približavaju se božićni i novogodišnji praznici a i vrijeme je od keksića....
nekako me smiruje praviti ih, uživam, kao da se igram...ustvari i igram se...
kao dijete sam se voljela igrati...i evo me opet se igram...je li to po onoj mudrosti starih indijanaca:
"Čovjekov život je krug od djetinjstva do djetinjstva. I tako je u svemu u čemu se kreće snaga."....
ili je možda: "besposlen pop i jariće krsti"?uostalom najvažnje od svega da sam se ja lijepo zabavila praveći ove divne keksiće, da su moji dečki bili zadovoljni i da sam dobila još jedan dobar recept za božićne kekse u svoju zbirku recepata...
a na kraju, morala sam i probati onaj pekmez koji je bio još jedna moja zabava, igra,...napravila sam tri ture...s velikim zadovoljstvom...i ko god vam kaže da je to veliki posao ne govori istinu....
a recept za ove keksiće je od jedne mlade djevojke, valentine....otuda im i ime: valentinci...
a kako ona o njima priča! da vam ju je samo čuti...ma tope se u ustima, kako su ukusni, a još kada ih prelijete čokoladom,....
ma, možete šta hoćete, oblike kakve želite, možete ih spajati dva i dva, možete ih ostaviti ovakve, preliti čokoladom, umakati jedan kraj u čokoladu, spajati nutelom, pekmezom (više vrsta i boja) ... dobijete puno različitih keksića, svaki dobar na svoj način,...
recept:
- 1.30 kg brašna
- 30 dag šećera
- 4 jaja
- 2 maslaca (margarina)*
- 2 vanilin šećera
- 1 prašak za pecivo
- 20 dag masti
za filovanje:
- pekmez po želji, lino lada, nutella,...
- izmiješati brašno i prašak za pecivo
- dodati maslac (margarin) i mast pa ih utrljati u brašno
- posebno dobro umutiti (mikserom) jaja, šećer i vanilin šećer
- sastaviti ove dvije mase i formirati tijesto
- dobiveno tijesto, prebaciti na pobrašnjenu podlogu i razvaljati tanko (3 - 4 mm), kalupom izrezivati keksiće, slagati ih na suhi lim i peći u pećnici zagrijanoj na oko 170°C. peći ih oko 12 minuta (svak zna svoju pećnicu), vodeći računa da ostanu svijetli..
- dalje, po želji: ostavljati ih takve, posuti ih samo šećerom u prahu, umakati ih u rastopljenu čokoladu, sastavljati po dva s pekmezom po želji, lino ladom,...i na kraju posuti šećerom u prahu..
* u originalu se koristi margarin a ja sam stavila maslac
* može se praviti samo pola mjere
* još ljepše je raditi u društvu malih ručica :) ili
* spakirati nekoliko komada kao lijepi dar vašim prijateljima
* ako koji i malo preplane, ne smeta...okus ostaje isti :)
* mnogi ne vole ili ne jedu mast, slobodno zamijeniti s maslacem...
* kada god pravim tijesta ja sve radim na starom lancunu/čaršafu, nekako mi je daleko lakše,...
Super su ti ispali, kao nacrtani :)
OdgovoriIzbrišiKrasni su ti! Obožavam ove keksiće i mada koristim samo maslac, drugi put ću staviti i malo masti.
OdgovoriIzbrišiPrelijepi su, ne mogu se nagledati :)
OdgovoriIzbrišiEh, i mene u poslednje vreme muči isto pitanje. Nekako samoj sebi više ličim na popa sa jarićima. :)
OdgovoriIzbrišiKolačići su divni i tako lepo izgledaju. Svaka čast.
Snjezo, divne su ti fotkice, a tek receptic... bravo za Valentinu, a ti si ih krasno napravila.:))) p.s. blago tvojim deckima.:)))
OdgovoriIzbrišiMi ih zovemo išleri, ali kako god da se zovu, jednostavno ih obožavam. Radim ih rijetko jer za pripremu treba vremena i vremena .... Naime, imam osjećaj da nema kraja rezanju kolutića, pa mazanju, pa ljepljenju ... Pa na kraju izbjegavam raditi sve pod fintom da netreba nešto od čega ćemo se samo debljati:)) !
OdgovoriIzbrišiBas su lijepi! Mislim da cu ove godine isprobati ovaj recept :)
OdgovoriIzbrišiKeksići su mi prekrasni, super su fotkice, a recept je odličan jer se meni sviđa kada su sa maslacem, a znam i da ovaj mali dodatak masti dosta znači da budu mekani i da se baš tope u ustima.Bilježim ih i ja na sviju listu. I super si iskoristila pekmez, uh mogu samo zamisliti koja je to kombinacija ovakvog keksa i super pekmeza !
OdgovoriIzbrišibaš dobar recept.dodatak masti je pun pogodak,daje im prhkost. i da,obožavam mjere od 1 i više KG brašna za moju veliku porodicu,da svi dobiju po dio ;-) veliki pozzz
OdgovoriIzbriši