mislim da se kuhanje vraća u modu i sretna sam zbog toga jer, nema ništa iskrenije nego peći kolače u doba masovne proizvodnje....
ja sam puna papirića s receptima još uvijek..koliko se god ja trudila da to uredim i riješim papirići i
dalje ostaju..i tako neki dan listam te moje rokovnike i naiđem na ovaj recept koji sam davnih dana dobila od svoje prijateljice josipe...
i baš si nešto mislim sljedeći izazov će biti ova torta...
dolazi moj nikola imam razlog za napraviti je....nama dvoma se baš i ne isplati ništa praviti...imala sam je namjeru napraviti točno ovako kako piše u receptu s orasima ali, nisam našla oraha u prvom dućanu...mislim se što fali lješnjacima? nekako vjerujem da je odlična i s orasima a ovako, kako moj nikola kaže, miriše na nutellu :)
u zagradi su mjere koje sam ja koristila...uopće nije preslatka...baš je prava mjera...
evo i recepta:
potrebno je ispeći dvije kore a za jednu je potrebno:
- 2 jaja
- 12 žlica šećera (10 žlica)
- 12 žlica oštrog brašna
- 13 žlica mlijeka
- 1 žlica kakaa (prosijati)
- 1 prašak za pecivo
za kremu je potrebno:
- 1 l mlijeka
- 12 žlica šećera
- 200 g čokolade
- 300 g mljevenih oraha (mljevenih pečenih lješnjaka)
- 1 maslac
- u zdjelu staviti jaja i šećer te umutiti mikserom velikom brzinnom...smanjiti brrzinu i dodavati mlijeko žlicu po žlicu...kada je svo mlijeko dodano onda dodati izmiješane brašno, kakao i prašak za pecivo..sve umiješati mikserom najmanjom brzinom...prebaciti u kalup promjera 26 cm (obložiti dno papirom za pečenje) i peći u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta (za svaki slučaj provjeriti čačkalicom)...ispeći još jedanu ovakvu koru
- kada se kore ohlade napraviti kremu: skuhati mlijeko sa šećerom pa dodati ostale sastojke..sve još malo prokuhati pa nadjevati tortu vrućom kremom
- svaku koru presjeći horizontalno na dva dijela... dio po dio vraćati ponovno u kalup (na dno staviti papir za pečenje) i zalijevati s vrućom kremom...otprilike po svakom dijelu treba oko pol litre kreme...ostaviti preko noći da sve upije i ohladi se....
- ujutro otvoriti kalup, izvaditi tortu, ako je potrebno nožem malo popraviti sa strana...tortu možete preliti čokoladnom glazurom, šlagom ili kao i ja..samo malo oblijepiti ostatkom mljevenih lješnjaka (oraha)
* izuzetno sočna torta....kako i ne bi bila kada se zalijeva tekućom kremom!!!
* meni je na kraju moj kalup za tortu promjera 26 cm bio malo nizak i jedan dio kreme mi je ostao...ali, moj sin ju je uredno popapao :)
* prije oslobađanja torte iz kalupa malo je odvojiti nožem od kalupa a kada sve završite nožem poravnajte obod torte..
* torta je tamnija nego na slikama..ja nemam neki ekstra fotić a sve ovisi i o svjetlu..gledam onu drugu sliku i čudim se...slikana jutros...bilo sunčano..ostale su pred večer kada je sunce prešlo s dugu stranu zgrade :)
Tortica prefino izgleda, obozavam te receptice sa papirica.:)))
OdgovoriIzbrišiTorta izleda bas socno , jos ako podseca na nutelu , uf. Onda je to pravi recept za moju cerku koja voli nutelu nevideno :) Topli pozdrav
OdgovoriIzbrišiDraga Snjezo, da nije neka greska ovih 12 kasika kakaa u filu? Zar nije to previse pored ovih 200 gr cokolade? Pozdrav
OdgovoriIzbrišiuh,...hvala, hvala večlika...to je šećer....ispravljam odmah
IzbrišiIzgleda baš jako jako sočno! Već ju zamišljam kako se fino topi u ustima :)
OdgovoriIzbrišiDanas sam je pravila,a sada probali prvo parce.Tako jednostavna,brza,bez cekanja da se fil ohladi pa sjedini,............odusevljeni ukucani kao i ja.Hvala na ovom predivnom recepu.Pozdrav
OdgovoriIzbrišihvala tebi, draga na ovim riječima....pusa
IzbrišiGenijalno izgleda. Moram ovo obavezno isprobati.
OdgovoriIzbrišiPrvu rečenicu potpisujem ! A potpisala bih i ovu čoko tortu, sočna i odlična, papirići su i kod mene u modi :) , a recepti sa papirića su mi uglavnom najbolji, ima razloga zašto sam baš njih zapisala.
OdgovoriIzbriši