2. ožu 2012.

Sarma ali, s ječmom

Ne'š ti sarma!!! I recept za nju?!
Mislim da je već nekoliko blogerica reklo skoro sve što je trebalo reći o sarmi.
I šta je to sada meni došlo da ja pišem o sarmi?
Ah, ja pravim sarmu s ječmom!!!! Čudite se? A evo kako je to počelo!

Da ne ponavljam koliko ja puno pamtim odnosno koliko imam godina ali u mome djetinjstvu, u bivšoj nam državi, nije bilo kupiti dobre riže. A ja sam uvijek bila osjetljiva na rižu. Ako se raskuha ili kako bih ja to lijepo po bosanski rekla rasčičori ja je ne bih jela. A sarma se radi kupusa morala duže kuhati i tako ja nisam jela sarmu. Tek kasnije se pojavila neka makedonska riža koja je bila prilično dobra.
Moja mama se dosjetila te je radi mene u sarmu počela stavljati ječam.
I od tada je ječam sastojak koji se stavlja u moju sarmu, ponekada može integralna riža

Moja mama bi navečer nastavila kuhati sarmu i otišla spavati a mi smo trebali da je isključimo u određeno vrijeme. Najdraže bi mi bilo "ukrasti" koju sarmicu negdje pri kraju kuhanja onako nezaprženu, ... oh Bože kako mi je bila slatka, ukusna, u med bi se pretvrala

Već nekoliko mojih kolegica kuhaju sarmu s ječmom i svi su zadovoljni.

Sarma je gotovo jedino jelo koje pravim za dva dana. Ne pravim je u ekspres loncu iako se ja uveliko njime služim.
Znam da je problem svim zaposlenim ženama kuhati sarmu jer stvarno iziskuje vremena. Ali, sjećam se da su moje kolegice iz konjičkog Igmana sarmu stavljale kuhati navečer oko ponoći, kada idu spavati, uključile bi električnu ringlu na najnižu (jedinicu) i ostavile tako preko noći. Ujutro, prije posla bi imale skuhan ručak:)

Pisala ne pisala recept: on je kao i vaš samo umjesto riže: ječam. I to izgleda kod mene otprilike ovako:
  • 1/2 kg mljevene junetine (ja sam tako naučila)
  • oko 10 dag pancete sitno nasjeckane
  • 1 veća glavica luka, sitno nsjeckanog
  • 3-4 česna bijleog luka, nasjeckani
  • 10 dag ječma
  • 1 žličica ljute mljevene crvene paprike
  • 1 žličica slatke mljevene crvene paprike
  • 1 žličica soli
  • mljeveni papar
  • 2 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
  • 1 dcl vruće vode
  • 1 glavica kiselog kupusa (srednja veličina, što ovisi o vrsti kupusa i znam da je ponekada lutrija kupiti dobar kiseli kupus)
  1. Prvo pripremiti punjenje za sarmu. U zdjeli izmiješati sjeckani luk, bijeli luk, peršin, pancetu, mljevene paprike, posoliti, popapriti pa dodati ječam i meso. Sve dobro izmiješati dodajući vruću vodu, kao da mijesite tijesto. Ostaviti na stranu.
  2. Pripremiti kups: Odvosjiti listove od korijena a na listovima korijen odstarniti nožem.
  3. Na svaki list kupusa stavljati oko 1 žlice pripremljene smjese, jednu stranu prebaciti preko smjese, zarolati pa drugu stranu prstom ugurati u smjesu. Stisnuti sarmicu da bi se istisnula zaostala tekućina.

4. Na dno dubljeg lonca stavljati listove ili nasjeckani kupus, složiti sarmice, između po želji staviti komade suhe pancete ili rebarca. Složenu sarmu prekriti ostatkom kupusa, pokriti plitkim tanjurom, pa preliti vrućom p vodom. Kuhati je oko 3 sata (što opet ovisi o kupusu)

5. Pred kraj kuhanja je zapržiti: rastopiti žlicu masti, dodati 1 žlicu brašna kojega malo popržiti. Pred kraj dodati 1 žličicu slatke (ili ljute ili obje, što ko voli) mljevene crvene paprike. Skinuti s vatre da parika ne izgori. Izvaditi onaj tanjur pa staviti zapršku u sarmu i nastaviti luhati još 10 - 15 minuta.

6. Sarmu poslužiti s pire krumpirom ili kako ko voli.

* Znam neke koji ne vole sarmu s pire krumpirom i najviše im ide u slast kada je jedu žlicom uz malo više tekućine:) Ah, Bože moj, svako uživa na svoj način.
* Ja sam naučila sarmu spremati samo od junetine, ne kupujem nikada mljevenu svinjetinu, nisam naučila:) iako kupujem svježu svinjetinu ali za druga jela.
* A nekada smo sve ovo što sam gore napisala da treba isjeckati samo progurali kroz mašinu za mljevenje mesa, to je bio lakši dio posla a meni je teži dio posla bilo pranje te iste mašine:)
* Da ne bi bilo zabune rižu sada jako volim, pogotovo u rižotima ali, ni danas ne podnosim rižu dugog zrna. Zašto, nemam pojma, kroz moje grlo ne može:)


Broj komentara: 13:

  1. sjajno!
    volim ječam i sigurna sam da je tvoja sarma odlična, tako i izgleda. ja bijelu rižu već dosta dugo u puno jela mijenjam bulgurom ili ječmom.

    mmmm, sarma s pireom od krumpira....mljac!

    OdgovoriIzbriši
  2. Super post i super tvoja prica o sarmi. Znas da sam dugo razmisljala uvesti neke promjene u tradicionalnoj sarmi, ovo je super ideja, hvala ti. Inace, super izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  3. Sarma divno izgleda. Nikada je nisam pravila sa ječmom,ali probaću prvom prilikom. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ječam ima posebno fini okus i sigurno je ova sarma jako ukusna.

    OdgovoriIzbriši
  5. Mada svi kod nas lude za sarmom ja nisam neki fan, pojedem samo kad moram.Nedavno sam probala i posnu sarmu sa ribom i bas je bila dobra a i ova mi se čini da je bolja od one klasične!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nama je bolja, nekako punijeg okusa. Baš i ne znam to opisati, ali...

      Izbriši
  6. "Mislim da je već nekoliko blogerica reklo skoro sve što je trebalo reći o sarmi.
    I šta je to sada meni došlo da ja pišem o sarmi?"

    Vidis da je trebalo pisati bez obzira na druge jer za mnoge ce ovako pripremljena sarma biti pravo otkrice!

    Dakle Snjezo nisi pogresila :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Čini mi se jako fino! U svakom slučaju za probati

    OdgovoriIzbriši
  8. Odlična mi je ova ideja sa ječmom umjesto riže ! I ja sam često nailazila na sarme gdje je riža bila raskuhana a time ni sarma više nije ono što bi trebala biti. Kod nas je mama zadužena za sarmu i za drugi put kada je bude pravila reći ću joj da stavi ječam ovako kao kod tebe. I super ti izgleda ova sarma !

    OdgovoriIzbriši
  9. Volim ječam i sigurna sam da je odlična zamjena riži. Kad smo kod toga, ja sam uvijek kupovala tu makedonsku, parboiled rižu. Pojavila se na tržištu 70-ih i bila je zbilja jako dobra. A u obaveznom shoppingu u Austriji kupovali smo Uncle Ben's, tako da su mi sjećanja na rižu vrlo dobra. A prekuhana riža znači samo jedno: predugo se kuhala, a ne da je nekvalitetna. No, sarma je jelo koje se dugo kuha, pa je ova zamjena baš prava stvar!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ja još nikada nisam ni pokušala kuhati sarmu, meni je kuha mama. Ali sjećam se da je i ona imala problema sa pronalaženjem dobre riže.

    OdgovoriIzbriši