14. lis 2010.

Fini kolač od čokolade

Ustvari se zove Moullaux au chocolat.
Recept mi se svidio, s neta je. Malo sam ga prilagodila našim potrebama.

I dok sam pripremala ovaj kolač sjetila sam se svojih početaka mučenja kolača i uputa moje mame a koja je bila izvanredna kuharica. Uvijek je pazila kada mutim jaja da mutim mikserom samo u jednom smjeru. Ne daj Bože promijeniti smjer, jer onda će kolač spasti, onda neće narasti, onda, ...
I zanimljivo mi je to, ja i dalje mutim kako je ona rekla, nikada mi nije palo na pamet mutiti u svim smjerovima ... dobro mi je to utuvila u glavu:))
Ima li to ikakve osnove u kuharstvu?

Non stop slušamo vijesti o korupciji, mitu, o tome kako su nas ovi naši pokrali itd...
Nedavno sam pročitala priču na fb o Kočijevoj česmi u Konjicu i gospodinu po kojem ta česma nosi ime.
I stalno mi je u glavi šta bi bilo kada bi se naši i mali i veliki političari i ini koji su bezobrazno omastili brke ponijeli kao grof Koczy (Koči). Uglavnom, čovjek je slučajno postao suučesnik prljave rabote tadašnjeg konjičkog gradonačelnika i kada je to spoznao upucao se. Priču koju sam prepisala od svog sugrađanina Velida Gagule pročitajte ovdje.
Ne mo'š bez politike, bar malo:))


Za ovaj fini kolač je potrebno:
  • 5 kom jaja
  • 75 g brašna
  • 125 g šećera
  • 250 g tamne čokolade
  • 125 g maslaca
  • 1 prstohvat soli
Postupak:
  1. Čokoladu iskidati na kocke i istopiti je u vatrostalnoj posudi iznad pare
  2. Istopljenu čokoladu skinuti s vatre pa umiješati maslac izrezan u kocke, miješati dok se maslac ne istopi. Ostaviti da se još malo ohladi.
  3. Umutiti bjelanjke sa malo soli i ostaviti na stranu
  4. U drugoj posudi dobro umutiti žumanca sa šećerom
  5. Dodati već prilično ohlađenu čokoladu s maslacem a zatim brašno (ja koristim ono za kolače)
  6. Lagano žlicom dodavati bjelanjke pa izmiješati opet polako (rekla bi moja mama).
  7. Dobijenu smjesu istresti u kalup promjera 23 cm čije je dno obloženo papirom za pečenje kojega treba pomastiti.
  8. Tortu staviti u pećnicu zagrijanu na 150 - 160° C i peći 50 - 60 minuta.
  9. Gotov kolač izvaditi poslije par minuta iz kalupa te potpuno ohladiti.
  10. Poslužiti posuto šećerom u prahu, sa šlagom ili bez šlaga, po volji.

Jako fini kolač.
Znam ostala sam dužna onu čokoladne tortu iz berbe, nisam zaboravila:))

22 komentara:

  1. Divna čokoladna poslastica! Njam!

    OdgovoriIzbriši
  2. Blago tvojima, samo im pravis neke fine cokoladne kolace...ovo sve divno izgleda!;)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Predivno izgleda i baš si ga lijepo fotkala. Ja nikako ne uspijevam napraviti lijepu fotku kriške torte, ne znam zašto :( Inače, baš mi se sviđaju sastojci u ovom kolaču... jednostavno a fino :))

    OdgovoriIzbriši
  4. Prvo o onom da li mutiti uvijek u jednom pravcu. Ima logike u tome, rekla je moja baka, a kad sam ju pitala zašto, njen odgovor je bio: napuniš kadu s vodom pa digneš čep i voda istječeu odvod, kojim smjerom, uvijek istim, u desno. To je bilo njeno objašnjenje da se miješa u desno a ne obratno, a još manje malo vamo, malo tamo. A ja ipak mislim da su nas time htjele naučiti disciplini i odgovornosti, kad se nečeg primim, da se slušaju upute, ništa ne zapitkuja, a da se posao napravi do savršenstva. I hvala im na tome.
    Tako je ovaj tvoj kolač doveden do savršenstva. Uvijek se obradujem kad su sastojci jednostavni i ništa posebno, a rezultat vrhunski.
    A politika i kradljivci, povrača mi se od njih, ali sve će doći na svoje, kad tad. Bogatstvo je negdje drugdje, a ne u masnim brkovima. Mast poližeš, ili ti ga poližu oni koji su ti pomogli u stjecanju istog. I gotovo. Opet si gol i bos.

    OdgovoriIzbriši
  5. Obožavam ovakve vrste kolača tako jednostavno a tako dobro, ma pravo savršenstvo. I mene je mama učila da mutim u jednom smjeru, a nikada je ne pitam zašto. Mislim da to ima svoje zašto a vezano je uz zrak i bujanje sastojaka. Vjerovatno će netko kometentan to moći fino objasniti...

    OdgovoriIzbriši
  6. Više si mi dosadna jer stalno moram komentirati isto: super. Kolač s takvim dobrim sastojcima i ne može biti drukčiji. Nema ni jedan kolač do sada koji si radila, a da nije onako baš kako volim. Zato te molim, ne popusti napasti pudinga, margarina, želatine ili šlaga (kao jedine kreme). A što se mućenja u jednom smjeru tiče, pojma nemam, mutim i ovako i onako i većina onoga što kao treba baš tako jednostavno je predrasuda (kvasac se digne i bez žličice šećera, na pr.).

    OdgovoriIzbriši
  7. baš sam si i ja kontala ima li neke šanse da svi naši političari završe u zatvoru..:))

    ali uvijek su mi ipak vedrije teme ovakvi krasni kolači, jednostavnih sastojaka a opet tako efektni..

    ne znam za miješanje :)) ja mislim da vrtim u svim smjerovima :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Looks so chocolate and delicious! I paste the recipe! Have a nice weekend! :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Moj muž svaki dan kad dođe s posla upali TV govoreći "samo da vidim jesu li strpali Berlusconija u zatvor" :))), ali ništa od toga.
    Nisam sigurna ima li mućenje uvijek u istom smjeru ikakve veze sa splahnutim kolačem, ali ima puno drugih jednostavnih stvari na koje treba pripaziti da se ne izgubi zrak u tijestu, ne udarati nikad napunjen kalup od stol, ne dodavati naglo brašno i ne miješati ga brzo i snažno, ne ostaviti tijesto da dugo čeka prije nego ga staviš peći itd.
    Ovaj kolač je fantastičan, mogu misliti kakav užitak.

    OdgovoriIzbriši
  10. Kolač ti je predivan, radila sam puno puta slično, vrlo slično i to je to, jako sočno, extra čokoladno, jedan od mojih najmilijih kolača! :D

    OdgovoriIzbriši
  11. Izgleda vrlo moćno,ja obozavam čokoladne kolače torte....i uvek koristim čokoladu sa velikim procentom kakaa..mmm...

    OdgovoriIzbriši
  12. kolač je odličan
    a što se mučenja tiče, mislim da strana na koju se vrti nema nikakve veze, mene je to isto mučilo pa sam isprobavala tamo, ovamo, rezultat je uvijek bio isti...

    OdgovoriIzbriši
  13. Izgleda divno :)
    Btw, i meni su stalno govorili da vrtim u jednom smjeru ( a ja neposlušna, kakva jesam ) vrtim u svim smjerovima i nikada mi kolač nije pao :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Odličan kolač, pravi čokoladni užitak !
    Što se tiče mućenja jaja samo u jednom pravcu, to je meni moja baka govorila :) . A za primjer, da ja bolje shvatim, uzimala je samostojeći mikser čija zdjela se također vrti samo u jednom pravcu kada je ostavimo uobičajeno da umuti jaja i šećer. Pa valjda u tome onda ima nešto:)

    OdgovoriIzbriši
  15. Ja uvijek vrtim u istom smjeru, u desno, tak me mama naučila, a nju valjda njezina mama. :) Nisam nikad pitala zašto. Kolač odlično izgleda. Baš takve volim!

    OdgovoriIzbriši
  16. evo samo da se javim,procitala sam usput i komentare..pa mogu reci i ja uvijek vrtim desno..toliko o tome..a sto se tice Marcipana svi odusevljeni,hvala sto si ga ponovno popularizirala!

    OdgovoriIzbriši
  17. Hmm, ja se ne držim apsolutno nikakvih pravila kad je miješanje u pitanju. Ako pustim da mikser sam miksa onda se to odvija samo u jednom smijeru ali ako ga ja primim u ruke to je čisti kaos. Bez obzira na to nikad nisam imala problema s rezultatima tako da mislim da smijer miješanja nije presudan. :)

    Obožavam ovakve kolače i definitvno ovo moram isprobati. :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Hehehehe, politiku pokušavam izbjeći u postovima u zadnje vrijeme, iako mislim da neću dugo izdržati, jer voda ne da nam je do grla, nego već davno grcamo u govnima. (isprike na izrazu, ali nažalost ne postoji adekvatniji, a da pogodi bit.)
    Budući ja štošta u života zavrtim i smutim u svim mogućim i nemogućim smjerovima,kad su kolači u pitanju držim se jednog smjera :)i ne nemam blage veze zašto bi to tako trebalo, a nisam baš sigurna niti da postoji naučna osnova za tu tvrdnju.
    A kad je kolač u pitanju ..... I'm in heaven! :)

    OdgovoriIzbriši