8. lis 2012.

Engleski muffini, jedan gost i malo slika s Tvrđave



Zapostavila sam blog ovih dana. I slabo navratim na vaše postove a vjerujem da ćete mi oprostiti. Kada se sve vrati u normalu eto mene opet kod vas a i na moj blog.
Kao da sam ubacila u najveću moguću brzinu, stalno se nešto dešava. I hvala Bogu sve je dobro...
Između ostaloga ovih dana je kod mene boravila moja kuma Bora. Sjećate je se između ostaloga i po njenim Lješnjak kockama.
Jako me je usrećila svojim posjetom.



Ko god dođe k meni u posjet odvedem ga na Tvrđavu jer Tvrđava je prelijepa, impresivna i dominira gradom. Pa, tako ... da znate. I na kraju ovoga posta nekoliko slika s Tvrđave.
A Bora mi je donijela iz Beograda i kajmak. Kako ja volim kajmak ali, pravi kajmak!!! Njega ovdje nema za kupiti jedino u samoposlugama ali, to meni baš i ne sliči na kajmak kojega sam ja naučila papati. I zato sam spremila ove muffine. A moram priznati da sam prvi put čula za njih čitajući ovaj Tamarin post. Pa, zato ako imate nekih dilema pročitajte i Tamarin post.
A kada sam bila u Kanadi muffina ima na svakom koraku, kupuju se onako na komad, pakiranja, a spremaju kako ko voli. Najčešće s maslacem i marmeladom ali vrlo često podgrijani u odgovarajućim uređajima (tosteri i sl.)


Evo i recepta! Potrebno je (za 10 tak komada):
  • 2  pakiranja suhog kvasca od po 7 g
  • 250 ml mlake vode
  • 125 ml jogurta
  • 500 g oštrog brašna
  • 1/2 žličice soli (možda ipak cijela žličica)
  • oko 50 g finog griza ili pšenične krupice
  • malo ulja za peći ih
  1. Izmiješati kvasac s polovinom mlake vode sve dok se ne istopi. Dodati ostatak vode i jogurt i opet dobro izmiješati
  2. Usuti brašno u veću zdjelu i dodati sol. Dodati tekućinu s kvascem i sve dobro izmiješati.Prebaciti na stol i na pobrašnjeloj podlozi mijesiti sve dok se ne dobije glatko tijesto. Vratiti ga natrag u zdjelu, pokriti plastičnom folijom i ostaviti oko 30 - 40 minuta da se diže.
  3. Dignuto tijesto prebaciti ponovno na stol (ja to radim na starom lancunu ili stolnjaku) i lagano premijesiti. Razviti ga na debljinu oko 2 cm i rezačem (za krafne) vaditi muffine te svaki posuti grizom. Ostatak tijesta premijesiti i ponovno vaditi iz njega muffine dok se ne potroši svo tijesto.
  4. Pripremljene muffine premjestiti na lagano nauljeni papir za pečenje, pokriti ih i ostaviti još oko pola sata  da se dižu
  5. Ugrijati veliku tavu, lagano je nauljiti. Polovicu muffina peći na svakoj strani oko 8- 10 minuta vodeći računa da ne izgore. Ponoviti s ostatkom muffina.
  6. Poslužiti s kajmakom, maslacem, marmeladom ili po vašem vlastitom izboru



 Na terasi restorana:













 I pogledajte ovu krušku na Tvrđavi i ona je ponovno procvjetala a još ima i ploda na njoj! Koje vrijeme!










Broj komentara: 14:

  1. Divno izgledaju, ja ih volim i kupim ponekad, ali nisam nikad pravila. Divne slike :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo mi bas fino izgleda i moracu da ga isprobam mada se suzdrzavam jer sam nabacila par kg ali ako je fino kao onaj tvoj lonac nabacicu jos par. Lonac inace svuda reklamiram i na coolinarici i na blogu jer je odlican i kod na sje postao svakodnevno jelo a dragi koji inace gundja na kupus se fino najede svaki put

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E, baš mi je drago da vam se lonac svidio. Zaboravih napisati da je mm oduševljen ovim muffinima a on je veliki kritičar.

      Izbriši
  3. Zaboravih rec tvrdjava divno izgleda

    OdgovoriIzbriši
  4. Tvrđava stvarno izgleda impresivno, a i super ste se počastile nakon obilaska

    OdgovoriIzbriši
  5. Secam se ovih mafina sa Jeleninog bloga. Tada sam ih odstampala, ali nisu dosli na red... Doci ce jednom, sigurno... :)
    Obozavam tvrdjave u svim gradovima.

    OdgovoriIzbriši
  6. Prekrasan i zanimljiv post!
    Zahvaljujem na posjeti i puno te pozdravljam :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Drago mi je da si uživala sa svojom prijateljicom, a uživala sam i ja u slikama tvrđave, jako lijepo si nam je prikazala i približila.
    I muffini su mi super, ali kajmak...., mmmmm, baš ga volim i to , kako kažeš, onaj pravi !

    OdgovoriIzbriši
  8. ¡Qué bella propuesta!imágenes preciosas,abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  9. Baš si uživala sa frendicom. Muffini su baš krasni.

    OdgovoriIzbriši
  10. Divno izgledaju engleski muffini. Ja ih nisam vidjela da ima za kupiti, ali ionako mi je draža domaća verzija i igranje s tijestom :D
    neka ste vas dvije uživale, slike su predivne pa uživam i ja :D

    OdgovoriIzbriši