12. velj 2010.

Pita s orasima!?

Teško prihvaćam da je ovo pita!? Ja bih to nazvala torta od oraha. Ali, što ću kad je tako napisano.
Jednostavna i dobra torta, kažu moji dečki, jer ja se još pridržavam svoje odluke: ne jesti slatko i reducirati obroke. Ide mi, za sada.

Pripremiti:
- Za tijesto:
  • 20 dag bršna + za kalup
  • 15 dag maslaca + za kalup
  • 7 dag šećera u prahu
- Za nadjev:
  • 25 dag oraha
  • 15 dag šećera
  • 1 žlica maslaca
  • 6 dag šećera u prahu
  • 4 jaja
  • 4 dag čokolade (mliječne ili za kuhanje)
A priprema ide ovako:
  1. Trljati maslac i brašno te dobivenim mrvicama primješati šećer
  2. Dodati toliko ledene vode (3 - 4 žlice) da se poveže u tijesto.
  3. Omotati plastičnom folijom i ostaviti u frižider na 1 sat
  4. Tijesto razvaljati i utisnuti u kalup (promjera 22 mm ili po želji)
  5. Peći ga 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C
Za nadjev:
  1. Polovicu oraha isjeckati a drugu polovicu sitno samljeti
  2. U tavici zagrijavati 15 dag šećera da postane svijetli karamel
  3. Karamelu primješati nasjeckane orahe i 1 žlicu maslaca
  4. Ohalditi pa istući (ja to radim kuhinjskim čekićem u vrećici za zamrzivač)
  5. Istući snijeg od bjelanjaka
  6. Izmiksati žumanjke sa šećerom u prahu
  7. Umiješati u žumanjke otopljenu čokoladu i obje vrste oraha (mljevene i one istucane karamelizirane)
  8. Lagano žlicom umiješati snijeg od bjelanjaka
  9. Uliti u malo ispečeno tijesto i peći 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C
  10. Gotovu "pitu" pošećerite


U originalnom receptu ide preljev kjoji se pravi od Likera od oraha i šećera u prahu: Izmiješati 3 dag šećera u prahu sa 2 žlice likera od oraha i pečenu pitu preliti ovim preljevom:
Iskreno nije mi se dalo i to praviti.

Broj komentara: 15:

  1. Pita, pita i to fina! Naravno, svaki kraj ima drugi neki naziv za istu stvar. Malo mi je duže trebalo da prihvatim da je burek samo jedan, a ostalo su pite, ali još nisam ono 100% sigurna.
    Mislim da je ovaj kolač baš ovakav dobar, bez dodatka likernog preljeva - bilo bi sve užasno slatko. Mi ovdje radimo i gornju koru (pita od jabuka, oraha) i pečemo u četvrtastom obliku.

    OdgovoriIzbriši
  2. I meni je ovo pita, i to fantasticna pita!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja bi ovo nazvala pitom ali zapravo nije važno kako se zove jel da?
    Izgleda prekrasno, ukusno i sočno. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. I meni je ovo pita. U svakom slucaju, izgleda fantasticno!

    OdgovoriIzbriši
  5. Meni je ovo pita, torte su mi sa biskvitnim korama i slojevima, a pite sa ovom podlogom od prhkog tijesta.
    Nadjev je garantovano dobar po sastojcima bi to morao biti.

    OdgovoriIzbriši
  6. meni je ovo tart.:D pita mi je od sira ili npr. od krumpira s vucenim korama a torta mi je u slojevima biskvita i kreme... sto god da je izgleda bozanski.:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Jako lepo izgleda,da znas da ću praviti...

    OdgovoriIzbriši
  8. i meni je ovo pita i to jako fina pita ;) mljac :)

    OdgovoriIzbriši
  9. meni je isto pita i dodala bih joŠ: veoma ukusna

    OdgovoriIzbriši
  10. Ja ti imam slican recept za perigourdine walnut cake, ali su mi u kljucnom trenutku nestali orasi (mislila sam da sam ih kupila, a izgleda da nisam:)), sve isto samo nema cokolade i kore. Izdrzi sa spec rezimom ishrane, drzim ti fige!!!

    OdgovoriIzbriši
  11. O da, da, pita je !!! To nas vraća na štrudle i pite! ;)) Tako sam se ja uvijek čudila kad neko kaže pita, a nigdje prhkog tijesta. Odličan recept!

    OdgovoriIzbriši
  12. sjajan recept. super izgleda.. jel pita ili torta nije bitno .. glavno da je ukusno

    ps
    svaka čast za režim prehrane. ja to ne bi mogla :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Mmmm, super receptić, obožavamo orahe:)

    OdgovoriIzbriši
  14. I meni je grilijaž ovde savršen! Preukusno sigurno!Mislim da ću morati da spremim.

    OdgovoriIzbriši