ah, kada su djeca doma uvijek im treba još nešto. podsjećaju me na mene samu koja sam uvijek pitala: ima li išta slatko? što su geni!!!
nešto mi mozak stao. ne znam odakle krenuti. kao nešto to čudno u mojim godinama?!
uglavnom evo još jedan recept za oblatne. stari recept iz jednog starog kuhara.
original recept je za 6 oblatni.
ne znam kako je ranije bilo i kakvo je bilo pakiranje oblatni ali, sada su pakirane po 5 komada. zato sam recept prilagodila pakiranju a u zagradi je original recept za 6 oblatni.
ima i dodatak koji ja izbjegavam: em mi više posla, em mi više šećera. ali napisat ću i njega. pa ko voli nek izvoli.
uglavnom i ovakve odlično prolaze kod mene.
nije ih teško napraviti. čas posla.
najteže je čekati ih da malo odstoje, najbolje preko noći. u spavanju i neznanju :)
za ove oblatne je potrebno:
nešto mi mozak stao. ne znam odakle krenuti. kao nešto to čudno u mojim godinama?!
uglavnom evo još jedan recept za oblatne. stari recept iz jednog starog kuhara.
original recept je za 6 oblatni.
ne znam kako je ranije bilo i kakvo je bilo pakiranje oblatni ali, sada su pakirane po 5 komada. zato sam recept prilagodila pakiranju a u zagradi je original recept za 6 oblatni.
ima i dodatak koji ja izbjegavam: em mi više posla, em mi više šećera. ali napisat ću i njega. pa ko voli nek izvoli.
uglavnom i ovakve odlično prolaze kod mene.
nije ih teško napraviti. čas posla.
najteže je čekati ih da malo odstoje, najbolje preko noći. u spavanju i neznanju :)
za ove oblatne je potrebno:
- 5 kom (6 kom.) oblatni
- 5 kom (6 kom ) jaja
- 250 g (300 g) šećera
- 210 g (250 g) čokolade za kuhanje
- 210 g (250 g) maslaca
- jaja i šećer mutiit na pari (mikserom oko 3-5 minuta a zatim miješati špatulom), sve skupa neka traje oko 15 - 20 minuta
- dodati čokoladu iskidanu na komadiće i miješati dok se čoklada ne rastopi a smjesa zgusne.
- skinuti s vatre pa umiješati maslac izrezan na kockice. miješati dok se maslac ne otopi štoće i ohladiti dovoljno smjesu
- oblatne nadjevati ovim nadjevom. opteretiti nečim (knjigom ili sl) i ostaviti da se nadjev stegne.
- (kada se nadjev stegne isjeći ih na kocke ili štangle i svaku preliti pečenim šećerom kao za doboš tortu, recimo ovu jeleninu)
* točku pet ja preskačem a vi kako vas volja.
I evo me, pogodite gdje!!!
Priuštila sam si odlazak u Beograd. Malo je reći: bilo mi je prelijepo.
Kod mene se rade oblatne od samo dvije kore, a zanimljiva mi je i ova tvoja verzija sa više oblatni. Morat ću to sljedeći put isprobati.
OdgovoriIzbrišiKalemegdan.... Dorcol.... eh...
OdgovoriIzbrišia oblatne bih bas sada rado smazala. Na pitanje ima li ista slatko, moja mama bi uvijek rekla - ima! u samoposluzi!
Aaa, Kalimegdan. Bila si u komšiluku i nisi svratila? c..c..c
OdgovoriIzbrišiOve oblande su divne. Meni je mama uvek čuvala negde mali evrokremić da imam kad nastupi kriza za slatkišima :)
Odlicno izgledaju, uvijek me vezu za zimske praznike :) Lijepa slika iz Beograda
OdgovoriIzbrišiBaš si me dobro sjetila, ovo sam nekada često radila i baš su mi bile fine.
OdgovoriIzbrišiUvijek sam mislila da su Pišinger oblande nešto sasvim drugo. Meni se čini da današnje oblande su mnogo žilavije nego one "od nekad".
OdgovoriIzbrišiOblatne dosta rijetko koristim i jedem, ali kada je u pitanju dobar nadjev kao što je ovaj čokoladni onda ih ne odbijam. Odlične su i super izgledaju. Inače je i kod nas doma često postavljano pitanje bilo "Ima li nešto slatko ?" pa je tako ostalo i danas, uvijek mora biti nešto slatko :)
OdgovoriIzbrišiLijepa ti je slika iz Beograda, drago mi je da si uživala !