11. srp 2014.

Škampi na buzaru, posebni gosti na blogu





provedoh 6 prekrasnih dana odmora i opuštanja u dubrovniku...uživala sam s obitelji moga brata..posebno sa djecom...bornom i zarom...uz zaru je s nama bila i njena prijateljica mara...jedna je završila prvi a druga drugi razred osnovne škole...
vjerujte mi nisam grada ni vidjela, nije mi ni pao na pamet...druženje, priča, odlazak na plažu, lozicu, ...
a njih dvije su mi napisale priču...da...priču: Vila SNježa...
toliko su me dirnule te dvije male drage šarmantne djevojčice .... sa idejom, s pažnjom, s ustrajnošću, s ljubavlju,... s pričom :)
a priča i sve oko nje i moje iznenađenje su na kolažu dolje....
tako je ova priča što su mi je njih dvije napisale, obradile, nacrtale, upakirale,... zasjenila skoro sve..


najvažnije...priča (prepisano onako kako su one to napisale): 
Vila SNježa
JednoM je Bila vila PO IMENU SNježa. ONa je Jako volila učiti Male vile i vilenjake i OBOŽAVALA je  čitati KNJIGe. ONa je volila Malu Djecu. Najviše IM je volila čitati PRIČe. Jako voli KUHati. JaKo voli svoje učeNiKe. Ova je jako DoBRA Učiteljica i KUHaRica. JedNOG DaNa Učenici su Bili TaKO DOBRi Da iH je ODVela u ParK.
LijePO SU SE iGRALi i KAD SU DošLi U ŠKOlu Malo su se ODMORILI i Pošli DoMa. 
A KaD je vila SNjeŽA Pošla DOMa ODMa je PoČela i KUHati Pitice OD SiRA. KaDa SU DRUGi DaN DošLi U....! ČiČa MiČa Gotova je ova NeOBiČNa PRiča!   !!!




a jednog dana je moj brat kupio svježe škampe uz mali dodatak kozica i pripremio nam buzaru...
buzaru za prste polizati :)
nisam ni sumnjala u njega jer on je gurman, voli dobro i lijepo papati, voli kuhati,...
inače moj jocker u kuhinji je rižoto...kada mi mozak stane i kada mi ništa pametno ne pada na pamet što pripremiti za ručak onda uskačem s rižotom..i mislila sam da mi je to jedno od najboljih jela...dok nisam probala njegov....i njega ću jedan dan pripremiti baš po njegovom receptu...doduše, nema kod njega recepata, on kuha po osjećaju :) ....moj brat...

za ovu buzaru je potrebno:
  • 1 veća glavica ljubičastog luka/kapule, sitno sjeckanog
  • 2 češnja bijelog luka, nasjeckana
  • 1 suha čili papričica
  • 1 kg škampa (ako su sitnije pomiješati i malo kozica)
  • 300 ml bijelog vina
  • 100 ml prošeka
  • maslinovo ulje
  • nasjeckani peršinov list za kraj
  • papar, sol
  1. u ulje staviti kapulu, malo je posoliti i pirjati je neka dobro omekša pa dodati ljutu papričicu i bijeli luk
  2. kada je sve to dobro omekšalo, dodati škampe i kozice, vino i prošek....teću(šerpu) malo protresti, poklopiti i ostaviti na vatri neka kuha nekih 15 - 20 minuta
  3. na kraju posuti peršinom, poklopiti i skinuti s vatre


4. ostaviti tako poklopljeno nekih 5 minuta pa poslužiti uz neki fini kruh :)
5. dobar tek :)


* žao mi je što ne uslikah onaj pun tanjur ljušturica koji je ostao na kraju :)
* naravno da se može staviti i krušnih mrvica i da bi se zgusnuo toć ali, nama je to bilo nepotrebno: još ugljikohidrata :)
* najvažnije u ovom postu je zarina i marina priča....mara se izgovara s akcentom na prvi slog :)


4 komentara:

  1. Dječja nevinost, dobrodušnost i iskrenost baš mogu dirnuti u srce, lijepu su ti priču napisale. Drago mi je da si se lijepo provela i napunila baterije.

    OdgovoriIzbriši
  2. Preslatke uspomene i divan recept. Puno pozdrava!

    Mersad
    Mersad Donko Photography

    OdgovoriIzbriši
  3. Snježo draga tako si me raznježila ovim postom i ovom pričom ! Zara i Mara su odlične cure i pripremile su ti baš lijepo iznenađenje i to iskreno i od srca kako samo djeca to znaju ! Drago mi je da si bila u Gradu i družila se sa bratom i ostalima, jednom ćemo nadam se i zajedno tamo prošetati. Buzara je odlična, vidi se da ti je brat pravi gurman i zna što je dobro !

    OdgovoriIzbriši