22. stu 2009.

Žerbo (japanska) torta

U mojoj "tekici" ova se torta zove Japanska, ali gledajući neke kuharice i pregledavajući recepte po netu vidjela sam i ovaj drugi naziv: Žerbo.
Nije bitno kako se zove, važno je da je ukusna i vrijedna truda. A trebalo se za nju potruditi.
Razlog je bio jučerašnja godišnjica.
Moj muž i ja smo jučer obilježili 25 godina braka - srebrni jubilej. Hej... 25 godina! Ne mogu vjerovati? Kako je brzo prošlo!
Padaju mi na pamet neke zanimljive rečenice o braku, aforizmi i sl.
Prilično kasno (za neka razmišljanja) sam se udala, vjerujte i tada sam mislila da mi je rano, a sada poslije 25 godina mogu reći da mi je drago, bilo je svega i lijepog (+) i lošeg (-), ali na kraju mogu reći da je rezultat +.
Moj pokojni prijatelj Riča mi je tako rekao poslije prve godine braka kada me je pitao kako je u braku njegov komentar je bio: Maco, važno je da je na kraju + (plus). To mi je uvijek bila misao vodilja u svemu u životu!

A evo recepta za ovu tortu:



Umutiti 4 bjelanjka, dodati 4 žlice šećera, 100 g mljevenih oraha i 1 žlicu brašna. Sve dobro izmiješati i prebaciti u modlu za tortu (ja sam koristila promjera 26 cm). Koru peći na 200°C 20 minuta.
Tako ispeći ukupno 3 kore!

Kada su kore pečene propržiti 250 g šećera kao za doboš tortu (kada se šećer rastopi dodati 1 žlicu maslaca) i brzo preliti preko sve tri kore.

Zatim umutiti 120 g maslaca, dodati 120 g rastopljene čokolade i preliti preko šećernog preljeva.

Za fil umutiti 12 žumanjaka, 12 žlica šećera i 4 žlice kuhane kave. Kuhati na pari dok se ne zgusne. Prohladiti i dodati 250 g umućenog maslaca ili margarina. Izmiješati i filovati tortu.
Ukrasiti po želji!
E, sada utisci: Za izradu torte je bilo potrebno nešto manje od 3 sata. Ukusna je, krcka ona šećerna masa, onaj okus kave u filu mi prija.
Dečki kažu da je dobra ali: Bomba je bomba!

Broj komentara: 16:

  1. Prelepo si je napravila.Ja je imam pos nazivom Žerbo Torta i jedna mi je od omiljenih.Fotkice su savršene!Baš si me lepo na nju podsetila,mogla bih je i ja praviti,sve zavisi od vremena:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Sretna godišnjica braka i da dočekate barem još toliko:).
    Ima jedan vic. Kaže prijatelj prijatelju: e moj dragi prijatelju kad sam se ženio žena mi je bila toliko slatka da sam hteo da je pojedem, a sad ko mi je kriv što je nisam pojeo..;)). Bitno je da je saldo pozitivan.
    Recept je odličan, prava domaća torta za koju je ipak potrebno uložiti truda.

    OdgovoriIzbriši
  3. Sretna godišnjica!!! Neka bude i zlatna :)
    A torta...što drugo reći nego: oku ugodna, nepcu ukusna

    OdgovoriIzbriši
  4. torta je predivna, sretna godisnjica i jos puno godisnjica vam zelim:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Prekrasna torta !!
    Sretna vam godišnjica i još puuuno lijepih zajedničkih godina vam želim..

    OdgovoriIzbriši
  6. Čestitam na godišnjici braka i na savjetima. Torta je prava slavljenička!

    OdgovoriIzbriši
  7. Cestitam godisnjicu! Mi smo ove godine brojali upola u odnosu na vas, pa sam se isto cudila gde odose te godine?!

    Zerbo je super, cuvam rukom ispisan recept koji sam dobila od koleginice ciju sam tortu probala. Cudo je taj peceni secer!

    Kad smo kod aforizama, meni je ostao u pamcenju jedan (a nemam pojma ciji je): "Srecan brak ima samo jednu manu - nemate bas nikakve sanse za razvod!" :))))

    OdgovoriIzbriši
  8. Sretna godišnjica. Barem još 2 puta toliko vam želim.. I da sve budu + +.. :)

    Torta je predivna ...

    ps
    moram komentirati i aforizam od mamajac--- he he :)))

    OdgovoriIzbriši
  9. Sretna godisnjica i da uvijek bude kao do sada,cak i bolje !!Torta je jako ukusna !!

    OdgovoriIzbriši
  10. Sretna godišnjica i želim vam još najmanje toliko! :)
    Torta je prava bomba, slažem se, ali tako dobro zvuči i izgleda. :)

    OdgovoriIzbriši
  11. I kod mene je ovo pod Japanska torta. Srecna godisnjica i samo napred. Kod mene je juce bilo 22. godine braka i idemo dalje :)))

    OdgovoriIzbriši
  12. Mene naziv Žerbo pomalo asocira na jednu našu internu šalu, kada želimo reći da je nešto milo i lijepo, kažemo "o to je tako šerbo" ("cher beaux").
    Meni je poznata torta Žerbo, ali iskreno, nisam sigurna o kojoj se torti radi. Naziv Japanska, po meni, ne bi išao u ovakvu tortu. meni se čini da Japanci jedu poput ptičica.

    OdgovoriIzbriši
  13. Po meni najlepsa torta, pravila sam je prijateljici za rodjendan prosle nedelje. Bas smo se nauzivali. Divno si je napravila.

    OdgovoriIzbriši
  14. Hello,


    We bumped into your blog and we really liked it - great recipes YUM YUM.
    We would like to add it to the Petitchef.com.

    We would be delighted if you could add your blog to Petitchef so that our users can, as us,
    enjoy your recipes.

    Petitchef is a french based Cooking recipes Portal. Several hundred Blogs are already members
    and benefit from their exposure on Petitchef.com.

    To add your site to the Petitchef family you can use http://en.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form or just go to Petitchef.com and click on "Add your site"

    Best regards,

    Vincent
    petitchef.com

    OdgovoriIzbriši