11. srp 2011.

Pletenica od lisnatog tijesta, špinata i sira





Ovo je ono lisnato tijesto iz Lidla, pakiranje od 275 g. To je ustvari jedan komad tijesta oblika pravokutnika s papirom za pečenje.
Meni je vrlo praktično pakiranje i posluži uvijek za nešto.
Mojim dečkima se sviđa ovako u obliku pletenice koju punim mješavinom špinata ili mlade blitve, sira, jaja i ...
Pošto je ovo bila večerica, osvjetljenje je jadno pa tako i ove slike. Ali, to sam ja ....

Pa baš i nije neki recept ali onako otprilike vam treba za jednu pletenicu:
  • 1 kom (275 g) lisnatog tijesta s papirom za pečenje
  • oko 200 g očišćenog špinata ili mlade blitve
  • 2 jaja
  • 250 g svježeg sira kojeg imate
  • 1 dcl kiselog vrhnja
  • malo soli i mljevenog papra (po želji)
  • sjemenke lana i sezama
Postupak:

  1. Špinat ili blitvu izrezati na trakice posoliti sa 1 žličicom soli, izmiješati i ostaviti na stranu
  2. Umutiti jaja pa odvojiti nekoliko žlica za mazanje
  3. U ostatak jaja dodati sir, kiselo vrhnje i dobro iscijeđen špinat ili blitvu, pažljivo posoliti pa još popapriti te izmiješati
  4. Razviti lisnato tijesto te ga zarezati sa strane na kose trakice širine oko 2 - 3 cm (nije bitna širina, po želji)
  5. Po sredini staviti mješavinu sira, jaja itd. pa prebacivati naizmjenično trakice preko mješavine.
  6. Premazati malo jajetom pa posuti sjemenkama po želji
  7. Zajedno s papirom za pečenje prebaciti u lim u kojem će se peći



8. Staviti u pećnicu zagrijanu na 220°C pa peći oko 30 minuta

Jednostavna i ukusna večerica! Moram istaći da je pravljena dok još nije bilo ovako vruće kao ovih dana u Kninu:)

Kao dijete sam dugo nosila pletenice na insistiranje moje mame a nisam ih voljela nikako. Ovo je ipak nešto drugo:)

Postala sam "fan" starih fotografija pa i one koje mi ranije nisu bile tako drage sada su mi vrlo zanimljive. Na ovoj sam u 1. razredu tehničke škole sa svojim školskim drugama i prijateljicama Dragicom i Biljanom. Naravno ja sam ova s pletenicama i u školskoj kuti:)

Broj komentara: 19:

  1. Pletenica je bas slasna! Ali koju ti kosu imas zeno!!! Nije ni cudo da je mama insistirala da nosis pletenice. Prava teska, gusta debela pletenica, ne kao moje kikice...bile su kao kist :)!

    OdgovoriIzbriši
  2. melrose: Imala sam dobru kosu ali ništa više nije isto, pa ni moja kosa!

    OdgovoriIzbriši
  3. Baš htedoh reći, da ja imam ovakvu kosu, i ja bih nosila pletenice!

    OdgovoriIzbriši
  4. Fotografije su sjajne, i ja imam starih od bake i redovno ih gledam.Leto je i lisnato je idealno!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovaj štos sa pletenicom sam pravila po Jasninom receptu i jako mi se dopada. Lako se pravi, a efekat je odličan, pa izgleda kao komplikovano.
    Divne li kose. Moja mama čuva rep koji je odsekla kada je mene rodila. Nije mi jasno zašto sve žene misle da trebaju kosu da skrate kad se porode.

    OdgovoriIzbriši
  6. Odličan spoj recepta i stare slike - pletenica s lisnatim tijestom i ti s pletenicama.

    Pletenicu od lisnatog tijesta radim u slatkoj varijanti, a morat ću probati i ovu tvoju slanu. Za to lisnato tijesto iz Lidla sam čula same pohvale, a nikako da odem tamo i kupim ga.

    OdgovoriIzbriši
  7. super mi je ovo lisnato iz Lidla, i super ti je pletenica (i ova jestiva, i ova na kosi) :)))

    OdgovoriIzbriši
  8. Snezo, bas lepo ispleteno i super izgleda...Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  9. Jako zgodan receptic i svidja mi se nacin na koji je upletena veknica, nikako jos da isprobam na taj nacin a vrlo je prakticno i dekorativno za posluzenje... divnu kosu imas na ovoj slici, nadam se da si sacuvala pletenice za uspomenu, do nedavno sam imala dugu kosu koju sam skratila upravo zbog vrucina i odmah mi je lakse za odrzavanje.;))

    OdgovoriIzbriši
  10. E moram ovo da probam.Lepo si uslikala valjda ce mi uspeti da bar lici :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Jako dobar spoj punjenja i lisnatog testa. Testo izgleda kvalitetno, ima nesto slicno, odnosno na isti nacin pakovano sa pek papirom i kod nas, moracu da isprobam.

    OdgovoriIzbriši
  12. E Snjezo moja draga budi srecna sto si bar nekada imala predivnu kosu a ne kao ya nikada :)
    Uvek tanka i paperjasta, o ovako prekrasnim kikama sam mogla samo da sanjam..
    Inace igrala sam folklor pa i one vestacke kike, koje smo morali da stavljamo na glavu, jedva da su se uz pomoc hiljadu snala odrzavale na kosi!

    Pohvala kikama :))
    Poz.

    p.s. I mi smo ovih dana u tom svezem testu pa cu objaviti sta sam pravila ;)

    OdgovoriIzbriši
  13. Pletenica i punjenje su odlični ! Radim je svakako. Znam da je ukusna i super izgleda.
    Odlično mi je kako si ovu pletenicu povezala sa svojim pletenicama. Iako ih ti nisi voljela meni su jako lijepe i lijepo ti stoje. Krasna je slika, prava uspomena.

    OdgovoriIzbriši
  14. Divna pletenica puna okusa i mirisa,baš po mom guštu.

    OdgovoriIzbriši
  15. Svi mi volimo Lidl :)) Pogotovo kada se nešto jako ukusno napravi sa sastojcima iz Lidla :) Svaka pohvala, sigurno je bilo jako fino :)
    Pratim! :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Snježo, pletenica izgleda predivno, punjenje je super! Što se pletenica na glavi tiče, vidim, nisam bila jedina koja ih je (morala) nositi. Do svoje 17.godine mi roditelji nisu dali da sječem kosu, bila je gusta i teška i "išla" mi do stražnjice, i iskreno rečemo, iako je bila možda drugima lijepa, ja sam jedva čekala da je odsjećem. Sa 17 mi je "prekipjelo" i otišla frizeru (na žalost mojih roditelja) i dobro je skratila...

    OdgovoriIzbriši
  17. E jesi je uplela, svaka čast! :)
    Ovdje po sastojcima nema što ne biti dobro, a s tvojim receptom vjerujem da je više nego odlično.
    Prave pletenice su stvarno bile za poslikati, a ako te tješi, što vjerujem da baš i ne i ja sad imam valjda jedva petinu nekadašnje kose.

    OdgovoriIzbriši
  18. Isprobano u kombinaciji s blitvom. Nisam mogla prestati jesti :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Pravila i ja i mogu samo reci da je odlicna. Pravila sam dvije u isto vrijeme i to jednu samo sa sirom a drugu sa blitvom kao sto je po receptu. Bio je muzev rodjendan i gosti su sve smazali za cas tako da cu je sigurno ponoiviti prvom prilikom.

    OdgovoriIzbriši