8. pro 2011.

Kroasani s mašću (vigilantes)


Od svega peciva mm najviše voli kroasane. Pravim ih po nekom svom receptu, pravila sam po Brankinom ali sam imala želju probati i ove kada sam ih vidjela ovdje.
Važno mi je što se prave s mašću!
Ne znam zašto smo svi davnih dana odbacili mast (ustvari znam, ali:) a evo je polako i pomalo vraćamo u ishranu.


Za ove kroasane sam upotrijebila:

Tijesto:
  • 1/2 kg brašna
  • 1 kocku svježeg kvasca (na njemu piše 42 g)
  • 1 žličicu soli
  • 50 g šećera i
  • 300 ml vode

Premaz:

  • 150 g masti i
  • 25 g brašna

Postupak ide ovako:

  1. U posudu prosijati brašno, dodati sol i šećer, promiješati pa onda u sredini napraviti jamicu u koju dodamo izmrvljeni kvasac. Polako dolijevati vodu (mlaku) i umijesiti tijesto Pokriti ga i ostaviti na toplom dok ne udvostruči volumen.
  2. Za premaz pomiješati brašno i mast!
  3. Na dobro pobrašnjenoj podlozi presuti tijesto, dlanovima ga dobro istiskati da izađe zrak a zatim ga razvaljati i premazati pripremljenim premazom

4. Podignuti rubove tijesta sa svih strana

5. Sada dobijeni pravokutnik tijesta preklopiti tri puta:


6. Tijesto umotati u prijanjajuću foliju i ostaviti u frižider 20 - tak minuta
7. Opet tijesto izvaditi na dobro brašnjavu podlogu razvaljati u pravokutnik pa ga isto tako tri puta presaviti. Zamotati ga opet u prijanjajuću foliju pa ostaviti u frižider na 20 minuta. Ovaj postupak ponoviti još bar jedan put (ja sam 2 puta)
8. Gotovo tijesto razvaljati što tanje, oštrim nožem izrezati na trake a potom u trokute i savijati. Držati vrh tijesta pa polako razvlačiti i motati.


9. Dobijene kroasane stavljati na lim obložen pek papirom, pokriti ih 15 minuta!



10. Peći ih u pećnici zagrijanoj na 190°C dok ne porumene (oko 15 minuta)

11. Dobit ćete kroasane hrskave izvana a unutra mekane i vazdušaste!

Meni je ispalo 2 tepsije ovih kroasana što smo mi vrlo brzo slistili:) ali ne znam koliko komada jer to nestaje kako izlazi iz pećnice:).

* Ponekada bih pogledala ovu emisiju na Utilisimi, bila je vrlo je zanimljiva a naročito su mi slatki ovo četvero koji je vode i pripremaju slastice (ali nema više:)
* Oni kažu da sol ne smije dodirnuti kvasac, to se mora izbjegavati
* U originalne ide 70 g kvasca što se meni učinilo previše? na samo pol kilograma brašna
* Kvasac se može i ne mora ranije aktivirati, voda može biti i sobne temperature i mlaka što će nam samo utjecati na vrijeme dizanja tijesta
* Za ovaj recept u premaz je korišten i margarin i mast po 100 g ali ja nisam imala margarina pa sam napravila ovako (u mene važi: čega nema bez njega se može:)
* Poslužuju ih sa slastičarskom kremom koju stavljaju na gotove kroasane ili onaj njihov čuveni dulce de leche kojega ja još nisam pravila:)

Broj komentara: 18:

  1. Uvijek kažem kako je domaća mast zdravija od pola toga što kupujemo...Krasni su!

    OdgovoriIzbriši
  2. I ja jako volim kroasane. Nisam nikada pravila sa mascu, ali mogla bih. Ovi su jako lepi!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni su najbolji ovako sami, fini i hrskavi!

    OdgovoriIzbriši
  4. Jooj šta su divni, ma pre predivni!

    OdgovoriIzbriši
  5. Prekrasno izgledaju! Baš volim kroasane!:)
    Lijep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlično su ti ispali, baš sam i ja gledala kako ih pravi i sačuvala recept :) ŽAo mi je što su nam ukinuli taj kanal, sad je počeo da se vrti 24h kitchen. Ima jedan genijalan Holandjanin.

    OdgovoriIzbriši
  7. Snjezo, odlicni su, mislim da sa mascu mogu cak nekoliko dana ostati fino mekani, ako uopste izdrze toliko, hihih... mogla bih i same ovako da ih grickam, tako su mi najlepsi.:))) p.s. bas su ti lepe fotkice!:)))

    OdgovoriIzbriši
  8. Super su mi ovi kroasani ! Moram priznati da ih i ja jako volim, a baš zbog ovoga što brzo nestaju čim se izvade iz pećnice poprilično ih doziram :) Meni je do nedavno bilo nezamislivo upotrijebiti mast, a sada malo po malo sve više vidim njezine prednosti, a peciva i keksići u koje se stavi mast su zbilja jako fini.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ajme meni, koja divota, a ja glaaaaadnaaaaa

    OdgovoriIzbriši
  10. Krasni su, a ja mast upotrebljavam vec duze vrijeme.

    OdgovoriIzbriši
  11. Kako su dobri.... baš ću sljedeći put pravit sa masti.

    OdgovoriIzbriši
  12. mislim da je prava domaća mast puno zdravija i bolja od mnoge masnoće koju kupujemo, a koja je svakakvog podrijetla. kiflice su super, djeluju baš kao da se tope u ustima.

    OdgovoriIzbriši
  13. Predivno izgledaju. No, mast i margarin za mene su kombinacija iz pakla. Mast zaista nije zdrava i užasno mi smrdi (kao na pr. loj ili ovčetina), a o margarinu ne treba trošiti riječi. Zato, ako nije suncokretovo, maslinovo ili kikiriki ulje, onda je putar:)

    OdgovoriIzbriši
  14. Super izgledaju. I mi doma u kuhanju sve češće upotrebljavamo mast, ako imamo domaće. I ja sam skužila taj program 24 h kitchen ali nisam još sjela i pogledala šta ima.

    OdgovoriIzbriši
  15. Draga Snjezo izgledaju ama savrseno bas kako treba, da znas da ću ih i ja napraviti!

    OdgovoriIzbriši
  16. Ηmm is anyοne else еxρeriencing problеms ωith the imаgеs
    on this blog loadіng? I'm trying to figure out if its a problem on my end or if it'ѕ the blog.
    Any fеedback would be greatlу apprеcіаted.



    Feel fгee to visit my web blog: silkn Sensepil

    OdgovoriIzbriši
  17. Тhis blog was... how do I say it? Relevant!
    ! Finally I hаve found something ωhich helped me.
    Aрpreciate it!

    Here іs my ѕite; www.prweb.com/releases/silkn/sensepilreview/prweb10193901.htm

    OdgovoriIzbriši
  18. I'm not sure why but this blog is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I'll
    check back later on and ѕеe if the problem still existѕ.



    my wеbsite ... v2 cigs Reviews

    OdgovoriIzbriši