17. ožu 2012.

U gostima kod Katarine


U okviru igrice FBI rukavice u ova dva mjeseca pod "istragom" je blog Laka kuharica koji piše Katarina a jela koja nudi na svom blogu s pravom pripadaju naslovu bloga.
Sviđaju mi se njena jela, sa zdravim i odabranim namirnicama s mogućnošču prilagodbe svakomu.
E, pa sad ja nisam neki stručnjak za ocijeniti ljude ali, kod nje mi se između ostaloga sviđa što je osoba sa stavom i ne mijenja ga. Njeni komentari su izravni i vrlo iskreni.


Kao i uvijek do sada izabrala sam nekoliko recepata, isprintala ih i pripremila. Šta ću od toga stići, živi bili pa vidili.
Pošto imam puno spremljenih slika i jela u svom kompu a pojma nemam kako sam ih spremala:) više se ne trudim skupiti više recepata pa sve skupa objaviti. Zato ovaj put objavljujem ova dva recepta s namjerom da se u ovoj "istrazi" pojavim opet.

Nisam odavno nešto tako dobro a tako jednostavno spremala a da smo svi bili tako prijatno iznenađeni kao što je ova njena Juha. Radi se o:

Naravno, meni je često problem naći sve potrebne sastojke pa zato sam ovo juhu pravila jednom uz dodatak sira Brie a drugi put sam uz Gorgonolu. Iskreno, juha je fantastična i bez ikakvog sira. Sir je podigne za još jednu stepenicu više pa bude previsoko:)
Ne znam kako vam opisati ovaj okus: znate da meni uvijek fali riječi. Ne osjeti se karfiol/cvjetača, ne osjeti se poriluk, ni celer nego sve nekako dobije neku novu krasnu dimenziju. I što kaže moj Tomislav: ukusno do boli!
Nemam ja mikrovalnu pećnicu pa sam je pripremala onako po svome. Mikrovalnu odbijam kupiti!
A evo kako sam je pripremila, recept samo zato što je nisam spremala u mikrovalnoj.
Potrebno je:
  • 1 manja glavica cvjetače
  • manja glavica luka
  • 2 stapke celera
  • 1 poriluk
  • 25 g maslaca
  • 2 žlice milerama (u mene kiselog vrhnja, nisam imala milerama)
  • 50 g plemenitog sira (kod mene Gorgonzola ili Brie, a najbolje po naslovu: Roquefort a nema joj mane ni bez sira)

  1. Cvjetaču/ karfiol/ kaul iskidati na manje cjetiće, ostaviti i lišće i dio stapke. Sve oprati, staviti u vodu, posoliti i skuhati
  2. Na maslacu propirjati nasjeckanu glavicu luka, dodati isto tako nasjeckanu stapku celera te prpremljeni poriluk. Pirjati dok sve ne omekša.
  3. U pirjano povrće dodati skuhani karfiol, malo vode u kojoj se kuhao te doliti još vode da povrće samo ogrezne. Prokuhati pa štapnim mikserom sve usitniti. U međuvremenu dodati kiselo vrhnje/mirelam i još malo miksati.
  4. Juhi podesiti gustoću (dodati malo prokuhane vode ako je pregusta) popapriti je, neka baci još jedan ključ i spremna je za serviranje
  5. Dodati neki plemeniti sir, promiksati i servirati uz dodatak sira

I, kako to Katarina preporuča: možete napraviti i veću količinu i zamrznuti ako imate gdje:)

Još jedno jednostavno jelo od brokule:


Pripremano po receptu!
Ja sam luda za plemenitim sirevima a isto tako i za svim mogućim zelenišom pa naravno i za brokulom.
Za mene je ovo bio kompletan obrok ovako uz dodatak kuhanih finih domaćih jaja.

Na kraju, još bih mogla puno toga reći o ovome blogu kojega s radošću pratim a kada mi zatreba bilo što u vezi sa začinima znam gdje se najbolje mogu informirati a i šta čime zamjeniti.

Broj komentara: 18:

  1. Divno jela, baš si lepo odabrala.

    OdgovoriIzbriši
  2. I ja sam odabrala neke corbice. Sad nista ne stizem, ali nadam se da ce u aprilu biti vise vremena...
    Odlican izbor!

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam bas horna za kuliniranje,ali uzivam gledajuci i citajuci meni drage blogerke.A ti si u samom vrhu ljestvice :) Pusa :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne daj se, mila! Uživati se može i bez kulinarenja. Glavu gore i brz oporavak ti želim! Pusa!

      Izbriši
  4. Stvarno super čorba i ja sam je zabeležila:))Odličan izbor!

    OdgovoriIzbriši
  5. Belezim, belezim... kako sve fino izgleda, a upravo razmisljam sta bih mogla napraviti za rucak, hvala puno na ideji, cure... eto zasto volim nase blogove.:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Tek sam krenula u isprobavanje, a ti si već odradila prvu turu. Izabrala si odlično povrće, meni jako drago. Što se tiče mikrovalne, imamo isti stav.

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala ti na krasnim riječima i drago mi je da se juha svidjela tvojem jačem dijelu jer, koliko znam, oni imaju neke svoje zahtjeve i ukuse koje nije uvijek lako zadovoljiti:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Dobar izbor , vidi se da si guštala a njeni su recepti stvarno tako jednostavno napisani i nadsve jako fini.Volim njenu kuhinju.

    OdgovoriIzbriši
  9. I ja cu definitivno ucestvovatii u ovom krugu, jer ima tako finih stvari za isprobavanje!!!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ova juhica je meni zapela za oko čim ju je Katarina objavila ali još nije došla na red. Definitivno ju moram isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  11. Interesantan recept i blog!

    Veliki pozdrav!:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Super si ovo pripremila Snježo ! Drago mi je da vam se juha tako svidjela, moram priznati da i ja uživam u Katarininim juhama i ostalim jelima i slasticama !
    Juha super izgleda, a moram priznati da me i brokula sa jajima mami.

    OdgovoriIzbriši
  13. sviđa mi se ova juha!
    Lena

    OdgovoriIzbriši
  14. Jako mi se dopada i juha a i brokoli s jajima... Brokokli obožavam u svakoj formi, tako da ću ovaj recept obavezno morati isprobati!

    OdgovoriIzbriši