2. ožu 2015.

bijele ploške



kod mene ima dosta recepata na nekim listovima...jesu li to nekada bile knjižice pa se raspale ili su bili samo letci? ne znam
ima i nekih kopiranih knjižica....iz doba dok smo radile u igmanu..moje druge i ja...kada bi neka od nas dobila neku knjižicu onda bismo trk u štampariju kod našeg pave i kopirale...
da, to su bila vremena...kada je u krugu tvornice bila i štamparija...sa sjetom se sjećam svih tih divnih ljudi koji su prošli kroz moj život..sretna da smo jednom dijelili neka lijepa vremena...svako doba nosi nešto lijepo i to treba sačuvati u sjećanju.
pretpostavljam da je ovo bilo u vrijeme neke kampanje di - go kvasca...izdavale su se knjižice, leci s receptima a odakle meni ovo ne znam...šta je ovo kod mene ja se više ne sjećam....jer, ja imam samo dva lista na kojemu su dva recepta..jedan od recepata su i ove "bijele ploške"...
nije ovo prvi put da ih pravim ali, ne znam kako još nisu došle na red za objaviti...
jednostavan i dobar kolač, toplo preporučam:






Potrebno je:

  • 1 vrećica instant kvasca 
  • 250 g brašna
  • 2 žumanca
  • 1 dcl mlakog mlijeka
  • ribana korica 1 limuna
  • prstohvat soli
  • 1 vanilin šećer
  • 40 g omekšalog maslaca
  • 30 g šećera

  • 3 bjelanca
  • 150 g šećera
  • 200 g marmelade/džema (od kajsija, kod mene od šipka...)
  1. u zdjelu prosijati brašno, dodati kvasac pa sve izmiješati...napraviti u sredini udubinu pa u nju staviti žumanca, šećer, omekšali maslac, malo soli, vanilin šećer, ribanu koricu limuna. mikserom izmiješati sve sastojke pa postupno dodavati mlijeko i umiješavati brašno sa strane. izraditi dobro tijesto..
  2. dobijeso tijesto razvaljati i prebaciti u nmaštenu tepsiju dimenzija 20 x 30 cm..ostaviti da se diže na toplome nekih pola sata...peći ga u pećnici zagrijanoj na 200°C 15 - tak minuta
  3. u međuvremenu pripremiti snijeg: umutiti bjelance pa kada su ummućeni postupno im dodavati šećer muteći i dalje
  4. kada je tijesto skoro pečeno, premazati ga pripremljenom marmeladom/džemom, zatim pripremljenim snijegom
  5. kolač vratiti u pećnicu na istu temepreraturu i peći ga još oko 15 minuta ili dok ne dobije zlatnožutu boju.
  6. ohladiti i poslužiti izrezan na ploške (da se džabe ne zovu bijele ploške :))



Promijenila sam:
* umjesto margarina koristim maslac
* u receptu piše razvaljati na oko 1,5 cm debelo...kod mene bude tanje i mislim da je taman :)
* volim kiselije marmelade kao pr od šipka ili kajsija jer je snijeg dosta sladak pa kiseo pekmez baš dođe kao kec na deset


Broj komentara: 5:

  1. Vjerovatno su odmah nestale kad nisi stigla staviti na blog ;) Divno izgledaju, pa me i ne cudi da jesu. Ima nesto slicno i ovdje, zove se djedova brada :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Što se mene tiče, sve bi bilo super da nema tog šauma, nisam ljubitelj :(

    OdgovoriIzbriši
  3. Vrlo fini kolacici koji mirisu na limun.:))

    OdgovoriIzbriši
  4. taj sam kolač radila i odličan mi je! :)

    OdgovoriIzbriši