1. kol 2010.

Polpete od ribe sa šafranom i krumpirom



Svi se dovijamo kako promijeniti nešto u jelovniku kako bi bilo zanimljivije. Ponekada je potrebno neke stvari sakriti da bi naši najmiliji ih ipak pojeli jer računamo da je to za njihovo dobro.
I ovo je jedan način kako sakriti ribu.
Moji nisu baš ljubitelji ribe, pogotovo je ne znaju jesti s kostima.
Evo jednog uspješnog pokušaja za sakriti ribu:

Za pripremu je potrebno:
  • oko 30 dag fileta oslića
  • 2 krumpira srednje veličine
  • 1.5 dcl mlijeka
  • 2 prstohvata mljevenog šafrana
  • 2 manje glavice bijelog luka (neoguljenoga)
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • 1 žličica ribane korice limuna
  • 1 žlica brašna
  • 1 žlica vrhnja za kuhanje
  • sol, papar
  • 1-2 žlice maslaca
Postupak ide ovako:
  1. U tavu staviti mlijeko i dodati šafran, kada zavrije dodati ribu, smanjiti vatru pa kuhati oko 10 minuta; izvaditi ribu u zdjelu i lagano je vilicom izgnječiti, vodeći računa o kojoj preostaloj kosti:) a mlijeko ostaviti na stranu;
  2. Krumpir oguliti i izrezati ga na manje komade te staviti kuhati zajedno s neoguljenim bijelim lukom; kuhan krumpir i luk ocijediti te krumpir prebaciti u drugu zdjelu, oguliti i bijeli luk, dodati ga krumpiru i sve zajedno dobro izgnječiti.
  3. Sada u krumpir dodati oko polovice preostalog mlijeka sa šafranom, zatim ribu, brašno, sjeckani peršin, koricu limuna, vrhnje, sol i papar. Dobro izmiješati, praviti polpete te ih na kratko ostaviti u frižider dok pripremite prilog ili salatu.
  4. Rastopiti maslaca u tavi i pržiti polpete sa svake strane oko 3 minuta.

5. Servrati po želji sa salatom ili kakvim umakom na bazi jogurta, vrhnja i trava:))

Vrlo ukusno i zadovoljni smo bili svi:)
Recept je iz jedne kanadske kuharice koju mi je poslala moja sestra, naravno malo prilagođen:

Broj komentara: 13:

  1. Lepo izgleda,sa sofranom super ukus...

    OdgovoriIzbriši
  2. Çok güzel ve leziz olmuş ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam neki ljubitelj ribe, to se vidi i iz mojih recepata... Jedan od razloga su kosti, jednostavno mi se ne da odvajati ih, paziti da mi ne zapne kost u grlu i sl... tako najčešće kupim filete oslića očišćene od kostiju pa bih taman mogla probati ove fine polpetice :)

    OdgovoriIzbriši
  4. kao što i Josipa kaže smetaju me kosti u ribi, stalno se bojim da mi negdje u grlu koja ne zapne... a i iskreno nije mi nešto posebno riba, osim možda brancina
    no polpete su mi uvijek simpatične u svim varijantama i volim probati, ovako nešto je novo za mene pa si bilježim da jednom isprobam

    OdgovoriIzbriši
  5. Fantastično,obožavam bijelo meso ribe..pa još u polpetama,savršeno!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ove cuftice odlicno izgledaju,licno obozovam ribu.. ide na listu cekanja.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ne da su polpete odlične, nego su bile odlične. Jutros sam vidjela recept, i kako nisam imala nikakav plan za danas, super mi je došao za lagani ručak uz salate. Svi su bili zadovoljni, stvarno su izvrsne.

    OdgovoriIzbriši
  8. kod mene se riba ne treba skrivati, ali ja bih je rado upakirala u ove polpete. super zvuče!

    OdgovoriIzbriši
  9. Idealan recept za kontinentalce kao sto sam ja. Uporno pokusavam da naucim pripremati ribu i morske plodove. U mom gradu (Sydney) mi to zovemo "Fish Cakes"...

    OdgovoriIzbriši
  10. ja svom mužu ne bi uspjela niti ovako sakriti ribu......... he he.

    ali za mene je ovo sjajan recept, posebno za zimske mjesece kad nema baš svježe ribe, a fileta oslića uvijek ima za kupiti

    OdgovoriIzbriši
  11. Ja naprosto obozavam ribu, a i raznorazne cuftice, przenice i polpetice. Ove izgelda izuzetno privlacno. Bas sam nedavno od drugarice iz Dubaia dobio Iranski Saffron, tako da bi mogao probati ovaj recept.
    Sve pohvale, i puno pozdrava!

    OdgovoriIzbriši
  12. evo meni stoje u draftu polpete od oslica, ja ih obozavam, samo jos dodam i sargrepu

    OdgovoriIzbriši
  13. Oduševljena! Jako, jako interesantan i pomalo odvažan receptić. Ja ribe gotovo uvijek spremam samo u njihovom izvornom obliku, ali ovo mi se jako sviđa! Bilježim! :)

    OdgovoriIzbriši