7. sij 2011.

Juha od poriluka i ječma

Pogled u rano jutro s mojega balkona. Kada je hladno kao ovo jutro na slici onda odlično pašu ovakva jela.
Nedavno sam slušala jedan razgovor mladih žena koje se hvale: jedna da nije ništa skuhala već 6 mjeseci a druga da nikada ne kuha, i slično a sve su majke sa jednim, dva djeteta.
Kuda ide ovaj svijet? Ko je ovdje lud? One ili ja? Ja kuham svaki dan, rijetko se zalomi da ništa ne skuham.
Sezona je poriluka pa je on redovno na našem stolu.
Ja sam ga naučila jesti još iz djetinjstva. Kada god ga jedem sjetim se kako ga je mama moje prijateljice Fikrete r. teta Zineta pripremala. I sada mi miriše:) A spremala ga je sa suhim mesom (suha govedina ili bravetina) a onda bi na kraju dodala rižu. A riža bi bila: svako zrno posebno, ništa skašeno, raskuhano... savršeno - mirisi iz mladosti:).
Zlatan nije ranije jeo poriluk a naučio se uz mene, naravno i djeca, jedući ga ovako pripremljenog.

I kada smo neki dan gledali Anu kako priprema poriluk sa ječmom komentar moga Zlatana je da je to prvo nešto jestivo što je skuhala:))
Zato sam prvom prilikom (trebalo je doći do celera listaša, nema u Kninu) napravila ovo jelo.
I mogu vam reći - izvrsno pogotovo za hladne zimske dane.


Ja sam ga ovako pravila (možda mi se mjere razlikuju malo ali, sve je to tu negdje li - la:))
Potrebno je:
  • 3-4 poriluka
  • oko 10 dag pancete isjeckane na sitno
  • 3-4 celera listaša
  • čašu od 2 dcl ječma
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 ljuta papričica
  • 2 dcl bijelog vina
  • 2 - 3 dcl pasirane rajčice
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • oko 1 l nekog temeljca (ja sam koristila vodu, ne'š ti:)
  • maslinovo ulje, mljeveni papar, sol, listovi peršina i celera
  • reducirani balzamični ocat za poslužiti
  1. Na malo maslinova ulja ugrijati bijeli luk izrezan na listiće, sitno isjeckane stabljike celera i pancetu
  2. Dodati dobro oprani i sitno nasjeckani poriluk (do onog svijetlo zelenog dijela, ja volim i onaj zeleni dio ali ovaj put ga nisam stavljala)
  3. Usuti ječam, malo izmiješati, propržiti, umrviti ljutu papričicu pa zaliti vinom
  4. Umiješati koncentrat rajčice, pasiranu rajčicu, posoliti, popapriti pa zaliti temeljcem!? Ja sam stavljala vodu, zato onaj upitnik a stavila sam toliko da prekrije sve malo više od 1cm:))
  5. Kuhati oko 40 minuta te umiješati pregršt nasjeckanog lišća peršina i celera.
  6. Poslužiti sa reduciranim balzamičnim octom

I još jedan Zlatanov komentar - kakva je ovo juha, pa to je čorba:)))

Napomena:
- Stvarno vrlo ukusno i okrepljujuće jelo
- Ja sam ječam potopila u hladnu vodu na 2 sata ranije a zatim dobro isprala i procijedila.
- Nikada nemam nikakvog temeljca i mislim da se može zamijeniti s vodom prokuhanom sa nekom kockom, povrtnom ili mesnom
- Moglo bi se dodati i malo suhog mesa ili kobasa:))
- Kada sam zadnji put kupovala poriluk moj piljar kaže da je to jedina biljka koja se ničim ne tretira, razlog više za konzumiranje iste

Broj komentara: 19:

  1. Odlicno izgleda - pravo zimsko jelo!

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlična je čorba. Zna Ana šta valja ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo je odlicno jelo!!!ja ne marim za sezonu ,ako mi se jede ja skuham..vrlo slicno kuham i lecu i jedino je problem sto sam samo ja ljubitelj toga,malo i muz uzme da mi zamaze oci ,ali djeca...eh!!
    I ja snjezo kuham svaki dan,ako ne ja ,onda muz..nije nam tesko i znamo sto smo pojeli!!!!:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Obozavam ovakva jela, a i taj poriluk sa rizom volim iako mi je bio nocna i dnevna mora u obdanistu (tolika da ga i danas pamtim:))! Pogled sa prozora podsjeca na voznju busom od Mo-Sa, ah, kako sjetno...

    OdgovoriIzbriši
  5. Nažalost, pre desetak godina jela sam bareni praziluk i tako mi se slošilo da ga više nisam koristila. Mogla bi ponovo da probam. Zlatan je originalan, to za Anu i moj suprug kaže. Ranije je izlazio iz sobe kad krenu kulinarske emisije, a sad mi prebaci emisiju, obavesti me pa se odšunja ili gleda.
    I ja se grozim tih žena koje se hvale kako ne kuvaju. Da ne govorim onih sa decom koje se hvale. One ne shvataju da je kuvanje mnogo više od preke varjače i šporeta. To je ono što je porodicu održalo kroz vekove. Obed oko šporeta, majčinska ljubav koja se pretače u jela, nabavka oca koja je imala dublje psihološko značenje u brizi oko porodice, okupljanje oko stola, sve su to simbolji porodičnog života. Razmem da neko radi od jutra do sutra i da ne stiže, ali ja znam i one koji to ne rade pa onda samo konzerve otvaraju. Prošle godine sam rešila da goste za rođendan izvedemo u restoran. Divno, mama mi je napravila tortu, a ja ostala sa čistom kuhinjom i sada eto žao mi je, žao i neću to ponoviti. Ima nešto kada okupite svoje najmilije, kada im se spremi nešto specijalno samo za njih, kada mesec dana unaprd planiram boju salveta i tražim prstene za njih da mi se sve slaže. Kada razmišljam šta bi mogla i za majmanje koji će doći pošto sigurno neće jesti našu hranu. Voli i ja da izađem, ali ne bi mogla po restoranima stalno jesti. Još kad domaćice kupiju slavski kolač u pekari i Božićnu česnicu u pekari, pa to je stvarno mnogo. Pa neka je zamese nogama, ali ona će biti njihovo delo, a ne onako nalickana iz pekare. Niko više neće da se trudi.

    OdgovoriIzbriši
  6. ps onaj video sa korama je savršen, e to je majstorstvo. Nažalost nemam tako veliki sto, a nemam ni toliku oklagiju. Sve pohvale!

    OdgovoriIzbriši
  7. Nažalost ima jako puno ljudi koji ništa ne kuhaju i time se diče. Ma iskreno da ti kažem ako ih to ne veseli možda je i bolje da ne kuhaju, samo ja ne kužim čime se onda hrane? Pa nije vrag da jedu samo po restoranima, pa ko to može financijski izdržati?
    Ja ne kuham svaki dan, u tjednu u glavnom kuha moj dragi, ali to je sve jedno, glavno da jedemo kuhani domaći ručak. :)

    Obožavam ječam, orzo kako ga ja zovem, i sad mi je baš razdoblje za njega. Za porilukom nisam toliko luda mada mi prolazi u ovoj kombinaciji. Jako lijepo jelo. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja bas volim praziluk i ovo mi zvuci na odlicno!

    OdgovoriIzbriši
  9. Baš sam sretna što si objavila ovaj recept jer i ja sam gledala tu epizodu i poželjela sam praviti, ali nisam našla recept. Slično kao i ti, pomislila sam da bi ječam trebalo namočiti jer znam da mu treba duže da se skuha. Celer listaš još nigdje nisam vidjela za kupiti, ali nadam se da ću ga naći negdje po trgovačkim centrima. :)
    Predivno izgleda juha!

    OdgovoriIzbriši
  10. Volimo poriluk i često ga radim, doduše nikada do sada s ječmom, ali to je odlična ideja. Inače u poriluk znam staviti, pri kraju kuhanja, malo zobenih pahuljica da ga ugustim i mileram. Nađe se kadkada i fina kobasica. češnjak ne stavljam kao ni koncentrat rajčice. Ovo ću probati umjesto sa zobenima.

    OdgovoriIzbriši
  11. obozavam jecam i sve na temu istog, tako da je meni ovo savrseno!

    OdgovoriIzbriši
  12. poznajem mnoge ljude koji ne vole kuhati niti uopće boraviti u kuhinji, mada mi to nije jasno ne krivim ih, ja volim kuhati i da imam vremena kuhala bi svaki dan, no pošto nemam mnogo puta me dočeka gotov ručak kad dođem s posla
    ječam volim, nisam napravila u kombinaciji s porilukom no svakako hoču

    OdgovoriIzbriši
  13. ja volim poriluk i uvijek ga imam u hladnjaku. često ga koristim i umjesto luka, kao podlogu za rižoto i slične stvari. ova juhica sjajno zvuči i izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  14. Prvo, tako sam se slatko nasmijala Zlatanu! :)
    I ja volim poriluk, možda najviše od sve te zelenjave koja se kuha. Jučer sam ga napravila sa piletinom, kao krem varivo. Ja sam povrće morala početi kombinirati uglavnom sa svježim mesom, ako sam htjela da Timna išta od povrća pojede. I isto kao i Monika, često ga koristim u umacima umjesto luka.
    I jest, činjenica je da puno žena ne kuha. Ali još uvijek ih ima i jako puno koje to čine ili kad tad počnu, tako da sam ja tu prilično benevolentna. Mislim da ako su pronašle način da im obitelj ima topli obrok, a da one ne kuhaju i ako za to nemaju afiniteta i volje, možda bolje pričekati da se on javi, nego forsirati mučno i jedva jestivo kuhanje.
    Ova kombinacija poriluka sa ječmom me oduševila i svakako moram probati. Već sad si mogu zamisliti ugodu u želudčeku kad se te dvije stvari skupa smjeste u njega. :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Poriluk nisam jela da prije godinu dana iz kojeg razloga neznam jer ga je mama uredno kuhala,sad ga obožavam i ova juhica-maneštrica će se obavezno naći na meniu.A da nažalost i oko mene ima žena koje neznaju ni kuhati ili se prave da neznaju sad da li smo mi lude ili one vjerovatno će pokazati vrijeme.

    OdgovoriIzbriši
  16. Draga Snjezo ti vec znas koliko ja obozavam tvoj blog. Kod mene postoje 3 Award za tebe i ukoliko ih zelis pogledati i preuzeti naci ces ih ovde
    http://marimilocakedesign.se/recept/nasi-najbolji-blogovi-i-jedan-award/

    OdgovoriIzbriši
  17. ¡Qué rico!, delicioso.
    saludos (dadá flavors)

    OdgovoriIzbriši
  18. Bozanstveno,obozavam poriluk,da ne znas slucajno na koji nacin se pohuje.Unapred hvala

    OdgovoriIzbriši