8. tra 2013.

torta caprese od limuna i bijele čokolade



ovo sam pravila neki dan i moram reći da smo svi oduševljeni ovom torticom. u međuvremenu sam bila malo u konjicu s mojom borom, napunila sam baterije i pripremila recepte nekoliko delicija moje prijateljice esme. što znači da će ona biti moj sljedeći gost kuhar.
a u konjicu je bilo divno, sve osim vremena. ali, nismo se dale smesti. o svemu u sljedećim postovima.

u zadnje vrijeme mi odgovara praviti ovakve jednostavne kolače koji su u isto vrijeme i ukusni i jako sočni.
sjećate li se ranije torte caprese, čokoladna?
uglavnom i ova je slična ali, vjerujte i jednako dobra... predivna i uz to jako aromatična.
a što je najvažnije dobijete sve u jednom i ne namučite se puno.
recept je odavde



za ovu tortu je potrebno:
  • 5 jaja 
  • 3 limuna (sok od jednog i kora od 3)
  • 25 gr limoncello
  • 200 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 50 g gustina (škrobno brašno)
  • 200 g oguljenih badema
  • 150 g maslaca
  • 200 g bijele čokolade
  1. isjeckati na sitno bijelu čokoladu a bademe usitniti u mikseru zajedno sa 100 g šećera
  2. u zdjelu premjestiti usitnjene bademe, dodati bijelu čokolada i koricu od limuna te gustin (škrobno brašno) i sve izmiješati sa drvenom žlicom
  3. rastopiti maslaca te dodati i njega u ostale sastojke. još dodati limoncello i sok od limuna te sve izmiješati
  4. u drugu zdjelu staviti jaja (koja moraju imati temperaturu okoline), dodajte ostatak šećera (100 g) i dobro ih umutite, 10 tak minuta
  5. jednu trećinu umućenih jaja dodati u pripremljenu mješavinu badema i čokolade te lagano sve sastaviti. dodati i ostalu količinu jaja još od dva puta, svaki put lagano špatulom miješati i ujednačiti 
  6. pripremljenu smjesu prebaciti u pripremljen kalup za tortu promjera 23 cm, sve staviti na lim (za svaki slučaj) i peći u pećnici zagrijanoj na 170°C 50 - 60 minuta. prvih pola sata može se pokriti torta al folijom. pećnicu ne otvarati prvih pola sata. provjeriti čačakalicom je li pečena.... skinuti obruč, ohladiti na nekoj rešetkastoj podlozi i servirati na pladnju posutu šećerom u prahu...








* moja prijateljica zdenka u okviru svoga opg bandalo proizvodi između ostaloga i limocello pa sam taj njen i koristila u ovoj torti
* ako svi bademi i ne budu dobro samljeveni ne smeta, ustvari meni je to još bolje



Broj komentara: 10:

  1. Kako predivno izgleda, limun obozavam u poslasticama, osjetim miris ovdje.

    OdgovoriIzbriši
  2. Snjezo, izgleda divno limunkasto i socno!:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. obožavam limunkaste kolače, krasna je!

    OdgovoriIzbriši
  4. Obozavam ovakve kolace, probam sigurno!

    OdgovoriIzbriši
  5. I ja jako volim baš ovakve kolače koji su kao jednostavni (i jesu, na sreću), ali su zaista više nego odlični. Bilježim!

    OdgovoriIzbriši
  6. Krasno izgleda, bilježim kada budem imala domaćih limuna obavezno ću isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  7. Profinjen i sjajan kolač. Na oko jednostavan, ali i nije baš. Odmah sam dobila ideju da ga malo "zakompliciram", nadam se da se nećeš naljutiti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. dapače, draga dunja... jedva čekam vidjeti rezultat:)

      Izbriši
  8. obožavam limune u kolačima pa je za mene ovo fantazija!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovaj kolač odmah potpisujem iako nisam preveliki ljubitelj bijele čokolade, ali izgleda baš onako kako si rekla , sočno, aromatično, ukusno. Uz to, limun i limoncelo niti u jednoj kombinaciji ne odbijam :)

    OdgovoriIzbriši