29. pro 2011.

Torta angelica

Što mm reče kakva je ovo torta?! Ali, što ja mogu tako se zove u originalu a meni sliči na vijenac.
Inače, volim vijence ovoga tipa kao što je onaj moj Uskršnji vijenac ili ona Mirjanina Slana kruna. Sviđa mi se ovaj način pripreme, razrezivanje pa ponovno uvijanje, motanje itd. Možda zato što sam i sama prilično smotana:)
Nova godina samo što nije zakucala na vrata a u mene je svega nestalo. Da ne bi čeljad bila gladna morala sam nešto poduzeti.
Nedavno sam ovdje zapikirala ovaj vijenac.
VezaProđe još jedna godina i kada bolje razmislim dođem do one kako dani sporo prolaze ali godine lete li lete.

E pa zato, mili moji, želim vam svako dobro u Novoj godini, puno lijepih trenutaka, ljubavi, prijateljstva, sreće, zdravlja, dobrih recepata, posla i uspjeha. Neka vam naredna godina bude uspješnija od ove!
Živi i zdravi bili!!!


A sada recept kako sam ga ja pripremala:
Za pripremu kvasca:
  • 1/2 kockice (oko 20 g) svježeg kvasca
  • 1 žličica meda
  • 75 g tople vode i
  • 135 g brašna (ja sam koristila glatko)

Za tijesto:

  • 120 g toplog mlijeka
  • 75 g šećera
  • 120 g maslaca sobne temeperature
  • 400 g brašna
  • 3 žumanca
  • 1 žličica soli

Za nadjevanje:

  • 100 g čokoladnih kapljica ili po želji (75 g grožđica i 75 g arancina nasjeckanih na kockice) Ja sam morala udovoljiti i mojoj jačoj polovici pa sam jednu polovicu premazala s 3 žlicemarmelade) i posula sa 100 g mljevenih oraha. Šta da radim:)

Za premazivanje:

  • 50 g maslaca

Za glaziranje

  • 1 bjelanjak i
  • 150 g šećera u prahu


Priprema:

  1. Staviti u zdjelu toplu vodu, dodati med (ili žličicu šećera) te izmrvljen kvasac. Sve dobro izmiješati pa usuti brašno. Formirati kuglicu tijesta, prekriti folijom i ostaviti oko pola sata dok ne udvostruči volumen.
  2. U međuvremenu pripremiti tijesto: U veću zdjelu staviti mlijeko, dodati šećer, sol, žumanca i sve dobro izmiješati. Zatim dodati svo brašno, umijesiti te na kraju dodati maslaca kojega sam ja umijesila mikserom sa spiralnim nastvcima.
  3. Kada kvasac (1) bude spreman sastaviti ga sa ovim (2) gornjim tijestom i to uraditi mikserom. Ostaviti u pokrivenoj posudi na toplom dok ne udvostruči volumen.
  4. Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjenu površinu, razvaljati ga u pravokutnik debljine oko 3 mm, premazati rastopljenim maslacem i posuti čokoladnim kapljicama. Uviti u roladu sa sastavom prema dole. Roladu razrezati po dužini te dobijene dijelove uviti jedan oko drugog. Smotati u vijenac pa prebaciti na lim obložen papirom za pečenje.
  5. Vijenac premazati rastopljenim maslacem i ostaviti oko pola sata na toplom. Peći ga u pećnici zagrijanoj na 200°C (svak zna svoju pećnicu) oko 40 minuta.
  6. Lagano umutiti jedan bijelanjak pa mu dodati šećer u prahu. Još vruć kolač pokapati ovom glazurom te ohladiti ako stignete:) jer ovi su moji popapali još topal kolač:)

* Za svaki slučaj sam polovicu ove rolade premazala marmeladom i posula mljevenim orasima, moram udovoljiti različitim ukusima.
* Oba dijela su zadovoljila,
* Inače net je pun ovih torti što slatkih što slanih
* Mjere za tekućine su također u gramima (pošto kupila po to' i prodala:)
U presjeku:

Broj komentara: 17:

  1. Snježo srećni i tebi praznici i tvojoj divnoj porodici. Da je svega u izobilju u narednoj godini, zdravlja, ljubavi i razumevanja.

    Venac ti je odličan i tako bi mi prijao uz kaficu. kako ti motaš pite nije ni čudo što iz tvoje kuhinje izlaze najbolja testa. Nije zato što si smotana, već kompleksna žena, onako u slojevima.

    OdgovoriIzbriši
  2. Sve najbolje želim tebi i tvojoj obitelji u Novoj 2012. godini, i da nam i dalje spremaš ovakve delicije na blogu! Ja sam se jednostavno zaljubila u ovaj vijenac, ovo je nešto što uvijek odgađam jer si mislim da ja to ne mogu! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Slažem se, ovo nije vijenac nego torta. Super izgleda!

    Sve najbolje u Novoj godini!

    OdgovoriIzbriši
  4. Slažem se, ovo je baš zabavno za izradu!
    Snježo, tebi i obitelji želim mnogo ljubavi i zdravlja!

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga Snjezo, hvala na divnim zeljama! I tebi i tvojoj porodici sve najbolje!
    Divan venac... :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Želim sve najbolje za Božić i Novogodišnje blagdane! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Snezo,tebi i tvojima srecna Nova i nastupajuci praznici!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Snjezo!Zelim tebi i tvojim momcima puno zdravlja u 2012!

    OdgovoriIzbriši
  9. Sve najbolje, Snježo, tebi i tvojoj porodici u 2012. godini!

    OdgovoriIzbriši
  10. Sve najljepše u Novoj 2012 godini od srca a ovaj vijenac baš zanimljivog naziva.

    OdgovoriIzbriši
  11. Draga Snježo, želim ti sretnu, uspješnu i veselu Novu!

    OdgovoriIzbriši
  12. Sve najbolje u 2012 draga Snjezo, zdravlja i veselja, jos puno postova, lijepih fotki i lijepog druzenja na blogu!!!
    Ovaj ti vijenac izgleda bas profesionalno kao u njemackim Bäckereien!

    OdgovoriIzbriši
  13. U vijencima doista ima nešto neodoljivo. I najobičnije jelo forma kruga čini posebnim, a kad je još ovako mirisno i slatko kako tvoj djeluje već sa fotografija, sasvim je sporedno je li vijenac ili torta ili ...... savršeno je!
    Snježo, od srca sve najbolje tebi i tvojima! :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Torta ili vijenac, odlično je i super izgleda !!
    Draga Snježo, tebi i tvojima želim Sretnu , lijepu i veselu Novu 2012.-tu Godinu !! neka vam donese puno svega najboljega, a nama daljnje lijepo prijateljstvo i druženje !

    OdgovoriIzbriši
  15. Odlican, navijam za tebe u kuvarigricama!

    OdgovoriIzbriši
  16. Aрpreciation tо my fatheг ωho shared wіth me
    on the topiс of thіs blog, thіs webpage is actuallу amazing.



    Hеrе is mу blоg :
    : please click the up coming post

    OdgovoriIzbriši
  17. Ηi there! I just wanted to ask if уou еveг have аny issuеѕ ωith hackеrs?

    My last blog (worԁрrеsѕ) waѕ haсkeԁ and I ended uρ losing mοnths of
    hard ωork ԁue tо no datа bacκup.
    Do you have any methods to pгeνent hаcκеrs?


    Also visіt my blog ... main page

    OdgovoriIzbriši