22. ruj 2011.

Pogača: jedan recept -više načina



Sjećate li se onog Uskrsnog vijenca? To bi bila u ovom slučaju Pogača 1!
E, pa to vam je to! Tijesto isto a načini za pripremu različiti pa to ispada "jednim pucnjem više zečeva:)"
Imam puno posla ovih dana pa sam malo zapostavila blog ali nisam kuhanje, ne može to mene zapasti! Svaki dan se kuha, tako je to kod mene!
Toliko sam se radovala ideji okupljanja blogerica u Zg ali ispalo je da tada ne mogu doći. Svejedno mi je drago, radujem se kao i da sam i ja s njima. Nadam se da će mi se bar malo štucati kada budu nazdravljale i pozdravljele se! Skoknem ja nekom drugom prilikom do metropole!
E pa da ne biste linkali evo što vam je sve potrebno za tijesto:
  • 350 - 400 ml tople vode
  • 600 g brašna
  • 1 suhi kvasac (7 g)
  • 120 g masti
  • 1 žličica soli
  • mljeveni papar (ja sam ga dosta namljela u brašno)
a priprema se najjednostavnije:
  1. Sol otopiti u vodi pa sve sastojke pomiješati zajedno (mikserom sa spiralnim nastavcima). Formirati kuglu tijesta i ostaviti je odmarati oko 2 sata a meni je ovaj put trebalo puno manje jer je još uvijek jako toplo pa to ide brže:)
Za punjenje pogače po želji:
  • ribani parmezan
  • kuhana jaja
  • prešana šunka
  • salama
  • sirevi (gauda, dimljeni, ...)
  • šta vam se god vuca po frižideru:)
Pogača 2.
  1. Tijesto razvaljati u pravokutnik, posuti ribanim parmezanom pa ostalim: sirom, salamama, jajima,... izrezanim na sitne kocke (što nije obvezno, mogu i fete)
  2. Uviti u roladu, prebaciti na pleh obložen pek papirom, ostaviti da se diže 30 minuta do sat vremena, premazati umućenim jajetom i posuti sezamom, lanom, i sl. pa peći na 200°C oko 50 minuta


Pogača 3 (postupak kao ovdje)
  1. Nadošlo tijesto podijeliti na dva dijela, razvaljati u pravokutnike pa posuti svaki parmezanom i ostalim.
2. Uviti u rolade te svaku roladu zasijeći do polovice debljine

3. Dobijene rolade uviti jednu oko druge te u vijenac. Prebaciti u lim, pokriti i ostaviti da se još malo diže. Premazati umućenim jajetom i posuti sezamom, lanom ili po volji. Peći isto kao i gornju pogaču.



Ili možda je pripremiti i kao onu Mirjaninu Slanu krunu koja je fenomenalna!

Hm, tijesto, tijesto, ... svi ga volimo!
Najgore mi je što nemam mjeru a važno je u svemu imati je!

Broj komentara: 14:

  1. Pa bas ga moramo isprobati!!!Sva sreća i ovaj mesec si FBIRukavica!!!...:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako je ovo sve fino, mi kuci isto volimo razno pecivo i svaki od ovih nacina moze biti jedan lep novi recept...pravila sam danas tvoju lisnatu pletenicu sa sirom (bez spanaca;)), bas nam se dopalo, cekam da jos nesto isprobam pa cu onda postaviti sve slike!;)) pozzzz

    OdgovoriIzbriši
  3. Baš lepa pogača! Volim da mesim testa, probaću i ovo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo je kao ceo rucak:))Super!

    OdgovoriIzbriši
  5. Slana pogača, savršeno punjenje, ne znam koja je ljepša,

    OdgovoriIzbriši
  6. Predivne su!!! Bas retko pravimo pogace sa punjenjem. Moramo cemo cesce... :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Baš fora zarez a onaj Uskrsni je bio odličan.

    OdgovoriIzbriši
  8. Odlične pogače ! Ja sma Uskršnji vijenac već nekoliko puta ponovila, u verziji sa lisnatim tijestom. Sada će i ove pogače doći na red !

    OdgovoriIzbriši
  9. Toplo punjeno tijesto to mi je ovisnost. Super izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  10. Ak' se ja baš zainatim, došle bumo mi k tebi! :)
    Pogača se još kako sjećam, ali ne smijem prisjetiti Timnu, jer će pasti ponavljanje gradiva! :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Evo i ovaj recept ide na listu za isprobavanje. Samo se još moram odlučiti za oblik. Jedva čekam da probam!!

    OdgovoriIzbriši
  12. ma odlično, pogotovo što navodiš tri načina kako uviti pa svaki put može izgledati kao druga pogača
    zabilježim si i ovo pa ako stignem da isprobam

    OdgovoriIzbriši