1. tra 2012.

Faltana pita od koprive


Kada sam prošloga puta radila ovu "baklavu" ostalo mi je kora i morala sam ih negdje utrapiti.
Inače mi se jako sviđa ovaj način slaganja pite ili šta je već!
Jučerašnje popodne smo proveli u šetnji Prominom (zna se: Zdenka, Anka i ja), nabrali smo šparoga a i nešto mlade koprive.
I od tuda ova pita.
Berete li koprive?


Kako pripremiti ovu pitu?
Potrebno je:
  • 4 jaja
  • žličica soli,
  • 1,5 šalica jogurta
  • 1 šalica ulja
  • 1 šalica svježeg sira
  • 1 šalica blanširane koprive
  • 1 žličicu praška za pecivo (možda i nije potrebno ali,...)
  1. Na dno tepsije staviti polovicu jedne kore a po njoj nafaltane ostale kore. Sve ih skupa složiti i ostaviti utepsiji pa prpremiti fil
  2. Za fil umutiti malo jaja, dodati sol, ulje, jogurt, prašak za pecivo pa umiješati sir i blanširanu koprivu koju treba dobro iscijediti i sitni nasjeći
  3. Dobivenu masu žlicom rasporediti između falti (ako vam se učini gusta dodati malo jogurta), na kraju malo protresti da se sve dobro rasporedi
  4. Peći je u pečnici zagrijanoj na oko 200°C oko 30 minuta


Da, još podsjećam na darivanje iz posljednjeg posta.
A ovdje vam prenosim jednu lijepu toplu priču Judite Rey Hudeček!

Broj komentara: 18:

  1. Berem koprive i taman mi je u planu pita sljedeći tjedan. Imam sreću što koprive imam u vlastitom dvorištu i čuvamo ih specijalno za tu prigodu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš sočno izgleda, ja već godinama planiram da u proleće kada su koprive mlade nešto slično pravim, ali nikako. čula sam da je kopriva i vrlo lekovita i da je sada bas treba sto više iskoristiti!

    OdgovoriIzbriši
  3. Pita je super, tražila sam prije par dana koprive ali rekli su mi da je malo rano za njih, izgleda da ipak nije pa se nadam da ću ih slijedeći put naći. Pripremam se za napraviti juhu, a vjerujem da ću isprobati i ovu pitu !
    Malena i Klepetan su mi preslatki i moram priznati da mi je bilo baš drago kada se (konačno) vratio :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Volim koprivu . Berem je samo van grada i na mestima koja su daleko od puteva i ljudi. Ove godine je još nisam ni jednom jela. Pita baš izgleda lepo.Imam sremuš u frižideru pa nešto razmišljam da napravim faltiranu pitu sa njim sutra.

    OdgovoriIzbriši
  5. moram ti priznati da nisam nikada nabrala koprivu, obično smo ju uvijek s guštom kosili da bismo je se riješili, i nisam ju nikada u jelu upotrijebila, ali volejla bih probati, gotovo sam sigurna da bi mi se svidjelo.
    Ova pita ti je krasna, prava proljetna!

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlično - moram dati zadatak svojim da naberu mladu koprivu. Bilježim!

    OdgovoriIzbriši
  7. Krajnje je vreme da probam koprivu jer ovo izgleda božanstveno!

    OdgovoriIzbriši
  8. Obožavam koprivu,kod mojih u vikendici je ima u izobilju.Ali za nju je ipak zadužena mama :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ne berem koprive, nemam gde. :(
    Pojedem po nekad pitu ili projaru kada odem kod mame. Jako volim jela sa koprivama i ostalom zelenjavom. :D

    Ako ti se vec dopada ovakvo slaganje pite, pogledaj i ovu moju slicicu:

    http://www.dodaj.rs/?X/Mt/4tbvEOSy/clip4a.jpg

    Nikada nisam objavila recept, ali imam slicice. Ovako moja kuma Vinka slaze pitu. Pravi harmoniku ali ukrsta redove. Mislim da je nacin zgodniji za filovanje, a daje jednako dobar (rastresit) rezultat. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Krasna pita, samo da je blize :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Ova harmonikasta pita je mrak, to si pravim, sama sebi !

    OdgovoriIzbriši
  12. Bere4m koprive ali ih onda pripremama kao špinat na mlijeku. Krasno izgleda ova tvoja pita.

    OdgovoriIzbriši
  13. Nisam nikada probala neko jelo sa koprivama (ne znam ni gde bih ih nasla;), ali verujm da bi se mogle zameniti sa nekim zelenisem, spanacem ili blitvom na primer... da znas da se i meni svidja taj nacin slaganja kora.:))

    OdgovoriIzbriši
  14. Obožavam pite a tvoja mi izgleda fantastično! Sve pohvale!

    Lijep pozdrav!:)

    OdgovoriIzbriši
  15. Nisam još probao ništa raditi sa koprivom, a kako kažu, jela sa njom su jako dobra. Morat ću poslije blagdana malo prošetati i vidjeti ima li je na mjestima gdje je znalo biti pa da i ja probam :)
    Recept mi se jako sviđa.

    OdgovoriIzbriši
  16. Svaki dan od početka aprila pa do 6 maja koristim koprivu na razne načine.Sok od koprive koristim tokom cijele g.

    OdgovoriIzbriši
  17. Kolika je soljica koja se koristi u receptu? Ja obicno kad pravim pitu od koprive razvijam kore ali ovo mi se cini kao veoma brza i ukusna varijanta za dane kad bas i nemam puno vremena. Mislim da bi ovakva pita bila odlicna i sa blitvom ili spanacem.

    OdgovoriIzbriši