25. velj 2014.

utopljenici




niko se nije utopio osim ovoga tijesta za vrijeme dizanja :)
uvijek sam se pitala zašto se tijesto potapa u vodu...ne znam odgovor ali, nešto mi se čini da je postupak dizanja odnosno kvasanja ili kako se već kaže, brži.....raste kao iz vode :)
utopljenici su, inače stari korčulanski recept, ne brinite nisam ga tamo nikada ni probala iako sam tri nove godine dočekala i provela u korčuli....ali, ništa me tada nije zanimalo osim dobrog provoda...davno bješe to, prije nekih 30 tak godina....




meni je zanimljivo isprobavati te stare recepte, sviđa mi se kako su se te naše žene uvijek dovijale i uspjevale od malo domaćih sastojaka napraviti izvrsne stvari...volim i jako cijenim našu domaću, starinsku kuhinju...kada kažem našu, nadam se da ste me razumjeli.....mislim na prostor bivše nam države...
nisam sigurna jesam li pogodila oblik ovoga kolača, u mome u receptu piše da ga ostavim u obliku polumjeseca...naravno, ja sam to vidjela tek kada sam sve završila...bože, jesam postala površna, šlampava....na netu ima nekoliko ovakvih recepata i obično su oblika čvorića...na kraju oblik i nije presudan, bar ja tako mislim.....
dobar kolač, starinski, ne previše sladak, čak i umjeren,..s hrskavom koricom, aromatični,....izvrsno pašu uz popodnevni čaj ili kavicu a i uz bijelu kavu za doručak,...kako sam nekada voljela tu bijelu kavu za doručak!
ovo je kolač koji može stajati, stajanjem još malo otvrdne a tada najbolje ide uz prošek!!!


ovaj recept sam dobila od svoje kolegice lidije p. i prepisujem ga:

  • 1 kg oštrog brašna
  • 200 g masti
  • 1 mala šalica mlijeka (2 dcl)
  • 5 jaja
  • 1 vanilin šećer ili žličica paste vanilije
  • 40 g svježeg kvasca
  • prstohvat soli
  • ribana korica 1 limuna (ili naranče)
  • oko 200 g kristal šećera za valjanje tijesta
  1. kvasac izmrviti u zdjelicu, dodati mlako mlijeko i 1 žlicu kristal šećera...izmiješati i ostaviti da zapjeni
  2. u veću zdjelu staviti brašno, posoliti, dodati mast i utrljati je u brašno....napraviti jamicu na sredini pa u nju usuti pjenicu od kvasca, dodati jaja, vanilin šećr ili ekstrakt, limunovu koricu i zamijesiti tijesto..
  3. pripremljeno tijesto staviti u zdjelu s hladnom vodom i ostaviti da nakvasa odnosno da tijesto ispliva iz vode (ovaj dio se može i preskočiti odnosno tijesto ostaviti u zdjeli da kvasa, bez vode)
  4. dignuto tijesto izvaditi iz vode, malo ocijediti i premijesiti ga uz pomoć malo brašna...otkidati komadiće veličine  ping pong loptice ili malo većeg oraha. dobijene loptice razvaljati preko površine na kojoj se nalazi kristal šećer, razvući ih u prutić, kojega namatamo (kao kad se prede vuna) oko svoje osi (stalno valjati u šećeru kako bi šećer ušao što dublje u tijesto)
  5. omotane prutiće savijati u čvorove (ili kako kaže moj recept u polumjesece) prebaciti ih na lim obložen pek papirom i peći ih 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C 



ovo je moja ulaznica za našu igricu ajme koliko nas je a temu: kvasac nam je zadala mirela....
izvrsna tema, uvijek izazov iako sam do sada dosta toga objavila na temu kvasac...
moram se ispričati blogericama što sada manje učestvujem u igricama...osim mene ovakve, razlog je što je knjiga za sada spala na dva slova: mene i mm..dečki su otišli raditi i nisu više s nama...ponekada, kada dođu onda se ja razbacam i kuham po željama :) a mm znate...ko bi njemu ugodio ?!


* osim ribane limunove korice mogu se koristiti i druge arome kao npr rum, korica naranče,...
* i važna napomena: ovaj kolač se jede uz kavu, čaj ili izvorno uz dobar prošek...
* stavila sam nekoliko komada i u zamrzivač....baš me zanima kakvi će biti ...javim
* uživala sam radeći ove kolačiće, jest da je šećera bilo posvuda :) ali, za tren sam to riješila....
* i naravno, hvala lidiji za recept....sutra nosim na degustaciju u školu



Broj komentara: 11:

  1. Jako lijepo i zanimljivo. Bas sam se pitala zasto utopljenici kad sam vidjela naslov :) I ja volim stare recepte, upravo sto su nastali od tak malo, a tako su ukusni.

    OdgovoriIzbriši
  2. Snjezo, divne su, nezne i pahuljaste, volim takve receptice i vec sam ih stavila u folder za probu.:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Fantastično! Nikad nisam čula za tijesto koje nadolazi u vodi i to mi zvuči jako zanimljivo. Peciva predivno izgledaju, a vjerujem i da su predivnog ukusa.

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlično! Obozavam stare recepte :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Baš se nasmejah tvom nazivu peciva. Imam i ja neki stari recept za kiflice koji se zove kiflice dizane na vodi, ali ih još nikad nisam pripremila, jednostavno zaboravim na njih. Tvoje pecivo izgleda jako lepo. Prijatno:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Divni su! Čula sam za tijesto koje se diže u vodi, ali nisam čula za naziv utopljenici, mada ima logike :D

    OdgovoriIzbriši
  7. Odavno želim probati to izrastanje testa u vodi, ali još nisam. Čula sam za Kiflice iz vode. Ova peciva baš lepo izgledaju, ovako posuta kristal šećerom...

    OdgovoriIzbriši
  8. Jako zanimljivo, prvi puta čujem za ovo sa vodom.

    OdgovoriIzbriši
  9. Here in Poland it was a very popular homemade dough about 25 years ago. I think it was called "jump out of water". The preparation was similar but it was put first into a plastic bag then into water. I guess when it jumps out it is full of bubbles of air and this shows that it's ready to be baked. I used to form small Rolls filled with marmoladę with it. Thank you for bringing me to my childhood :) Greetings from Poland :)

    OdgovoriIzbriši
  10. U Slunju se ovaj recept zove Krajiški pupak i pravi se već 70-ak godina. :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Draga Snježo da znaš samo kako sam se rezveselila kada sam vidjela tko i što su zapravo "utopljenici" :), ovakvo pecivo je obilježilo moju prvu studentsku godinu u Zagrebu, bilo je plosnatije, kao neki oblik morskog raka i zvali su ih "slatki račići", i bili su upravo ovakvi, fino mekano tijesto posuto kristal šećerom. Kada bi se vraćala sa faksa obično sam zastajala kod uličnog prodavača po jedan slatki račić. Zatim su pomalo nestali ulični prodavači peciva i nekako su nestali i slatki račiči a ja bi ih se nekoliko puta godišnje sjetila i pitala kako li su ih pravili da budu tako fini. I evo sada utopljenika ! Zahvalna za recept, izgledaju super, bilježim i pravim ! :)

    OdgovoriIzbriši