12. pro 2011.

Medenjaci


Da je kako treba i kako Bog zapovijeda onda bih ja sada kukala kako mi je zima dozlagrdila i kako molim Boga da što prije dođe Božić jer to znači da će uskoro i dani biti duži itd...
Ali, nije... ovo nije vidjelo zimu, pretoplo je za ovo doba godine i ni ovako nevalja...
Ko bi narodu ugodio?!
I vrijeme je za keksiće koji osim što nas fino nahrane ili dohrane, malo i kuću zagriju, zamirišu je,...
Već odavno želim napraviti medenjake. Čak sam si kupila i mješavinu začina za pravljenje istih ali nikako se nakaniti. Nemam onaj fini mamin recept. Oh, Bože kakve je moja mama medenjake pravila!!! Ja sam pokušala kao i ona ih uvaljati u bjelanjak umućem sa šećerom u prahu ali, to meni nije ispalo tako dobro kao u nje!
Ja sam ih pravila po receptu moje Anke i zadovoljna sam: a što je najvažniji zadovoljni su i ostali.
Za recept je potrebno:

Postupak:

  1. U posudu staviti maslac, med i šećer te sve skupa polako grijati na vatri dok se ne istope šećer i maslac.
  2. Ohladiti desetak minuta pa umiješati samo malo umućena jaja. Dodati brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i začinom za medenjake te sve skupa dobro izmiješati.
  3. Dobijeno tijesto ostaviti najbolje preko noći. (moje se odmaralo 24 sata)
  4. Praviti kuglice koje stavljati na lim (može i s papirom za pečenje), stavljati polovice oraha i peći u pećnici zagrijanoj na oko 200°C do 10* minuta

* Prvu količinu sam pravila tako što sam otkidala kuglice veličine manjeg oraha, malo spljosnila između dlanova i tek onda ih stvaljala na lim. Na limu bih u njih utisnula polovice oraha. Ipak mi je 200°C bila prejako pa sam smanjila na 190°C i pekla sam ih oko 8 - 9 minuta. Budu bolji ako se kraće peče
* Eh, ovako radeći sam skontala da će biti puno posla i da je to sporo. I kao kod profesora Baltazara upali mi se lampica:) i prisjetim se one Maslinkine čaše, napravim kobasicu, izrežem je na poprilici jednake komade, u lim s njima i čašom zalijepim:). Još je bolje išlo kada sam čašu malo omotala prijanjajućom folijom, nisu se lijepili za dno čaše i išlo je kao ispod čekića:)

* Jedan dio sam stavila u zdjelu u kojoj sam umutila 1 bjelanjak sa 50 g šećera u prahu... e ti su bili pravo dobri, skoro kao mamini:) treba ih ostaviti na zraku da se dobro osuše.
* Anka umjesto mješavine začina stavlja 2 žličice cimeta, malo ribanog muškatnog oraščića i malo smrvljenih klinčića

* Jedan dio sam ostavila onako kakvi su i bili pečeni.
* Uglavnom, kuća je lijepo mirisala na medenjake, svi smo se zadovoljili, medenjaci nisu bili preslatki čega sam se bojala, dapače - prava mjera
* Da, ono što je najvažnije: navodno bi tijesto trebalo stajati duže čak do tjedan dana!!! Tada bi navodno imalo vremena da fermentira (u što se ja nerazumijem) i rezultat bi bio još bolji. Ali, ja sam i ovako prezadovoljna!

Broj komentara: 13:

  1. Medenjaci su pravi, starinski, blagdanski kolačići. I licitarski. Moj deda ih je jako volio, a meni ih je znao kupiti kod licitara kada smo nas dvoje pohodili neki sajam. Kupovne medenjake ne volim jer su preslatki, a ovi tvoji imaju baš sve što treba (dosta meda). Ovo sa stajanjem nisam znala, ali vrijedi probati. Mislim da si me kupila i da ću u svoju zbirku novogodišnjih sitnih kolača sigurno uvrstiti i medenjake.

    OdgovoriIzbriši
  2. Divno su ti ispali, i ja volim kada su ovako loptasti, baš me podsjećaju na djetinjstvo :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Prekrasno izgledaju, sve pohvale! Ja ih obožavam i svake godine uživam u njihovoj pripremi zajedno sa mojim curicama:)

    Šaljem ti sunčani pozdrav iz Rijeke:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja jako volim medenjake. Nisam se upuštala u njihovu izradu već godinama. Radili smo ih u pekari i istina je ovo da tijesto treba odstajati. Mi smo ga umijesile i čuvale ga na hladom dva do tri dana. Nakon toga ih je puno lakše oblikovati.

    OdgovoriIzbriši
  5. Bas su lepi, posebno mi se svidjaju ovi sa polutkom orasa na vrhu.

    OdgovoriIzbriši
  6. Izgledaju odlično!
    I ja kukam, prvo sam kukala kako mrzim hladnoću, a sad ju priželjkujem, ali onu koja dođe sa snijegom, ovo je katastrofa. Nadam se da nećemo imati ovakav Božić

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlično izgledaju, volim medenjake.

    OdgovoriIzbriši
  8. Prve medenjake sam pravila sa tetkom još 92. Bili su tako tvrdi da se nisu mogli zagristi,čak ni desetominutno umakanje u čaj ili mlijeko nije pomoglo, kao da smo kamen umočili. Ni kuče ih nije htjelo. Mogli su poslužiti Kalemiti Džejn kao oružje umjesto njenih biskvita.
    Poslije sam našla jedan dobar recept, ali ih dugo nisam pravila.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ove recepte treba sačuvati od zaborava. ja lično nisam veliki ljubitelj jer ih jedem samo na Veliki Petak i možda za Badnej veče kad se posti, pa su to oni kupovni bez jaja. Toliko smo ih pojeli prošle godine da na medenjake ne smem ni da pomislim. Evo tek sad mogu da mislim o njima i da znaš da me mami ova mešavina začina. Doduše obožavam miris koji se širi kućom. Kod nas u Zemunu je na obali Dunava postojala radionica medenjaka, pa se miris širio uz i niz reku. Pitala sam se ko to peče kolače na šetalištu, kad ono mala fabrika. Naravno i ta mala fabrika je propala. Šteta.

    OdgovoriIzbriši
  10. ima svoj stari recept za medenjake i jako ih volim, meni su to najjednostavniji kolači i pošto imam meda stalno ih radim
    jako su lijepi i ovako sa jezgrom oraha odgore, a ja ih volim i sa čokoladom ukrasiti

    OdgovoriIzbriši
  11. Iste takve s polovicom oraha je radila moja baka, i nije spadao u Božićne kolče, nego u redovne svakidašnje. Ne znam zašto su polako otišli u zaborav. Ja kad svoje pitam, hoćemo li napravit medeljake, a svi, joj neeee, napravi tiramisu????? Evo šta da kažem, napravit ću malu mjeru za sebe!

    OdgovoriIzbriši
  12. Super su mi ovi medenjaci, baš onako pravi, starinski, sa ovim orahom u sredini. Ja sam počela sa pravljenjem keksića, a ovaj vikend namjeravam napraviti veće količine za darivanje, ....., zamirisati će sigurno i ovi medenjaci !!

    OdgovoriIzbriši