16. velj 2013.

lemon meringue pie

pita od limuna i meringe


idemo dalje. padam, dižem se ... nešto mi to poznato!?
kada imaš domaćeg limuna onda je ovo pravi izbor!
došao je moj nikola i po njegovoj želji napravila sam ovaj kolač uz njegovu malu pomoć. još uvijek mi je potrebna ali, nije strašno. već sam počela pomalo koristiti u ruku. sve je uredu osim ramena. tu je totalno zablokirana. nadam se da će terapije pomoći. na terapije idem u kninsku bolnicu, i moram im odati priznanje. svi su tako odani svome poslu, ljubazni, susretljivi ali i odgovorni i svako od njih to radi s takvom usredotočenošću da se iznenadite.
svaka čast cijeloj ekipi na fizijatriji kninske bolnice. skidam im kapu.
a moram reći da sam jednako tako dobro prošla i na kirurgiji šibenske bolnice. izuzetni ljudi, vrijedni, susretljivi,...
a ovaj kolač  je tako ukusan, lagan, osvježavajući, malo kiseo naravno, radi limuna, a opet ova meringa i podloga od prhkog tijesta ga čine nekako kompletnim užitkom. 


potrebno je:

- za podlogu od prhkog tijesta:
  • 280 g brašna
  • 150 g sitnijeg šećera*
  • ribana korica 1 limuna
  • 150 g hladnog maslaca + malo za podmazati kalup
  • prstohvat soli
  • 1 jaje (malo ga umutiti)
  • 1 žlica hladne vode  (staviti malo leda u vodu da je ohladi)
- za fil:
  • 3 žlice škrobnog brašna (gustina)
  • 85 g šećera
  • ribana kora 3 limuna
  • 300 ml hladne vode
  • 150 ml soka od limuna (ja sam iscijedila limun)
  • 3 žumanjka
  • 55 g maslaca u kockicama
- za meringu:
  • 3 bjelanjka
  • 175 g sitnog šećera
  • 1 žlica smeđeg šećera
  1. podmazati i pobrašniti kalup promjera 26-28 cm, 
  2. u zdjelu staviti brašno, šećer, ribanu koru limuna, sol i maslac. izmiješati da se dobije nešto slično mrvicama pa dodati jaje i vodu. formirati tijesto, uviti ga u prijanjajuću foliju  i ostaviti ga u frižider neka se hladi 20-30 minuta
  3. razviti tijesto  (odlična vježba za moju ruku), prebaciti ga na kalup, polako ga pritisnuti uz rubove kalupa, odrezati višak pa sve skupa staviti u frižider da se hladi 20 - 30 minuta
  4. ohlađeno tijesto prekriti papirom za pečenje pa opteretiti grahom, rižom ili keramičkim kuglicam. peći u pećnici zagrijanoj na 200°C 15 minuta. skinuti grah i papir pa ga peći još 10 minuta. nakon toga izvaditi ga i smanjti pećnicu na 150°C.
  5. za fil staviti škrobno brašno, šećer i ribanu limunovu koricu u lončić, dodati malo vode, izmiješati da se dobije jednolična pasta. postupno dodati ostatak vode i sok od limuna. staviti sve skupa na laganu vatru i stalno miješati. neka kuha oko 1 minute miješajući. 
  6. skinuti s vatre, miješati pa umiješati jedno po jedno žumanjke i na kraju maslac. 
  7. ohladiti sve skupa u loncu s vodom, miješajući
  8. kada se ohladi prebaciti u kalup sa tijestom
  9. za meringu umutiti bjelanca, dodavati polagano šećer i dalje muteći. umućenu meringu prebaciti preko fila, prekriti fil i žlicom napraviti neravnine. posuti sve smeđim šećerom. peći 25 do 30 minuta. ohladiti prije serviranja



* kod nas nikada ne znaš kakav šećer ćeš kupiti, ili je krupnih kristala ili malo sitniji. a onaj u prahu je kao brašno. hoćemo li i mi dostići tu razinu da možemo birati šećere prema gradaciji? nadam se
* kolač je stvarno odličan za one koji vole kiselkasto, već poslije 2-3 sata na balkonu mi smo ga uredno probali ali, danas je još bolji
* nešto mislim da bi se isto ovako mogao napraviti kolač i od naranči

Broj komentara: 11:

  1. Moj omiljeni! Samo budi istrajna po pitanju fizikalne terapije, ne odustaj i radi vežbice kad ti zadaju kod kuće. Juče sam baš dobila komentar kod mene na blogu na ovaj kolač i neko je oduševljen limunom pravio i sa narandžom i kažu da nije ni prineto. Čista narandža ne, ali ako se doda sok jednog limuna sa manje šećera sigurno može.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlicno izgleda. Drago mi je da ide bolje s rukom i nadam se da ce vjezbe pomoci u svemu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Savršen je, a i dosta zasitan, prava američka pita. Mi smo se doslovno ubili u njoj, a baš kao što ste i sami rekli sutradan bude još ukusnija. ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Drago mi je da ti je ruka bolje i da imaš dobru podršku terapeuta, to je stvarno sreća. Limunasta pita ja savršena za nedjeljni kolač, trčim na plac kod dalmatinaca po domaće limune.

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlično izgleda. Samo budi uporna sa terapijom i sve će biti o.k.

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlično izgleda. obožavam kolače i pite sa limunom.

    OdgovoriIzbriši
  7. želim brzo ozdravljenje . I ja sam pravila sličnu .. jedan od meni omiljenih klasičnih recepata .

    OdgovoriIzbriši
  8. Drago mi je da si nam bolje, a kolac je divan i bas prija u ovo vreme, nekako odmah ulepsa dan cak i ako je napolju oblacno.:) Saljem ti veliki pozdrav!:)))

    OdgovoriIzbriši
  9. obozavam kolace s limunom, ovo predobro izgleda

    OdgovoriIzbriši
  10. Snježo želim ti da oporavak i dalje dobro napredaje i da što brže skoz ozdraviš ! Kolač je odličan, obožavam pitu od limuna, a domaći limuni su mi uvijek pri ruci ! Krasno si ga napravila, pomoć Nikole je sigurno dobro došla.

    OdgovoriIzbriši