17. stu 2012.

Muffini s porilukom i kuhanom šunkom




Puna mi kuća!
Došla mi moja djeca pa sam se razbacila u kuhinji.
Fantastičan osjećaj.
Lijepo je kada djeca odu za svojim poslom i svojim životom. I isto tako je lijepo kada se iskupimo doma.

Muffine pravim već neko vrijeme.
Iskreno, pravim i slatke i slane. Ali, nešto preferiram slane muffine.
Kada je u pitanju slatko volim da je više toga. Kolače želim imati bar 24 sata. A slatki muffini odu u mojoj kući dok si rek'o keks.
I, gdje sam bila: nigdje. Nestalo. A oni hoće još.
A slani dobro dođu. Lagana večerica. Kao i ovoga puta. S tim što je 12 komada za nas četvero malo. Poduplam svaki put.
U ove ide i poriluk. A mi jako volimo poriluk i vjerujte da se dobro uklapa. A cheddar sir da ne pričam, ima ga u zadnje vrijeme kupiti u Lidlu. Jako volim ovaj sir. I inače ja volim jake sireve. Ne volim one bez okusa i mirisa kao da su od plastike. Što se mene tiče: što smrdljivije, oštrije, jače... kako ja kažem sir s karakterom.






Za 12 komada ovih muffina je potrebno:
  • 2 žlice ulja
  • 1 struk poriluka, oprati dobro i sitno isjeći
  • 280 g brašna
  • 1 ( 12 g) prašak za pecivo
  • ½  žličice sode bikarbone
  • 1 veliko jaje
  • 3 dl jogurta
  • 60 g maslaca, rastopiti i malo prohladiti
  • 25 g Cheddar sira, izgratanog
  • 1 žlicu vlasca, sitno nasječenog
  • 150 g kuhane šunke, nasječene na sitne ploški

  1. Nauljiti kalup za muffine ili staviti košarice (ja sam radila pola i pola). Na ostatku ulja porpirjati poriluk nekih 4-5 minuta te ga ostaviti da se ohladi.
  2. U jednu zdjelu usuti brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Izmiješati.
  3. U drugu zdjelu lagano umutiti jaje, dodati jogurt i rastopljeni maslac te sve sjediniti vilicom. Sada usuti cheddar, pirjani poriluk, i polovicu nasjeckane šunke te sve skupa izmiješati.
  4. dodati tekuću mješavinu u brašno, te sve lagano izmiješati kuhačom ili špatulom. Miješati samo kratko da se sjedini.
  5. Podijeliti smjesu u pripremljene kalupe, posuti ostatkom sjeckane šunke. Peći u pećnici zagrijanoj na 200°C 20- tak minuta





* Recept sam donijela iz Kanade.
* Mislim da je bolje raditi sve bez ovih košarica odnosno samo dobro pomasttit kalu za muffine. Šteta, jer dosta ostane zaljepljenog za košarice
* Nema soli i nisam pogriješila jer je sir slan a i šunka.

Broj komentara: 7:

  1. Znam kako je to kada je kuća puna:) Posla k'o u priči, a na kraju ništa se ne vidi jer sve pojedu:)) Ovo su odlični muffini i pinala sam ih jer, kao što veliš, savršeni su za doručak ili večeru.

    OdgovoriIzbriši
  2. Obožavam i slatke i slane muffine, a ovi tvoji imaju odlične sastojke. Cheddar se odlično uklapa u ove kombinacije, nisam znala da ga drže u Lidlu, moram škicnuti sljedeći put kad budem tamo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Slanim muffinima dajem prednost pred slatkim. Krasni su za zimska druženja, samo ću ih ja raditi u sitnijoj verziji, onako jedan muffinić, jedan griz. Sjajan recept.

    OdgovoriIzbriši
  4. volim i slane i slatke, super recept :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Super izgleda, bilježim za isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  6. I mi pravimo muffine već neko vrijeme i volimo kada je puna kuća :) Tvoji divno izgledaju, kombinacija mi je za 5 :D

    OdgovoriIzbriši
  7. Drago mi je da uživaš sa djecom, a time i u kuhinji . Uz ove muffine i ja bih uživala, volim ih u ovim slanim izdanjima i baš ti krasno izgledaju. Ovo sa ljepljenjem za košaricu sam i ja primjetila pa kada radim ove slane izbjegavam košarice već namastim pleh i ispadne dobro.

    OdgovoriIzbriši