neka jela postaju redovna na vašem stolu a da se i ne sjećate kako i od kuda su tu..ja se prilično sjećam recepata od koga sam ih dobila ili gdje sam ih pročitala...
pretpostavljam da je kod mene razlog tomu što sam uvijek u svoju bilježnicu (sada kupusaru) zapisivala i ime od koga sam dobila recept, časopis iz kojega sam prepisala ili sl. a i datum...a kada nešto zapišem onda bolje pamtim...kako piše moja olovka na papir tako se meni piše u mojoj glavi :)
ovaj recept je još iz vegetine knjige recepata i to one stare starinske (predpotopne :)) iz 1982. godine..zar nije predpotopna? naravno šalim se jer mi je to tako davno bilo..
pošto ja od sveg mesa najviše volim mljeveno ovo je moralo biti uvršteno u naš jelovnik....
a osim što volim mljeveno meso volim i složence...
baš mi se sviđa sve složiti i ugurati u pećnicu...počistiš malo za sobom, odmoriš se kratko, pripremiš salatu, serviraš i do tada je moj složenac gotov.....
svi za stol i uživajmo u ovome finom jelu...
recept:
potrebno je, za faširane šnicle (polpete):
- 400 g mljevenog mesa (junetine ili miješanog ili puretine npr.)
- 1 glavica luka/kapule, sitno narezanog
- 2 češnja češnjaka, sitno narezanog
- 2 žlice ribanog parmezana
- 1 zemička ili kriška starog kruha, namočena u vodu i iscjeđena
- 1 jaje
- 1 žlica prešina, sitno narezanog
- 1/2 žličice soli i svježe mljeveni papar
- 1 dcl ulja,
i još:
- 1.5 kg krumpira narezanoga na tanke ploške
- 1,5 dcl piva
- 1.5 dcl vode
- 2 glavice luka narezanoga na sitna rebarca
- sol
- papar,
- grančica ruzmarina
- 1 list lovora
- sve sastojke za polpete (šnicle) staviti u zdjelu i dobro ih umijesiti..praviti polpete i pržiti ih u vrućem ulju...kada su dobili koricu s obje strane izvaditi ih i ostaviti na toplome
- na istom ulju popržiti luk, malo ga posoliti, poklopiti tavu i ostaviti na tihoj vatri da luk omekša
- u vatrostalnu posudu na dno rasporediti luk, preko njega krumpir, posoliti ga i popapriti...po površini složiti ispržene polpete, listiće ružmarina i lovorov list..sve zaliti pivom i vodom, prekriti aluminijskom folijom
- peći u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 45 minuta...
- poslužiti uz neku sezonsku salatu
* ako je masnije meso višak masnoće odlijte
* ponekada sve složim u tavu u kojoj su se pržile šnicle, držak tave omotom s nekoliko slojeva aluminijske folije i tako je stavim u pećnicu...nije bilo nakvih promjena na držaku koji je od bakelita ...valjda :)
* možete, ako više volite; kao i kod jelene umjesto piva staviti vino...kao i svako jelo..sve su to varijacije na temu...
* svi imamo svoj najbolji recept za polpete/faširance...svake su najbolje :)
* i svakako završite s čašom dobrog piva...živjeli vi meni!!!
Neš" ti recepta!!!!!
OdgovoriIzbrišiИзглежда много вкусно! Поздравления :)
OdgovoriIzbrišiJelo po mom okusu. izgleda njam!
OdgovoriIzbrišiSuper kombinacija!
OdgovoriIzbrišiPrvo sam pomislila da se radi o ribi ....:)) I ja, kao i ti, volim složence jer je čovjek brzo gotov. Najviše me od svega oduševljavaju ideje ili poticaj da nešto napravim drukčije. Osobno ne volim pretjerano faširance, tj. jedino ako ih radim bez kruha/ prezli i jaja. Ali prijedlozi za druge vrste mesa su odlični, a o krumpiru ne treba pričati, njega treba napraviti baš ovako i već znam tko će lizati prste!
OdgovoriIzbrišiMa, rucak za cistu peticu, izgleda vrlo ukusno i fino... mljac.:)))
OdgovoriIzbrišiOvaj recept će sigurno i u mojoj kući biti na repertoaru. Svi volimo ovakva jela, a ja naročito jer ima malo posla :)
OdgovoriIzbrišiSloženci su i meni dragi, jednostavni, a obično ukusni u svojim kombinacijama. Ovaj mi odlično zvuči i izgleda i odmah sam ga zabilježila za jedan vikend ručak. Što se tiče zapisivanja recepata i ja kada zapišem bolje zapamtim,ali je problem nastao u trenutku kada sam umjesto u bilježnicu počela zapisivati po papirićima, ne znam više gdje je što :)
OdgovoriIzbrišiJoj ovo moja mama pravi, bas si me lepo podsetila ima da joj trazim to da mi sprema sledeci put kada dodjem :)
OdgovoriIzbriši