5. sij 2014.

kolač od 6 čaša




ponavljam se..znam...
jednostavno sam željela sada ponovno objaviti ovaj recept...
ne volim bacati hranu...kada vidim neke kuhare na tv da odvoje bjelance i žumance i bjelance bace u sudoper, bude mi krivo, muka,...ja to nisam naučila, tako me je učila baka dok nas je čuvala a naravno i mama...
ima puno recepata s bjelancima tipa puslica, komisbrota, pavlove, macarons,...ali, znam šta kod mojih najbolje prolazi...



kada god pravim bojine kolače i vanilice ostane dosta bjelanjaka...nekada te bjelanjke stavim u zamrzivač a ponekada se vucaju po frižideru dok mi ne dosadi i onda ih utrpam u nešto....
uglavnom ih treba držati na sobnoj temperaturi prije nego počnem nešto s njima kemijati....isto tako i one iz zamrzivača odledim na sobnoj temeraturi i dalje nastavljam normalno kao da sam tek razdvojila žumanca i bjelanca..
ovoga puta se nakupilo 2.5 dcl bjelanaca...
znači, nije važno kolika je čaša...samo ta ista čaša treba biti mjera (uostalom ništa ne smeta dodati i 1 cijelo jaje ako je potrebno povećati količinu)


 a recept ide ovako:
  • 1 čaša bjelanaca
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša ulja 
  • 1 čaša mlijeka
  • 1 čaša mljevenih oraha
  • 1 čaša brašna (oštro) pomiješana s 1 praškom za pecivo
  1. umutiti bjelanca, dodavati postepeno šećer
  2. kada se dobro umutilo dodavati ulje u tankom mlazu neprestano muteći
  3. polako dodavati mlijeko i dalje mutiti mikserom
  4. na kraju umiješati špatulom mješavinu oraha, brašna i praška za pecivo
  5. lim premazati maslacem i posuti brašnom te usuti gornju mješavinu
  6. peći u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta
  7. gotov kolač tanko* premazati kiselkastim pekmezom, posuti orasima ili samo šećerom u prahu ili napraviti neku glazuru od čokolade ili....


* možete smanjiti količinu šećera ako vam se čini da je ovo puno...isto tako i ulja na otprilike 2/3...od ulja kolač izgleda sočniji
* za završnu fazu ostavljam vama na volju: s pekmezom, bez njega, sa šećerom u prahu, s orasima, čokoladnom glazurom, ganachem, sa šlagom,....mogućnosti su velike....
* za ovu količinu od 2,5 dcl (250 ml) bjelanaca koristila sam tepsiju dimenzija 23x38 cm
* ja sam malo pretjerala s pekmezom...gladne oči
* a nije teško ni upamtiti onih 6 čaša, nije li?

Broj komentara: 8:

  1. Slažem se sa tobom što se tiče bacanja hrane. Ako mi kod razdvajanja jaja ostane bjelance pravim puslice, a ako ostane žumance, onda majonezu. Ovaj kolač mi se također sviđa, izgleda vrlo sočno.

    OdgovoriIzbriši
  2. I meni se sviđa kako izgleda ovaj kolač, baš sočno i fino!

    OdgovoriIzbriši
  3. Divota, ovakvi receptici su pravo blago, dodje mi sada da poruckam jednu stanglicu.:))

    OdgovoriIzbriši
  4. Bas socno izgleda ovaj kolac. Ja sam poprilicno kasno pocela da uzivam u ovakvim vrstama kolaca, uvek je prioritet bio na nekom sa puno kreme, kakva greska. :))

    OdgovoriIzbriši
  5. i ja ne volim bacati hranu. Uvek pomislim na nekoga ko je gladan i u tom trenutku osećam grižu savesti. Odličan ideja da se belanci stave u zamrzivač. Volim ovakve ekonomične recepte . Prelepo izgledaju .

    OdgovoriIzbriši
  6. Прекрасный пирог,люблю выпечку с грецкими орехами.У Вас очень интересный блог,с удовольствием буду его читателем:)

    OdgovoriIzbriši
  7. slažem se ,niš se ne baca, a višak bjelanjka uvijek zamrznem

    OdgovoriIzbriši
  8. U dizana tijesta (s kvascem) stavljam samo žutanjke tako da mi je ovo odlična ideja za potrošiti bjelanjke .

    OdgovoriIzbriši