Od svega peciva mm najviše voli kroasane. Pravim ih po nekom svom receptu, pravila sam po Brankinom ali sam imala želju probati i ove kada sam ih vidjela ovdje.
Važno mi je što se prave s mašću!
Ne znam zašto smo svi davnih dana odbacili mast (ustvari znam, ali:) a evo je polako i pomalo vraćamo u ishranu.
Za ove kroasane sam upotrijebila:
Tijesto:
- 1/2 kg brašna
- 1 kocku svježeg kvasca (na njemu piše 42 g)
- 1 žličicu soli
- 50 g šećera i
- 300 ml vode
Premaz:
- 150 g masti i
- 25 g brašna
Postupak ide ovako:
- U posudu prosijati brašno, dodati sol i šećer, promiješati pa onda u sredini napraviti jamicu u koju dodamo izmrvljeni kvasac. Polako dolijevati vodu (mlaku) i umijesiti tijesto Pokriti ga i ostaviti na toplom dok ne udvostruči volumen.
- Za premaz pomiješati brašno i mast!
- Na dobro pobrašnjenoj podlozi presuti tijesto, dlanovima ga dobro istiskati da izađe zrak a zatim ga razvaljati i premazati pripremljenim premazom
4. Podignuti rubove tijesta sa svih strana
6. Tijesto umotati u prijanjajuću foliju i ostaviti u frižider 20 - tak minuta
7. Opet tijesto izvaditi na dobro brašnjavu podlogu razvaljati u pravokutnik pa ga isto tako tri puta presaviti. Zamotati ga opet u prijanjajuću foliju pa ostaviti u frižider na 20 minuta. Ovaj postupak ponoviti još bar jedan put (ja sam 2 puta)
8. Gotovo tijesto razvaljati što tanje, oštrim nožem izrezati na trake a potom u trokute i savijati. Držati vrh tijesta pa polako razvlačiti i motati.
9. Dobijene kroasane stavljati na lim obložen pek papirom, pokriti ih 15 minuta!
10. Peći ih u pećnici zagrijanoj na 190°C dok ne porumene (oko 15 minuta)
11. Dobit ćete kroasane hrskave izvana a unutra mekane i vazdušaste!
Meni je ispalo 2 tepsije ovih kroasana što smo mi vrlo brzo slistili:) ali ne znam koliko komada jer to nestaje kako izlazi iz pećnice:).
* Ponekada bih pogledala ovu emisiju na Utilisimi, bila je vrlo je zanimljiva a naročito su mi slatki ovo četvero koji je vode i pripremaju slastice (ali nema više:)
* Oni kažu da sol ne smije dodirnuti kvasac, to se mora izbjegavati
* U originalne ide 70 g kvasca što se meni učinilo previše? na samo pol kilograma brašna
* Kvasac se može i ne mora ranije aktivirati, voda može biti i sobne temperature i mlaka što će nam samo utjecati na vrijeme dizanja tijesta
* Za ovaj recept u premaz je korišten i margarin i mast po 100 g ali ja nisam imala margarina pa sam napravila ovako (u mene važi: čega nema bez njega se može:)
* Poslužuju ih sa slastičarskom kremom koju stavljaju na gotove kroasane ili onaj njihov čuveni dulce de leche kojega ja još nisam pravila:)
Uvijek kažem kako je domaća mast zdravija od pola toga što kupujemo...Krasni su!
OdgovoriIzbrišiI ja jako volim kroasane. Nisam nikada pravila sa mascu, ali mogla bih. Ovi su jako lepi!!! :)
OdgovoriIzbrišiMeni su najbolji ovako sami, fini i hrskavi!
OdgovoriIzbrišiJooj šta su divni, ma pre predivni!
OdgovoriIzbrišiPrekrasno izgledaju! Baš volim kroasane!:)
OdgovoriIzbrišiLijep pozdrav!
Odlično su ti ispali, baš sam i ja gledala kako ih pravi i sačuvala recept :) ŽAo mi je što su nam ukinuli taj kanal, sad je počeo da se vrti 24h kitchen. Ima jedan genijalan Holandjanin.
OdgovoriIzbrišiSnjezo, odlicni su, mislim da sa mascu mogu cak nekoliko dana ostati fino mekani, ako uopste izdrze toliko, hihih... mogla bih i same ovako da ih grickam, tako su mi najlepsi.:))) p.s. bas su ti lepe fotkice!:)))
OdgovoriIzbrišiSuper su mi ovi kroasani ! Moram priznati da ih i ja jako volim, a baš zbog ovoga što brzo nestaju čim se izvade iz pećnice poprilično ih doziram :) Meni je do nedavno bilo nezamislivo upotrijebiti mast, a sada malo po malo sve više vidim njezine prednosti, a peciva i keksići u koje se stavi mast su zbilja jako fini.
OdgovoriIzbrišiAjme meni, koja divota, a ja glaaaaadnaaaaa
OdgovoriIzbrišiKrasni su, a ja mast upotrebljavam vec duze vrijeme.
OdgovoriIzbrišiKako su dobri.... baš ću sljedeći put pravit sa masti.
OdgovoriIzbrišimislim da je prava domaća mast puno zdravija i bolja od mnoge masnoće koju kupujemo, a koja je svakakvog podrijetla. kiflice su super, djeluju baš kao da se tope u ustima.
OdgovoriIzbrišiPredivno izgledaju. No, mast i margarin za mene su kombinacija iz pakla. Mast zaista nije zdrava i užasno mi smrdi (kao na pr. loj ili ovčetina), a o margarinu ne treba trošiti riječi. Zato, ako nije suncokretovo, maslinovo ili kikiriki ulje, onda je putar:)
OdgovoriIzbrišiSuper izgledaju. I mi doma u kuhanju sve češće upotrebljavamo mast, ako imamo domaće. I ja sam skužila taj program 24 h kitchen ali nisam još sjela i pogledala šta ima.
OdgovoriIzbrišiDraga Snjezo izgledaju ama savrseno bas kako treba, da znas da ću ih i ja napraviti!
OdgovoriIzbrišiΗmm is anyοne else еxρeriencing problеms ωith the imаgеs
OdgovoriIzbrišion this blog loadіng? I'm trying to figure out if its a problem on my end or if it'ѕ the blog.
Any fеedback would be greatlу apprеcіаted.
Feel fгee to visit my web blog: silkn Sensepil
Тhis blog was... how do I say it? Relevant!
OdgovoriIzbriši! Finally I hаve found something ωhich helped me.
Aрpreciate it!
Here іs my ѕite; www.prweb.com/releases/silkn/sensepilreview/prweb10193901.htm
I'm not sure why but this blog is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I'll
OdgovoriIzbrišicheck back later on and ѕеe if the problem still existѕ.
my wеbsite ... v2 cigs Reviews