: Parfe-Dunja


U ovom krugu blog igrice FBI rukavice ,koju je pokrenula mamajac, istražujemo blog drage Dunje: Parfe Dunja . 
Šta reći o blogu i o Dunji?
Sve lijepe riječi: prekrasne slike, recepti, upoznavanje sa novim meni nepoznatim namirnicama, njenim umjetninama.... Nismo se imale priliku upoznati ali, nekako mi se čini kao da se znamo već dugo, dugo, ...
Ma, ne znam šta još reći kada je Branka rekla sve.
Na ovom blogu ima prekrasnih i vrlo zanimljivih recepata. Imala sam ja namjeru dosta toga isprobati ali, desilo se da su djeca otišla svako za svojim poslom a knjiga spala na dva slova: mm i mene. A mm odbija upoznavanje novih okusa. Rekla sam ja: on jede samo ono što ga je mama naučila još dok ga je dojila. Nema šanse drugo probati. A šta ćemo? Drž' šta je ko dobio:)

Tako sam se za ovaj krug odlučila za ova dva recepta:
Torta od badema i mandarina
Fantastična i jednostavna torta.



Porebno je:


  • 500 g mandarina
  • 6 jaja
  • 100 g maslaca
  • 220 g šećera
  • 250 g badema (očišćenih i samljevenih)
  • 2 žličice praška za pecivo
  1. Cijele mandarine (s korom) kuhati sat vremena, s tim da u dva navrata treba promjeniti vodu. Moraju u potpunosti omekšati, ocijediti, ohladiti i izvaditi im koštice, ako ih ima. U nekom kuhinjskom procesoru samljeti ih u pire.
  2. Cijela jaja miksati sa šećerom i maslacem
  3. Dodati bademe s praškom
  4. Na kraju umješati pire od mandarina
  5. Kalup premazati maslacem i posuti brašnom, ili jednostavno obložiti masnim papirom
  6. Staviti u zagrijanu pećnicu na 180 st.C i peći 45-50 minuta, te nakon 30 minuta drvenim štapićem prvi puta provjeriti.

Mađarica

Ni sama ne znam koliko sam različitih kolača napravila ali, nikada nisam napravila Mađaricu. Vjerujete li mi?
Stvarno nisam, i meni je smiješno. Čak se ne sjećam ni iz svoje mladosti da ne spominjem djetinjstvo (a nemojte mi puno vjerovati jer sam jako puno toga zaboravila). Zato čim sam ugledala ovaj post na Dunjinom blogu sebi obećala da ću je napraviti. Ova njena Mađarica je stvarno posebna, elegantna, visoka, ukusna, .... sve naj. I na kraju, drago mi je da je i ona upala u moj uži izbor.

Za 8 kora je potrebno:
  • 600 g glatkog brašna
  • 120 g masti ili maslaca ( ja sam  radila s maslacem)
  • 200 g vrhnja (stavila sam kiselo)
  • 2 jaja
  • 2 žličice sode bikerbone
  • 100 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
Za nadjev:
  • 250 g šećera 
  • 1 l mlijeka
  • 2 žlice kakaa
  • 5 žlica brašna
  • 100 g gorke čokolade
  • 200 g maslaca
  1. Prvo napraviti tijesto od zadanih namirnica. Umjesiti i zamotati ga u najlon foliju te spremiti na hladno.
  2. Zatim u lončić staviti šećer i grijati ga na vatri dok se ne rastopi i dobije smeđu boju, te maknuti s vatre i sasvim malo prohladiti,  uliti decilitar vode, vratiti na vatru da se karamel otopi. Dobivenu tekućinu ohladiti.
  3. Mikserom u mlijeko umješati kakao i brašno, dodati rastopljeni karamel i miješanjem na vatri kremu skuhati. U vruću kremu staviti čokoladu i maslac narezan na komadiće. Kremu ohladiti.
  4. Pripremiti kore tako što ih razvaljate na papiru za pečenje na veličinu 20x30cm, peći ih kratko jednu po jednu na istom papiru na kojem ste ih razvaljali kratko nekih 5 minuta na temp. 200°C.Ova količina tijesta dovoljna je za 8 kora  a tijesto treba istanjiti što je tanje moguće oko 1 do 2 mm.
  5. Pečene kore vaditi i slagati slobodno jednu na drugu. Kad su sve gotove tanko ih namazati pripremljenim nadjevom i staviti na hlađenje.
Čak sam se bar za slikanje potrudila napraviti i ove "šećerne žohare" kako ih Dunja naziva.
 

Uglavnom, draga Dunja, uvijek rado zavirim na tvoj blog, sa zanimanjem čekam nove postove kao i izvješća s tvojih umjetničkih pohoda.

Broj komentara: 13:

  1. Meni se sve svidja sto si fino napravila, moji su isto neki put skepticni sto se tice novih ukusa, ali menjaju se polako.:)) p.s. ove ukrase od secera bih tako slatko izgrickala...:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. svi se mijenjaju ali, ovaj moj ne:) a meni je sada svejedno!
      hvala ti, draga

      Izbriši
  2. Snježo super si napravila ove Dunjine recepte , mađaricu nisam niti ja nikada radila, mislila sam je sada ali nisam stigla, dok sam tortu od badema i mandarina upravo jutros napravila :) Torta ti je super ispala, a mađarica mi je tek savršena sa svim ovim korama, a potrudila si se i oko ukrasa.
    Hvala ti za link :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala mila, tebi. sve što si ti napisala za dunjin blog potpisujem

      Izbriši
  3. Mađarica ti je odlično ispala, a sigurna sam da je i torta jako ukusna i mirisna.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja se uvek čudim da tvoj muž baš ništa novo ne želi da proba... Sigurno se ne osećaš lepo kad nešto zanimljivo napraviš, a on neće ni da proba... :(
    Ali, super Dunjine recepte si odabrala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti draga. a što se tiče toga kako se osjećam zbog njega sada mi je svejedno a ranije bih bila tužna i nesretna. osjećala bih se kao g.vn.

      Izbriši
  5. O Snježo, kako sam upravo stigla kući s puta, koja kćer mi je već jučer napisala sms, mama, Snježa je napravila od mađarica pravi New York! Ma kako ti odlično izgledaju ovi neboderi! I mandarin torta ti je sjajna, ali, pa ti si majstorica od kolača, tvoje umijeće spravljanja pita, štridla, torti ... neću do kraja života uspjet naučit, odnosno učit ću s tvog bloga.
    Hvala ti draga Snježo na posjeti.

    OdgovoriIzbriši
  6. hahaha....a, jeste me nasmjale s ovim New Yorkom. draga moja bilo mi je veliko zadovoljstvo. samo da su i djeca doma bilo bi toga i više! hvala tebi na svemu što dijeliš s nama.

    OdgovoriIzbriši
  7. Oba kolača divno izgledaju ali mi je Madjarica favorit. Sve kore su jednake debljine kao i fil , divno. Svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  8. oba kolača su divna, ja mađaricu radim s vremena na vrijeme ali nikad s ovoliko kora, najviše sa šest, ali sad sam se jako zainteresirala kad sam vidjela ovu (nekako mi je promaklo kod Dunje) i sljedeći put isprobavam po tom receptu

    OdgovoriIzbriši
  9. Mađarica senzacionalno izgleda. Bravo , odličan odabir.

    OdgovoriIzbriši