Volim fb iz razloga što me jednostavno povezuje sa svim dragim ljudima s kojima sam nekada dijelila puno.
Konjic je bio grad krasnih ljudi, koji su ga baš zbog toga činili gradom.
Danas kada šetam gradom ima vrlo malo meni poznatih ljudi. Stižu nas godine :). Ali, zato kada prošećem Musalom (predio na kojem su sva naša groblja) ima puuuno poznatih.
Puno je ljudi odselilo kojekuda po svijetu.
I tu nastupa famozni facebook. Ko ga je smislio Bog ga blagoslovio:)
Jer, zahvaljujući facebook-u smo se nekako svi povezali i prilično lijepo se družimo. Čak, razmijenjujemo i recepte.
I tako je jednog lijepog dana još pred prošli Božić meni moja susjetka Diana Repas poslala svoja dva recepta koji oni jako vole i redovno prave. Jedan od njih sam napravila davno. To je recept njene sestre: Gogicin voćni kolač koji je kod mojih odlično prošao. Moćan kolač - rekao je moj Tomo.
Došao je na red i ovaj drugi, to su Vanilin kiflice ili Vanilice. To je stari recept njihove tete.
Zanimljiv, dobar, upravo starinski recept i još nešto: bez jaja!!!!
Upravo za predstojeće blagdane.
Potrebno je.
- 250 gr putera
- 60gr vanilin šećera (6 vrećica vanilin šečera)
- na vrh noza soli
- 200 gr sitno mljevenih badema
- 375 gr brasna
- secer u prahu za uvaljati
- Od svih sastojaka umijesiti tjesto
- Ostaviti ga na hladnom mjestu bar 1 i pol sat. (moje je bilo u špajzu cijeli dan)
- Kidati komadiće i valjati (kao uže) ih na debljinu maloga prsta, izrezivati dužine oko 6 cm, pa oblikovati kifle i peći ih na 175°C na 12-15 minuta
- Još vruće uvaljati u prah šećer
- Pošto se u mene vole kolači spojeni marmeladom tipa ovih i ovih jednu tepsiju sam napravila kao i te kolače.
* ovo su jednostavni kolačići s malo sastojaka, prhki a bez jaja. Ko koristi margarin može ga napraviti i s njim
* ali, kako ovi moji jedu, neće izdržati ni nekoliko sati a kamo li koji dan !!!!
odličan recept. Obožavam vanilice. Moram priznati da ih retko pravim , ali veoma rado ih jedem :D A ove prekrasno izgledaju.
OdgovoriIzbrišiKod nas se isto jako vole keksići lijepljeni marmeladom. Samo ja se držim jednog te istog recepta kao pijan plota. Fotke su odlične, nedavno sam i ja fotkala neke keksiće tako rasute, baš efektno izgleda.
OdgovoriIzbrišiJako mi se sviđa sastojak, pa si mislim... probat ću tu smjesu provući kroz flajš mašinu s dodatkom za kekse, pa javim.
OdgovoriIzbrišiNajprije sam se pobojala da evo vanilica s ogromnom količinom šećera, pa margarinom, pa .... Ljudi svašta peku i zovu vanilice. Ali, recept me oduševio. Zato što je moj (mamin) skoro pa isti (radim s orasima). Moje vanilice se tope u ustima odmah nakon pečenja, a takvima i ostaju. Zato sam sigurna da su i ove super prhke.
OdgovoriIzbrišiSuper recept za vanilice ! Praviti ću ih za blagdane i jedva čekam, svi ih volimo , posebno ove spojene sa marmeladom. Bojine kolače dobro pamtim, odlični su mi i njih ću sigurno praviti !
OdgovoriIzbrišiMoji omiljeni kolači.Tvoji mi se sviđaju jer su sa bademima.
OdgovoriIzbrišiSnjezo, divan recept i jako lepe slicice, sad bih odmah gricnula par kolacica.:)))
OdgovoriIzbrišivolim ovakve kolačeke, baš krasno meko izgledaju.
OdgovoriIzbrišiOdlično izgleda:
OdgovoriIzbriši