Kao prvo: Sretan Božić svima!!!
Što se tiče Božića u mojoj kući ja ne pretjerujem, imamo standardan repertoar što se tiče kolača: Bomba torta i Bojini kolači (uvijek dupla mjera) pod obvezno i ovoga puta sam dodala i ove Smjehuljice koje su nas sviju osvojile.
Što se slanoga tiče ne može bez Sarme u koju ja umjesto riže stavljam ječam ali o tome drugi put. Bude tu i malo pečenke ali ništa neobično!
Hm, čudite se ovome postu? Mislim da smo se dovoljno naspremali ovih dana i zato vam predtavljam nešto ovako!!!
Mene umore ova velika ponuda hrane, muka mi je živa od nje i zato mislim da mi najbolje prija poslije ovako velike gozbe nešto prosto, nešto što lagano pada na želudac i prija cijelom tijelu. Nisu džaba u stara vremena naše žene pripremale "keške" ili "češke" ili tako neka druga slična jela koja su pripomagala probavi...
Za Maglice sam čula ovdje u Kninu, nećete vjerovati ali, od svoje frizerke. Napravila sam ih po uputi njezine mame i evo ih:)
Jednostavno jelo, rekla bih: Mlinci po bosanski!
Najčešće se jedu ovako "zalučeni" !
A pripremaju se isto kao i pita s tim što se u tijesto za pitu dodaje i jaje (otprilike na dvije kore jedno jaje) ali može i bez jaja.
Pošto je tijesto odstajalo razvije se kora (jufka) malo prosuši, premaže s malo ulja i mota se u tanku roladicu do polovice kore. Izreže se nožem ili čak i makazama na veličinu od oko 1, 5 cm!
Dobijene maglice se prebace u lim za pečenje, opet malo pomaste i peku se u zagrijnaoj pećnici dok ne porumene.
Pečene ohladiti i pohraniti u paprirnatu ili platnenu vrećicu do uporabe.
Moj Nikola i ja smo ih ovako pola popapali, dođu vam kao neke ukusne, hrskave grickalice.
Inače, prije pripreme se preliju ključalom vodom, ostave pokrivene nekih 10-15 minuta, ocijedi i onda zaluče ili se umiješaju s umakom od neke pečenke ili....
Na netu sam naišla i na ovaj dobar recept!
Eh, sada što znači zalučiti: usitniti bijeli luk i pomiješati s jogurtom, dodati malo i kiselog vrhnja ili milerama, posoliti i popapriti i to je to! Ne bojte se visokog tlaka poslije ovoga!
Ovo je jedno jelo kojega samo predstavljam, sumnjam da će neko raditi ali, da se ne zaboravi i neka ostane zabilježeno. U Pekarnicama u Bosni ima ih za kupiti:) Neću komentirati!
Sto sumnjas da ce ih neko raditi, meni je ovo super! Da je malo jednostavnije probala bi koliko danas :)
OdgovoriIzbrišiVolim ta testa koja se ubacuju u masnocu od pecenja... to i zelena salata i nista mi vise ne treba.
Nisam cula ovaj izraz "zaluciti", hvala na objasnjenju!
Iju, što su slatke! :) Spremam se već duže vreme da probam da pravim kore za pitu, i mislim da ću koristiti tvoj recept. Pa kad to savladam, mogu i maglice.
OdgovoriIzbrišiMi kažemo "zabelolučiti", a odnosi se na bilo kakvo dodavanje belog luka u neko jelo. Sve divno izgleda, sigurna sam da je bilo veoma ukusno.
Opal bu snijeg kad sam ja konačno došla! :) Sve poluknem, ali ..... :(
OdgovoriIzbrišiOve maglice bih s guštom grickala, a znam ih još koji bi se rado pridružili! :)
Sretan Božić Snježo tebi i svim tvojima! :)
Kad sam vidjela prvu fotku, pomislila sam da su to neke grickalice, a ona još i ti to spomeneš u tekstu. Sviđa mi se što imaju više mogućnosti konzumacije - same, zalučene, kao prilog ...
OdgovoriIzbrišiPrekrasno izgledaju!
OdgovoriIzbrišiSve najbolje želim tebi i tvojima za blagdane, kiss! :)
Raditi će se maglice Snježo sigurno, već vidim moju sestru i nećakinju kako ih skupa sa mnom grickaju, one obožavaju ovakve stvari, a maglice još nismo probali. Super da si nam ih predstavila.
OdgovoriIzbrišiSarma sa ječmom me zanima, čekam recept.
Tebi i tvojima želim Sretan Božić i lijepe i vesele blagdane !
Tvoj recept za pitu je neprevaziđen a tek onaj snimak. Do skora nisam znala pta su štrukle, šta su mlinci pa sam sve lepo naučila i prpnala. Jeste da ovde ima dosta posla ali su tako slatke i zaista kao mlinci se mogu čuvati dugo, Srećan Božić i praznici tebi i tvojoj porodici želim.
OdgovoriIzbrišiVrlo interesantno. Uvek je izazov probati nešto novo. Sretni praznici tebi i tvojima, budite uvek veseli!
OdgovoriIzbrišiodličan recept, zanimljivo i jako ukusno djeluju
OdgovoriIzbrišiDraga Snjezo, meni je ovo super, u prvom momentu sam pomislila da su isto neke grickalice i da znas da bih najradije sve tako same poruckala, jos nikako da se upustim u pravljenje domacih kora ali mozda se bas zbog maglica odlucim... mnogo su slatke!:))) Sve najlepse u Novoj godini tebi i tvojima i zelim vam da lepo provedete praznike!:))
OdgovoriIzbrišiS obzirom da nikada neću razviti ni jednu koru (to bi završilo katastrofalno), mogu samo ovako uživati. Da je barem više ovakvih dobrih grickalica!
OdgovoriIzbrišiSretan Božić i sve najbolje tebi i tvojoj obitlji. Ja pretjerujem s hranom za Božić i to namjerno. To mi je nekako duh Božića, oduvijek je tako bilo u mom domu :D
OdgovoriIzbrišiSretan ti Božić draga Snježo! Volim tvoj blog jer uvijek saznam za neko starinsko jelo za koje inačen nikad ne bih čula! :)
OdgovoriIzbrišiBas su predobri ,Draga Snežana sve najbolje u 2012.g!!!
OdgovoriIzbrišiNe znam zašto misliš da neće nitko praviti, ja ću sigurno jer mi se strašno dopada ideja, samo neka prođe ova blagdanska ludnica pa da ih napravim
OdgovoriIzbrišiSretan Božić tebi i tvojoj obitelji!
Sretan Božić! Ovo baš zanimljivo izgleda.
OdgovoriIzbrišiJako zanimljive su maglice, a sudeći da je to tvoj recept, ne sumnjam da je odličan....
OdgovoriIzbrišiSvako dobro i sve najbolje tebi i tvojim dečkima u Novoj Godini...da zavole i daju priliku i nekim novim namirnicama i jelima..;)!
Meni je ovo skroz novo i jako mi se svidja recept! Moram ih probati!!!
OdgovoriIzbrišiPrvi puta čujem za maglice, a moram ti reći da su me baš zainteresirale :) Želim tebi i tvojoj obitelji sve najbolje povodom blagdana!
OdgovoriIzbriši