11. lis 2009.

Moje vanilice

Htjela sam praviti Makarons, sve sam pripremila, ali mi se nešto nije dalo.
I razmišljam šta fali našim dobrim starim vanilicama. Ni one ne zaostaju za tim čuvenim Macarons - ima, nego su ove druge sada u modi.
Napraviti ću ja i njih samo mi treba ispuniti neke uvjete tipa mir u kući, dovoljno vremena i prostora.
A recept za ove Vanilice sam prepisala prije skoro 25 godina iz neke stare kuharice izdate nekada početkom 60 - tih godina. U njemu je glavna "zvijezda" bio onaj stari "Zvijezda" margarin.
Imam nekoliko recepata iz te kuharice a najdraži nam je svima recept za "Bojine kolače" koji je nekako postao tradicionalni kolač u našoj kući, naročito za Božić.
Ove Vanilice su samo verzija toga kolača bez oraha. Izvrsne su, prhke, jestive odmah iako su svakim danom stajanja sve bolje (ako uspiju ostati).
Za recept je potrebno:
  • 1/4 kg masla ili 200 g masti
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 4 žlice šećera
  • 1/2 kg brašna
  • sok od 1 limuna
Umutiti masnoću, dodati jaje i žumanjak i jaje, šećer i sok od jednog limuna. Sada usuti brašno, izručiti na stol i zamijesiti tijesto.
Razvući koru oklagijom debljine 1/2 cm. Vaditi čašom pogačice, svaku umočiti u ulupani snijeg od bjelanjka i posuti sitno sjeckanim orasima, redati u podmazani lim i peći pazeći da ostanu bijele.
Pečene vanilice premazati marmeladom po želji, sastavljati po dvije, posuti sitnom šećerom zamirisanim vanilijom i služiti.
Ovo gore je original recept.
Ja uvijek pravim duplu mjeru. Izašlo mi je 70 kom. od 1 kg brašna.

I još nešto. Najčešće ih ja ne "oblačim" u blelanjak i u sitno sjeckane orahe. Pečem ih bez toga dijela recepta u suhom limu.

Potrebno ih je pošto se izvade iz pećnice ostaviti malo u limu pa tek onda vaditi, malo prohladiti i onda premazivati marmeladom itd.


Ovo je još jedan dobri stari kolač s mašću. Mast daje prhkost i topivost kolačima. Ne znam zašto ljudi bježe od masti bar u kolačima. Ja sam se odhranila na masti.
I zašto i naše Vanilice ne bi mogle konkurirati Makarons-ima? A tek Bojini kolači? Što mislite?

Ali, napraviti ću ja i njih, časna masna!

Broj komentara: 9:

  1. NAJLJEPŠE RUKU vidi da ne MERHABALAR ZDRAVLJE

    OdgovoriIzbriši
  2. Hello Snjeza,

    They're osuditi ukusna. Volim.
    Ali, imate i ove godine počeo vrlo rano, ili

    Pozdrav Jakov

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja isto volim ovaj ti kolaca samo sa masti (cak i pite tipa lijena i sl.) umjesto putera ili ne daj boze margarina.

    OdgovoriIzbriši
  4. They look delicious, and the photos are very delicious
    Congratulations, Diana

    OdgovoriIzbriši
  5. Obožavam vanilice :) i mislim apsolutno isto što i melrose :)

    OdgovoriIzbriši
  6. moja mama ih i danas pravi sa masti,ali ih ne zove "vanilice",nego samo "kolacici"..zato je meni jako interesantno sto svako podnevlje ima drugacije ime za maltene,istu poslasticu !!
    moji vise vole vanoiice od makarons,oni su jako lijepi,ali vanilice su im odavno poznate,pa valjda zato !!:))
    lijepe su ti slike !!

    OdgovoriIzbriši
  7. Jučer sam radila macarons za kuvarijacije ali o tom po tom...
    Svakako si dobro postupila ako se nisi osjećala 100% voljna za macarons jer su oni baš zeznuti mali vragolani i treba im posvetiti svu svoju pozornost.

    Vanilice su krasni keksići i ja ih jako volim, radim ih obavezno oko Božića.
    I ja sam uvijek za maslac (za margarin u mojoj kući nema mjesta).
    Prekrasno izgledaju ove tvoje. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Cekaj, 200 g masti ILI 500 g putera?! Je l' moguće da je tolika razlika u količini ako se koristi jedno ili drugo? Jesi pravila nekad sa puterom?

    Mast sam ja "oktkrila" pod stare dane ;) i za neke stvari je nezamenljiva (kore za burek, hlepčiće koje obožavam, lenju pitu...)

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala do neba! Ispravljeno je, ali ja nisam nikada pravila sa puterom ili maslom a mislim da je ovdje riječ o pravom maslu a to je onaj "preprženi" puter, jer ovo je iz jedne tako stare kuharice kada i nije bilo drugoga osim masti i tog masla.

    OdgovoriIzbriši