2. velj 2010.

Štrudla (germetajg)



U potrazi za dobrom štrudlom.
U mom kraju je ovo štrudla dok sam ovdje naučila da je zovu Orehnjača, Makovnjača ili sl. po tome čime je mazana. Nekim mojim prijateljicama štrudla je ono što ja zovem pitom s tim što se smota s jednog do drugog kraja. Pa ti budi ovdje pametan:)))

Moja pokojna baka ju jezvala "germetajg".
A, što je ona znala napraviti štrudlu, to niko nije!
Zamjesila bi ju u posudi koju je zvala "vajnik", mjesila kuhačom tako dugo dok se ne bi sama odvajala od zidova vajnika a pekla u špaheru na drva - fijakeru.
Davno je to bilo. Ni roditelji nekih od vas se nisu rodili a kamo li vi.
Imala je težak život.
Umrla 1974. godine.
Jedna je baka Luca!!!
Moja je mama izvrsno kuhala ali niko nije znao napraviti štrudlu kao pokojna baka Luca.
I stalno sam u potrazi za takvom štrudlom. Ova joj je najbliža.

Recept za ovu štrudlu sam dobila od moje Stane, prekrasne, drage prijateljice iz Jelića pokraj Knina. I ovo je još jedan zimski kolač.

Za tijesto je potrebno:
  • 80 dag brašna
  • 1 kocka kvasca (40 g) -ja stavljam 1 vrećicu suhog kvasca
  • 250 g otopljenog (margarina)* maslaca; (prohladiti ga ali da ostane tekući)
  • 15 dag šećera
  • 3 kom. jaja
  • 2,5 dcl toplog mlijeka
  • ribana kora 1 limuna
  • pola žličice soli
Za tijesto je potrebno da su svi sastojci iste temperature (sobne).

  1. Pomiješati sve suhe sastojke (brašno, šećer, kvasac, sol i koricu od limuna)
  2. Lagano vilicom umutiti jaja, dodati otopljeni margarin i mlijeko
  3. U smjesu sa brašnom dodati smjesu od jaja
  4. Sve mutiti mikserom dok se ne dobije ujednačena lopta tijesta.
  5. Ostaviti na toplom da se udvostruči (trebati će više vremena zato što je tijesto prilično masno)
Pripremiti fil.
Fil može biti po izboru: orasi, mak, pekmez i orasi ili po želji.
Ovi moji najviše vole orahe pa ja to pripremam ovako:

Izmiješati smjesu od:
  • 40 dag oraha (ja sam škrta - moja Stana za dvije štrudle stavi 1/2 kg oraha)
  • 20 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 5 dag omekšalog maslaca
  • 1 dcl vrućeg mlijeka i
  • 3 žlice ruma
Nadošlo tijesto premijesiti, podijeliti na dva dijela. Rastanjiti u pravokutnik debljine oko 1/2 cm te filovati svaki s polovicom gornje smjese.
Zamotati štrudlu i prebaciti je na lim (ja stavljam na pek papir).
Da bi štrudla bila čvrsto umotana najbolje sve raditi na pobrašnjenom stolnjaku i njime se služiti pri zamotavanju.
Jednu štrudlu ja uvijek prije filovanja namažem i marmeladom.


Dobar fil je i ovaj (za jednu štrudlu):
Napraviti smješu od:
  • 20 dag mljevenih oraha
  • 3 žlice meda
  • 1 žličice cimeta u prahu
  • malo vrućeg mlijeka (oko 0.5 -1 dcl )
Pripremljene štrudle pokriti i ostaviti 15 - 20 minuta na toplom i tek onda staviti u zagrijanu pećnicu.
I najvažnije: štrudlu peći polako na 150°C 60 - 70 minuta.

Pečenu štrudlu ostaviti u limu dok se ne ohladi.
Ako uspijete!

Ovi moji ne mogu dočekati da se ohladi, tako da jedna ode još skoro pa vruća a drugu uspijem sačuvati za drugi dan.

Sada dolazi vrijeme krafni!

* već duže vrijeme ne koristim maslac, ovo sam dodala zbog pitanja koje mi je postavljeno u komentarima...ja jednostavno margarin zamijeim maslacem

Broj komentara: 18:

  1. Obožavam germitajg.I moja baka ga je tako zvala...pa nastavila moja mama...a i ja ga tako zovem...Kako god se zvao....odlična poslastica.
    Ja je najradije pravim po ovom starom receptu.
    Lijep pozdrav
    Phoenix

    ps.Super fotke

    OdgovoriIzbriši
  2. Uf sto lepo izgleda,ja ih takodje mnogo volim,posebno mi je omiljena sa makom...:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja sam odrasla na "poticama" :) To ti je isto to što ti zoveš štrudlom, a gledala sam mamu kako tuče tijesto u nekoj staroj noninoj tamnobordo rajngli dok se ne počne odvajati od posude i već kao dijete mislila da mora postojati jednostavniji način za dočepati se nečeg slatkog. :) Onda sam zakoračila u pubertet, dočepala se miksera i krema i godine su trebale da poželim ja napraviti orehnjaču ili poticu.
    Štrudle su meni od vučenog tijesta, ali kad tijesto ostane hrskavo odozgora i priznajem da su mi draže one koje se zalijevaju, a zovu ih pitama, a ja pitom zovem isključivo one koje se rade od prhkog tijesta.
    Prekrasna ti je, k'o kod moje mame! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. kod nas je orehnjača, moja baka još i danas peče najbolje orehnjače i makovnjače :)
    ova ti je divno ispala

    OdgovoriIzbriši
  5. Snježo i ja sam u potrazi za idealnim tijestom:) Kod nas u Crnoj Gori ne postoji tradicija štrudle, ja sam je prvi put probala u Vojvodini i očaralo me to kisjelo tijesto.Ova tvoja izgleda prelijepo: majstorski umotana sa divnim šupljinama u tijestu!

    OdgovoriIzbriši
  6. #Tadeja: ovo je za mene najljepši kompliment, jer jedna je mama!
    Naravno, hvala i svima vama!

    OdgovoriIzbriši
  7. I meni bi ovo bila orahnjača, štrudla je meni isključivo od vučenog tijesta, a pite su pak od prhkog. Kako god da ovo zovemo izgleda prekrasno, a oskus mogu samo zamišljati. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. I u Sarajevu je ovo štrudla i štrudle su savjiače od dizanog tijesta. Moja mama ih naziva germitajg, kao i tvoja pokojna baka. Vjerujem da je kod tebe u Konjicu bilo isto kao i kod nas u Bosni. Pite su bile savijače od vučenog tijesta, a prhke pite su bile lijene pite.
    Od svih mi je najdraža sa pekmezom od šljiva ili neka malo neobičnija orehnjača

    OdgovoriIzbriši
  9. Volim štrudle !! Ova tvoja je prekrasna i baš bi probala malo ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. savršeno urolana, ne polazi to baš svakome za rukom, a bakini recepti su ipak najslađi:)

    OdgovoriIzbriši
  11. kako si ju lijepo napravila, zaista je savrsena!!!

    OdgovoriIzbriši
  12. Predivno izgleda, moram priznati da meni pravljenje strudli ne ide bas od ruke, fil mi obicno iscuri, a kora napukne...i gledam na tvojim fotkicama kako su jednostavno savrsene!;))) receptic cu isprintati i nadam se da ce mi jednom poci za rukom da napravim bar priblizno ovako!;)))) kiss...

    OdgovoriIzbriši
  13. I moja baka ih je znala praviti savršeno, kao i sve od dizanog tijesta, potrebno je puno strpljenja i raditi sve polako.
    U mom kraju ih zovu kisele pite, za razliku od pita od vučenog tijesta. Najbolje su kad se peku u onim vanjskim pećima za kruh.
    Kako god je zvala, prekrasno si je napravila.

    OdgovoriIzbriši
  14. Kazu da sam majstor za kolace, ali strudle ili germtajg kako je moja baka to zvala nije moja jaca strana. Ovaj recept cu rado isprobati samo me zanima fila sa makom, kako se ona priprema. Hvala unaprijed

    OdgovoriIzbriši
  15. #Anonimus: Za fil od maka: 30 dag mljevenog maka i 15 dag šećera kuhati oko 10 min. na laganoj vatri.
    Skinuti s vatre te umiješati 6 dag grožđica namočenih u rum (ocijediti ih), ribanu koricu 1 limuna, 1 žličicu cimeta i po želji još žlicu dvije ruma.

    OdgovoriIzbriši
  16. Hi Snjeza,

    looks fantastic. Know very well from my childhood.
    My family loves this delicacy.

    Greeting jacob

    OdgovoriIzbriši
  17. Stavljate li u ovu štrudlu zaista margarin? Vidim da u receptu piše margarin (i ja nemam nikakav problem s tim margarinom), ali kako sam na nekim blogovima čitala Vaše komantare tipa "da napravim jelo s margarinom ili biljnim šlagom to nitko ne bi jeo", a vidim i da Vam ostali recepti doslovno vrve maslacem (koji ja ne volim i ne upotrebljavam) - stvarno me zanima stavljate li u ovo zaista margarin ili je to "tipfeler"?
    Sandra

    OdgovoriIzbriši