idu mi zazubice od ovoga kolača...ali, ne hranim hajvana u sebi :)
svi nešto u zadnje vrijeme prave okrenute kolače s bananama ali, znajući s kim živim i da bih izbjegla njihove značajne i začuđujuće poglede ja sam to preskočila :)...
zato evo nešto slično a malo različito...na kraju tako i nastaju različiti recepti...neko nešto doda a neko oduzme...
izvrstan i jednostavan kolač pogotovo za one koji vole grickati te orašaste plodove gdje ubrajam i sebe...
za ovaj kolač je potrebno:
- 8 žlica orašastih tostiranih i isjeckanih plodova (ja sam imala lješnjake, bademe i kikiriki)
- 125 g maslaca
- 220 g šećera
- 3 jaja
- 185 g brašna
- 1/4 žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 35 g kakaa
- 100 g čokolade, rastopljene (koristila sam onu sa 60% kakaa)
- 180 ml mlijeka
za karamel je potrebno:
- 40 g maslaca
- 55 g šećera
- 3 žlice vrhnja za šlag
- pripremiti kalup dimenzija 19x23 cm i obložiti ga papirom za pečenje
- za karamel istopiti šećer zajedno s maslacem i vrhnjem za kuhanje stalno miješajući da se šećer otopi. kada zakuha skinuti s vatre i preliti u pripremljen kalup. posuti po karamelu pripremljene orašaste plodove i sve staviti u frižider dok se priprema smjesa za kolač
- izmiješati brašno, kakao, sodu, sol i sve prosijati
- mutiti maslac sa šećerom, kada postane kremasto dodavati jedno po jedno jaje. na kraju miksajući najmanjom brzinom usuti prosijanu brašnastu smjesu te čokoladu i mlijeko...
- sve dobro izmiješati prebaciti preko karamel smjese
- peći u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 50 minuta (probati čačkalicom)
- nakon pečenja ostaviti u kalupu još 15 minuta te ga izvaditi, ohladiti i poslužiti
* možda mi je ispao malo suh ali, svejedno je dobar....ko voli malo vlažniji kolač neka smanji vrijeme pečenja ili temperaturu
* a tek da sam imala u kući smeđeg šećera bio bi još bolji :)
* napravit ću malu pauzu iz poznatih razloga,,,,,vidimo se uskoro :)
Mmmm, Snjezo, sto ovaj kolacic fino izgleda, molim jednu sniticu ako jos ima i puuuuno te pozdravljam!:)))
OdgovoriIzbrišiDraga Snježo, kolač je odličan , znam da imaš dobar razloga da ga ne jedeš ikao vjerujem da je teško pored njega izdržati a ne probati barem koji zalogaj.
OdgovoriIzbrišiJoš jednom, želim ti sve najbolje i dobro se drži !