29. ruj 2012.

Mamur čorba





Evo me opet!
Znači. u ovomjesečnom krugu blog igrice Ajme koliko nas je koju je pokrenula monsoon, naša domaćica je Tamara a tema je rajčica/paradajz/pomidori/...

Ovo je moje najdraže povrće i iako kažu da oni koji su krvne grupe B trebaju izbjegavati jesti, na prvom mjestu rajčicu, meni je to nemoguća misija. Ja je volim, pa šta bude bude. Ne, uopće nisam ljubitelj one rajčice iz plastenika ili uvozne, nego ove naše, domaćeg sjemena. Ona mi je tako slatka, ukusna i meni ne treba ništa do malo soli i maslinova ulja i ja sam prezadovoljna.
Iskreno, s nekim stavovima o ishrani prema krvnoj grupi se i slažem ali, nekim stvarima ne mogu odoliti.

Ustvari ovo je Juha od pečene rajčice i prija uvijek a naročito poslije noći provedene uz čašicu.



Potrebno je:
  • 1-1,5 kg paradajza isječenog na 2-3 dijela
  • 2 paprike
  • 1 ljuta parika
  • 1 kapula
  • 4-5 češnjeva češnjaka
  • 1 mrkvica
  • 4 lista bosiljka
  • grančica timijana
  • 1 list lovora
  • 3-4 žlice maslinovog ulja
  • krupna sol za posipanje
  • 1 žličica sitne soli
  • papar,
  • sir (parmezan, provolone,...)
  1. Rajčice isjeći na ploške debljine oko 1,5 cm, složiti na lim za pečenje, dodati kapulu isječenu na pola, češnjak, paprike i mrkvicu. Posoliti krupnom soli, malo pouljiti te peći u pećnici zagrijanoj na 200°C 20 - 30 min
  2. Sve povrće izvaditi u zdjelu u kojoj će se kuhati (papriku oguliti a može se i rajčici skinuti kožica ako vam smeta). Usitniti štapnim mikserom!
  3. Dodati oko 1/2 l vruće vode (što ovisi kako volite gušće ili više vode za rijeđu juhu), lovor, na komadiće nakidane listove bosiljka, listiće timijana, sol, šećer i papar i kuhati nekih 5- 10 min.
  4. Poslužiti s parmezanom ili nekim drugim sirom izrezanim na listiće. (u mojoj kući se uvijek stavljala i riža u ovakvu juhu)
 
 * Eto, sad mi znate i krvnu grupu:) 

Broj komentara: 6:

  1. Ajme, još se smijem nazivu jela. Nisam znala da je ovakva juha dobra za borbu protiv mamurluka. A i sram me bilo što nisam nikad napravila juhu od pečenih pumidora. Kuham onu običnu, jer mi je juha s pumidorima najdraža juha. Veselim se što ću probati i ovu tvoju, samo neću čekati mamurluk, nego sezonu pumidora.

    OdgovoriIzbriši
  2. Divna corba i prelijepo prezentovana :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Hayırlı akşamlar, çok güzel ve leziz görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar..

    OdgovoriIzbriši
  4. Jedino šta je bolje protiv mamurluka je rasol. Ali on nije ni izdaleka ljep, a da ne pričam koliko je paradajz juhica finija...
    Uf i meni bi sad pasala, pa makar i rasol :-)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ova juha bi mi uvijek prijala, volim što je od pečenih rajčica i k tome ovako začinjena. Ime joj je odlično :)
    A prezentacija je super,jako lijepo si je servirala !

    OdgovoriIzbriši
  6. ja radim onu običnu juhu, ovakvu nisam probala, a da mi je isto najbolja rajčica onako samo posoljena ne moram ni spomenuti

    OdgovoriIzbriši