22. srp 2013.

Teodora torta




























jedna stara torta iz mojega rokovnika, nisam je odavno pravila a priliku je zaslužila za tomin rođendan...
odavno tomo nije bio doma za svoj rođendan i zato smo iskoristili priliku za lijepo druženje i tortu-kraljicu stola..
nisam vam ja ranije voljela torte, one starinske torte kod kojih je krema bila maslac ili margarin umućen sa šećerom ili sl...u torte sam se zaljubila od bomba torte...ona je bila i ostala moj favorit....
ovo je isto jedna jako dobra torta, čini se malo zahtjevna ali, vjerujte mi kako nije...ako sam je ja uspjela napraviti sada onda sigurno može svak...a ona vam vraća uloženi trud...



ustvari, kod sebe imam zapisane dvije skoro iste torte pod različitim imenima. jedna je katarina torta a druga je teodora torta....razlike su male: u količini sastojaka s tim što je katarina malo slađa jer u ovu srednju koru ide jako puno šećera...
primejtila sam ovu tortu i kod maxividie s tim što u njenu kremu ide čokolada i kava što mi je jednako zanimljivo i privlačno......ovoga puta sam htjela napraviti po original receptu kojega imam...
torta je zadovoljila sva čula svih mojih degustatora a bilo ih je, bilo...ipak je to rođendanska torta :)































prije recepta još samo nekoliko riječi:
torta ima tri kore, dvije iste, tamne kore i jednu s bjelancima koja ide u sredinu...sve se povezuju filom

tamna kora (2x):

  • 4 jaja
  • 4 žlice šećera
  • 1 žličica kakaa
  • 1 žlica ulja
  • 4 žlice mljevenih oraha i 
  • 2 žlice brašna
srednja kora:
  • 6 bjelanjaka
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica mekog (glatkog) brašna
  • 100 g sjeckanih oraha
  • 50 g grožđica
  • 2 žlice ulja
fil:
  • 6 žumanjaka
  • 1 jaje
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 250 g maslaca
  1. tamne kore (2x) se prave na isti način tako što se 4 jaja umute sa 4 žlice šećera i kada se masa ujednači doda se 1 žlica ulja i smjesa od 1 žličice kakaa, 4 žlice mljevenih oraha i 2 žlice brašna, dobro izmiješati i izliti u kalup obložen papirom za pečenje promjera 26 cm....kore peći 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C...
  2. za srednju koru pjenasto umutiti bjelanca, postepeno dodavati šećer i brašno ( prvo dodati 3 žlice šećera, mutiti pa dodati 3 žlice brašna, nastaviti dok se ne potroši sav šećer i brašno), dodati ulje i na kraju umiješati sjeckane orahe i grožđice...izliti u isti kalup obložen papirom za pečenje i peći oko 30 minuta na 180°C
  3. za fil koristiti metalnu ili staklenu posudu za mućenje, umutiti žumanjka, jaje, šećer i vanilin šećer mikserom nekih minut, dva...sve prebaciti iznad posude u kojoj ključa voda te nastaviti miješati špatulom dok se masa ne zgusne (15-20 minuta)...ostaviti da se ohladi...u ohlađen fil dodati umućeni maslac
  4. kada je sve pripremljeno staviti jednu tamnu koru, premazati je trećinom fila, zatim srednju (bijelu) koru i trećinu fila, na kraju tamnu koru...ostatkom fila premazati tortu okolo i odozgo i ukrasiti po želji...ja sam je posula orasima i s malo kakaa
































* izgleda dojmljivo u presjeku
* ovo je jedna stvarno raskošna i lijepa torta...jedan komad zadovolji i najvećeg izbirljivca a ja imam i takvog
* moguće su varijacije: s dodatkom kave i čokolade kao u maxividie što mi je jednako božanstveno

Broj komentara: 9:

  1. Prvo, sretan rodjendan slavljeniku!
    Drugo, torta izgleda bombastično, baš mami na greh:) Beležim. Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  2. Jooj zaljubila sam se na prvi pogled !!

    OdgovoriIzbriši
  3. prekrasna je torta, bogata i fina

    OdgovoriIzbriši
  4. Torta stvarno izgleda moćno, a presjek je uistinu impresivan.

    OdgovoriIzbriši
  5. Prelepa tortica, srecan rodjedan tvom slavljeniku... ako je mozda ostalo neko parcence viska, slobodno posalji brzom postom na ovu stranu.:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Predivna torta..ja je uobicajeno pravim cetvrtastu,a vidim kod tebe okrugla i bas mi se svida !!

    OdgovoriIzbriši
  7. Malo kasnim sa rođendanskim čestitkama, ali slavljeniku želim sve najbolje ! A torta je vrhunska, tako dobro izgleda !

    OdgovoriIzbriši