23. ožu 2014.

lisnate rolnice s orasima i jabukama



zatrebao mi je kolač na brzaka a ovaj mi je još u glavi od kada sam ga vidjela kod dajane....izvrstan kolačić, zanimljiv, čas posla za pripremiti...
našlo se i jedno lidlovo lisnato tijesto u frižideru...i eto ga...
razlika je što dotični za kojega je ovaj kolač ne voli bademe (nije mi jasno zašto), što moja sjeckalica najviše služi mm za sjeckanje kapule i ostaloga povrća pa mi najviše i tukne na kapulu...probala sam s orasima, jednostavno je i ispalo je dobro...dotičnom se svidjelo..sve je popapao...na kraju to je i najvažnije..



 pravila sam ga ovako:

  • 1 list lisnatog tijesta (ovo je s papirom za pečenje)
  • 120 g mljevenih oraha
  • 60 g + 2 žlice šećera (smeđi)
  • 1 bjelanjak
  • 2 jabuke
  • 1/2 žličice cimeta
  • sok od pola limuna
  1. jabuku izribati na krupni ribež (ja ne gulim jabuku), preliti je sokom od limuna pa je staviti na cjedilo da se ocijedi sok
  2. orahe pomiješati sa šećerom i dodati im blago istučen bjelanjak, sjediniti sve skupa
  3. odmotati lisnato tijesto i premazati ga dobijenom pastom od oraha ostavljajući rubove 1 cm prazne.
  4. u jabuke dodati cimet i preostale dvije žlice šećera pa ih rasporediti preko oraha
  5. zamotati roladicu ne stiščući previše 
  6. prebacite je u frižider na 20 minuta (ja sam u zamrzivač)..
  7. kada se ohladila oštrim nožem rezati na debljinu oko 1-1.5 cm, stavljati ih na lim (polažući ih izrezanom stranom) obložen papirom za pečenje. peći ih 20 minuta na 200°C
  8. ohladiti i poslužiti




* baš bih voljela napraviti ih s kremom od badema..bademe sam čak i tostirala i čekam priliku da ih opet napravim baš kao i dajana

Broj komentara: 7:

  1. Bas slatki zalogajcici, mirisni i fini za grickanje uz popodnevnu soljicu caja.:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. I ja uvijek imam svježe lisnato u frižideru, pa onda samo mijenjam premaze. Ovo je odlično, sigurna sam, a kako ne ispadne puno, još je slađe.

    OdgovoriIzbriši
  3. Što me sad podsjeti na njih, znaš da sam više od pola sama pojela. Bademi, orasi ili nešto drugo, nebitno jer u suštini je slično. Ja sam se iz nekog razlika udaljila od oraha (možda zato što su masniji i imaju izražajniji okus), i puno više koristim bademe, ali nema razloga ne probati i s drugim vrstama orašastih plodova. Jako mi je drago da si ih isprobala.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovakvi kolačići su često i najbolji, brzi, a tako dobri i ukusni. Odlični su i ovi kod tebe, naravno da su popapani svi do jednoga !

    OdgovoriIzbriši