zatrebao mi je kolač na brzaka a ovaj mi je još u glavi od kada sam ga vidjela kod dajane....izvrstan kolačić, zanimljiv, čas posla za pripremiti...
našlo se i jedno lidlovo lisnato tijesto u frižideru...i eto ga...
razlika je što dotični za kojega je ovaj kolač ne voli bademe (nije mi jasno zašto), što moja sjeckalica najviše služi mm za sjeckanje kapule i ostaloga povrća pa mi najviše i tukne na kapulu...probala sam s orasima, jednostavno je i ispalo je dobro...dotičnom se svidjelo..sve je popapao...na kraju to je i najvažnije..
- 1 list lisnatog tijesta (ovo je s papirom za pečenje)
- 120 g mljevenih oraha
- 60 g + 2 žlice šećera (smeđi)
- 1 bjelanjak
- 2 jabuke
- 1/2 žličice cimeta
- sok od pola limuna
- jabuku izribati na krupni ribež (ja ne gulim jabuku), preliti je sokom od limuna pa je staviti na cjedilo da se ocijedi sok
- orahe pomiješati sa šećerom i dodati im blago istučen bjelanjak, sjediniti sve skupa
- odmotati lisnato tijesto i premazati ga dobijenom pastom od oraha ostavljajući rubove 1 cm prazne.
- u jabuke dodati cimet i preostale dvije žlice šećera pa ih rasporediti preko oraha
- zamotati roladicu ne stiščući previše
- prebacite je u frižider na 20 minuta (ja sam u zamrzivač)..
- kada se ohladila oštrim nožem rezati na debljinu oko 1-1.5 cm, stavljati ih na lim (polažući ih izrezanom stranom) obložen papirom za pečenje. peći ih 20 minuta na 200°C
- ohladiti i poslužiti
* baš bih voljela napraviti ih s kremom od badema..bademe sam čak i tostirala i čekam priliku da ih opet napravim baš kao i dajana
Bas slatki zalogajcici, mirisni i fini za grickanje uz popodnevnu soljicu caja.:)))
OdgovoriIzbrišiI ja uvijek imam svježe lisnato u frižideru, pa onda samo mijenjam premaze. Ovo je odlično, sigurna sam, a kako ne ispadne puno, još je slađe.
OdgovoriIzbrišiOdličan recept!
OdgovoriIzbrišiOdlicno deluju:)
OdgovoriIzbrišiKrasno izgledaju!
OdgovoriIzbrišiŠto me sad podsjeti na njih, znaš da sam više od pola sama pojela. Bademi, orasi ili nešto drugo, nebitno jer u suštini je slično. Ja sam se iz nekog razlika udaljila od oraha (možda zato što su masniji i imaju izražajniji okus), i puno više koristim bademe, ali nema razloga ne probati i s drugim vrstama orašastih plodova. Jako mi je drago da si ih isprobala.
OdgovoriIzbrišiOvakvi kolačići su često i najbolji, brzi, a tako dobri i ukusni. Odlični su i ovi kod tebe, naravno da su popapani svi do jednoga !
OdgovoriIzbriši