kao i svake godine kada davor i rosanna dođu u zadar odemo i mi vidjeti ih i družiti se...bili smo zajedno 3 dana, kupali se, družili, uživali....rosanna je jedna simpatična draga žena, davorova supruga...a davor je nećak mm..
kako god, nas dvije se uspijemo sporazumjeti...uglavnom se u sporazumijevanju s njom služim s ono malo moga znanja engleskog i isto tako talijanskog jezika i malo njenog hrvatskog :) koji to bude mišung!?
nekada sam i sama sebi smiješna..
uglavnom sandra mi je pričala kako je rosanna napravila neku dobru, jednostavnu tortu...i normalno da sam tražila recept...recept mi je izdiktirala a kada sam ja upitala kako se zove ova torta ona je rekla: - samo, torta.....i otuda ovaj naziv...pretpostavljam da su svi oni koji su uvijek u potrazi za nečim ovakvim veće nešto slično probali ....najzanimljivije je kako vam ne treba ni mikser, nema jaja, prosto a dobro...
za ovu tortu je potrebno:
- 10 žlica brašna (punih, koliko zahvatiš)
- 8 žlica šećera "
- 6 žlica kakaa "
- 1 prašak za pecivo
- 1-1,5 čaša (1 čaša = 200 ml) hladnog mlijeka
za fil:
- 250 g sira mascarpone
- 3 žlice nutelle
- kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, ja ga nisam izrezivala samo sam ga uvalila u kalup pa mi je torta bila "valovita" po obodu...kod mene je bio kalup promjera 26 cm....trebao bi od 23 cm...bit će malo viša :)
- prosijati kakao, brašno i prašak za pecivo, dodati šećer i dolijevajući mlijeko miješati samo žlicom...količina mlijeka ovisi o tome koliko ste zahvatili žlicom :)... ( ja sam izvagala: bilo je 300 g brašna, 200 g šećera pa sam upotrijebila cijelih 1,5 čašu mlijeka ili 300 ml )...sve skupa izmiješati žlicom i izručiti u pripremljen kalup
- peći u pećnici zagrijanoj na 180°C (kod mene 190°C) 30 minuta
- za fil izmiješati pripremljene sastojke..... kada se torta ohladi prerezati je vodoravno na dva dijela i filovati
- držati je u frižideru ....što duže stoji to je ukusnija...sočna, ne puno slatka i vrlo ukusna i izdašna, glatke površine...
* još sam dosta dobrih recepata dobila od rosanne i davora koji se kao novopečeni penzić počeo vrtjeti oko kuhinje..
* svi njihovi recepti su jednostavni, ne uzimaju puno vremena za pripremu i ne treba puno sastojaka što im je velika prednost bar za mene...kako ih budem probavala tako ću ih i objaviti..već sam je nekoliko puta spominjala u mojim postovima kao ovdje, ovdje, ovdje.
* rosanni, naravno i davoru, zahvaljujem za puno toga u životu.......krasni ljudi, osobe na koje se uvijek možemo osloniti, želim im svaku sreću u životu, svaki blagoslov.....
* moja mala obitelj stvarno ima sreću jer imamo krasnu rodbinu i prijatelje...to je bogatstvo!!!
Možeš li mi reći da li je kolač na sočnoj ili suhoj strani?
OdgovoriIzbrišiMersad
Mersad Donko Photography
dosta je sočan, nekako vlažan.....naročito drugi dan...
IzbrišiS obzirom na ukusni nadjev, ova se torta nikako ne može zvati "samo" torta
OdgovoriIzbrišiTako jednostavno, a bas izgleda dobro...i da, nadev je sjajan...
OdgovoriIzbrišiOvakvim jednostavnim receptima mislim da danas svi više težimo.Mora se probat,pa javljam utiske....
OdgovoriIzbrišiSuper recept, brzo i jednostavno!
OdgovoriIzbriši