4. srp 2009.

Uzljevak od tikve


U mom kraju ga zovu još užljevak, uzljevača, razljevača... Pravi se od krumpira, špinata, tikve ali najčešće samo od brašna, vode i začina, da bi se poslije pečenja iskidao na komadiće i zalučio: lučenica (prelio s bijelim lukom i jogurtom).

Kada dobijete ovakvu tikvu a niste u stanju napraviti pitu tikvenjaču kao ja sada onda mi ništa drugo nije preostalo nego napraviti uzljevak od tikve koji moji dečki gotovo jednako vole kao i pitu.
Na ovakvim jelima smo se othranili mi iz generacije s kraja četrdesetih i početka pedestih godina prošloga stoljeća. To je bila sirotinjska hrana ali nas je bar držala sitim. Tada se to jednostavno pravilo, danas dodamo još koji sastojak tipa jaja, sira, vrhnja i sl.

Ja ovaj uzljevak pravim otprilike. Tikvu očistim i narežem na sitne kockice ili ploškice, posolim, ostavim malo stajati da pusti vodu. Zatim dodam (na 1 tepsiju dimenzija 33 cm x 30 cm)
  • 1 jaje
  • 2 žlice svježeg sira
  • 2 žlice kislog vrhnja
  • brašna
  • dosta svježe mljevenog papra

Sve to zamijesiti s malo mlijeka i vode da se dobije tijesto malo gušće nego za palačinke. Gotovo tijesto sipati u tepsiju u kojoj smo dobro ugrijali ulje.
Mi volimo kada je debljine otprilike negdje između 0,5 cm i 1 cm, što tanje da bude hrskavije.

Pečeno odmah režem i vadim iz tepsije da bi bilo što hrskavije.


Dvije tepsije su otišle za tren!
I uz jogurt imamo ukusnu večeru a nekada i ručak!
Ovaj put je glavni pomagač bio moj mlađi sin!

Broj komentara: 15:

  1. Ovako nešto mi je spremala prijateljica samo s krupirom i bilo je preukusno, a jednostavno! Obzirom da tikvice volim puno više nego krumpir mislim da bi se uživala u ovom jelu. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Uuuu od kada ja ovo nisam jela:)
    A super je
    zacas
    a skoro
    ko i pita,hahaha

    OdgovoriIzbriši
  3. mmmm...tako jednostavno a prefino...

    OdgovoriIzbriši
  4. Mnogo mi se dopada,lagano,jel sir beli sitni stavljas ili trapist?

    OdgovoriIzbriši
  5. Vera: svježi sir koji ide i u pite (bureke) ili mladi sir (kako ga zovu u mom kraju)

    OdgovoriIzbriši
  6. jako mi se svidja! jesi ti vec ozdravila kad nam tako fino kuhas:)))

    OdgovoriIzbriši
  7. Sweet Corner: Hvala, draga, na pitanju. Nisam još ozdravila, još uvijek sam na dvije štake. Očekujem da ću skoro ići u toplice???? Kuham uvijek uz pomoć nekoga od svojih momaka. Ustvari, oni su ti koji mi donose i dodaju. Ali, dobro je i njima: uče se!

    OdgovoriIzbriši
  8. Divno,divno,obozavam tikvice na sve nacine.....

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja sam jela razljevak s visnjama, ali vidim da se to moze primjeniti na razne sastojke. Bas fino izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  10. Volim takve stvari, ali rijetko ih radim jer u mojem kraju nemaju tradiciju. Ali meni su odlične:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Joj, imat cu 100 kila ako ovako nastavim....neodoljivi su ti recepti. Nadam se da sa zdravljem ide na bolje!!!

    OdgovoriIzbriši
  12. melrose: Hvala, draga, ide na bolje ali polako!
    Iskreno, ja (o mužu da ne pričam) strašno volim ovu, kako ja volim reći, starinsku kuhinju a i moji dečki su morali naučiti uz nas!

    OdgovoriIzbriši
  13. hvala za večeru za danas!!!!zakon si

    OdgovoriIzbriši
  14. Super izgleda. Nisam nikad ovo jela. Moram probati. Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši