Inače, volim vijence ovoga tipa kao što je onaj moj Uskršnji vijenac ili ona Mirjanina Slana kruna. Sviđa mi se ovaj način pripreme, razrezivanje pa ponovno uvijanje, motanje itd. Možda zato što sam i sama prilično smotana:)
Nova godina samo što nije zakucala na vrata a u mene je svega nestalo. Da ne bi čeljad bila gladna morala sam nešto poduzeti.
Nedavno sam ovdje zapikirala ovaj vijenac.
Prođe još jedna godina i kada bolje razmislim dođem do one kako dani sporo prolaze ali godine lete li lete.
E pa zato, mili moji, želim vam svako dobro u Novoj godini, puno lijepih trenutaka, ljubavi, prijateljstva, sreće, zdravlja, dobrih recepata, posla i uspjeha. Neka vam naredna godina bude uspješnija od ove!
Živi i zdravi bili!!!
A sada recept kako sam ga ja pripremala:
Za pripremu kvasca:
- 1/2 kockice (oko 20 g) svježeg kvasca
- 1 žličica meda
- 75 g tople vode i
- 135 g brašna (ja sam koristila glatko)
Za tijesto:
- 120 g toplog mlijeka
- 75 g šećera
- 120 g maslaca sobne temeperature
- 400 g brašna
- 3 žumanca
- 1 žličica soli
Za nadjevanje:
- 100 g čokoladnih kapljica ili po želji (75 g grožđica i 75 g arancina nasjeckanih na kockice) Ja sam morala udovoljiti i mojoj jačoj polovici pa sam jednu polovicu premazala s 3 žlicemarmelade) i posula sa 100 g mljevenih oraha. Šta da radim:)
Za premazivanje:
- 50 g maslaca
Za glaziranje
- 1 bjelanjak i
- 150 g šećera u prahu
Priprema:
- Staviti u zdjelu toplu vodu, dodati med (ili žličicu šećera) te izmrvljen kvasac. Sve dobro izmiješati pa usuti brašno. Formirati kuglicu tijesta, prekriti folijom i ostaviti oko pola sata dok ne udvostruči volumen.
- U međuvremenu pripremiti tijesto: U veću zdjelu staviti mlijeko, dodati šećer, sol, žumanca i sve dobro izmiješati. Zatim dodati svo brašno, umijesiti te na kraju dodati maslaca kojega sam ja umijesila mikserom sa spiralnim nastvcima.
- Kada kvasac (1) bude spreman sastaviti ga sa ovim (2) gornjim tijestom i to uraditi mikserom. Ostaviti u pokrivenoj posudi na toplom dok ne udvostruči volumen.
- Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjenu površinu, razvaljati ga u pravokutnik debljine oko 3 mm, premazati rastopljenim maslacem i posuti čokoladnim kapljicama. Uviti u roladu sa sastavom prema dole. Roladu razrezati po dužini te dobijene dijelove uviti jedan oko drugog. Smotati u vijenac pa prebaciti na lim obložen papirom za pečenje.
- Vijenac premazati rastopljenim maslacem i ostaviti oko pola sata na toplom. Peći ga u pećnici zagrijanoj na 200°C (svak zna svoju pećnicu) oko 40 minuta.
- Lagano umutiti jedan bijelanjak pa mu dodati šećer u prahu. Još vruć kolač pokapati ovom glazurom te ohladiti ako stignete:) jer ovi su moji popapali još topal kolač:)
* Za svaki slučaj sam polovicu ove rolade premazala marmeladom i posula mljevenim orasima, moram udovoljiti različitim ukusima.
* Oba dijela su zadovoljila,
* Inače net je pun ovih torti što slatkih što slanih
* Mjere za tekućine su također u gramima (pošto kupila po to' i prodala:)
U presjeku:
Snježo srećni i tebi praznici i tvojoj divnoj porodici. Da je svega u izobilju u narednoj godini, zdravlja, ljubavi i razumevanja.
OdgovoriIzbrišiVenac ti je odličan i tako bi mi prijao uz kaficu. kako ti motaš pite nije ni čudo što iz tvoje kuhinje izlaze najbolja testa. Nije zato što si smotana, već kompleksna žena, onako u slojevima.
Sve najbolje želim tebi i tvojoj obitelji u Novoj 2012. godini, i da nam i dalje spremaš ovakve delicije na blogu! Ja sam se jednostavno zaljubila u ovaj vijenac, ovo je nešto što uvijek odgađam jer si mislim da ja to ne mogu! :)
OdgovoriIzbrišiSlažem se, ovo nije vijenac nego torta. Super izgleda!
OdgovoriIzbrišiSve najbolje u Novoj godini!
Slažem se, ovo je baš zabavno za izradu!
OdgovoriIzbrišiSnježo, tebi i obitelji želim mnogo ljubavi i zdravlja!
Draga Snjezo, hvala na divnim zeljama! I tebi i tvojoj porodici sve najbolje!
OdgovoriIzbrišiDivan venac... :)
Želim sve najbolje za Božić i Novogodišnje blagdane! :)
OdgovoriIzbrišiSnezo,tebi i tvojima srecna Nova i nastupajuci praznici!!!
OdgovoriIzbrišiDraga Snjezo!Zelim tebi i tvojim momcima puno zdravlja u 2012!
OdgovoriIzbrišiSve najbolje, Snježo, tebi i tvojoj porodici u 2012. godini!
OdgovoriIzbrišiSve najljepše u Novoj 2012 godini od srca a ovaj vijenac baš zanimljivog naziva.
OdgovoriIzbrišiDraga Snježo, želim ti sretnu, uspješnu i veselu Novu!
OdgovoriIzbrišiSve najbolje u 2012 draga Snjezo, zdravlja i veselja, jos puno postova, lijepih fotki i lijepog druzenja na blogu!!!
OdgovoriIzbrišiOvaj ti vijenac izgleda bas profesionalno kao u njemackim Bäckereien!
U vijencima doista ima nešto neodoljivo. I najobičnije jelo forma kruga čini posebnim, a kad je još ovako mirisno i slatko kako tvoj djeluje već sa fotografija, sasvim je sporedno je li vijenac ili torta ili ...... savršeno je!
OdgovoriIzbrišiSnježo, od srca sve najbolje tebi i tvojima! :)
Torta ili vijenac, odlično je i super izgleda !!
OdgovoriIzbrišiDraga Snježo, tebi i tvojima želim Sretnu , lijepu i veselu Novu 2012.-tu Godinu !! neka vam donese puno svega najboljega, a nama daljnje lijepo prijateljstvo i druženje !
Odlican, navijam za tebe u kuvarigricama!
OdgovoriIzbrišiAрpreciation tо my fatheг ωho shared wіth me
OdgovoriIzbrišion the topiс of thіs blog, thіs webpage is actuallу amazing.
Hеrе is mу blоg :
: please click the up coming post
Ηi there! I just wanted to ask if уou еveг have аny issuеѕ ωith hackеrs?
OdgovoriIzbrišiMy last blog (worԁрrеsѕ) waѕ haсkeԁ and I ended uρ losing mοnths of
hard ωork ԁue tо no datа bacκup.
Do you have any methods to pгeνent hаcκеrs?
Also visіt my blog ... main page