odakle početi?
nisam sigurna da sam baš prvi svoj recept objavila na coolinarici...mislim kako je to bilo na nekom drugom portalu, nekada davno... a na colinariku sam se prijavila 25.1.2009. kao sntomic...i objavljivala sam tamo neko vrijeme....nisam baš bila luda za nekim drugim sadržajima na tome portalu kao brbljaonice i slično...uskoro sam otkrila blogove, jedno vrijeme sam paralelno objavljivala na obadva mjesta da bih uskoro prestala objavljivati uopće na coolinarici...nisam nikada rekla da neću više...ko zna? možda se opet aktiviram...
moram ipak odati priznanje tom portalu, na kojemu se nalazi tako puno prekrasnih recepata, iza kojih stoje divne osobe.....osobe koje tako nesebično dijele sve što znaju sa svima nama..
na kraju krajeva s dosta osoba sam i počela tako komunicirati, preko coolinarike...
i tako, neki dan lutajući po tom bespuću recepata na istom portalu naletim na none i na toliko prekrasnih recepata s tijestom, pogača, kiflica, smotuljaka, ...
i tako sam nekako skontala i ovu pogaču...jer, kada dođe moj nikola osim kolača koji je obvezan, moram još nešto napraviti kao npr. pogaču, pitu, kiflice,...
gledajući tako njene mekane rolnice i "2 u 1" peciva nastala je i ova pogača....
znate ko je kod mene najveći kritičar? mm.........a kada on kaže da je nešto dobro onda je baš dobro :)
on ju je ocijenio kao odličnu :)
evo kako sam ja napravila ovu moju verziju pogače:
- 500 g brašna
- 150 ml mlijeka
- 100 ml tople vode
- 2 žličice instant kvasca
- 1 žlica šećera
- 1 žličica soli
- 4 žlice ulja
- 1 žlica kiselog vrhnja
za premaz:
- 100 g omekšalog maslaca
- 1 žumance
- 1 žličica brašna
za fil:
- oko 250 g svježeg sira (jedan dio sam zamijenila sa slanim ovčijim sirom)
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 žličica soli (ako ne koristite ovčiji sir koji je slan)
- oko 100 g svježeg špinata (špinat izrezati na sitno, posoliti ga s 1 žličicom soli, ostaviti da odstoji pa ga dobro ocijediti)
i još:
- 1 bjelance i
- sjemenke po želji (kod mene: ćurekot, sezam, zlatni lan)
- u većoj zdjeli pomiješati brašnoo sa šećerom, kvascem pa dodati sol...u manjoj posudi izmiješati vodu, mlijeko i ulje, dodati kiselo vrhnje pa sve sipati u brašno i napraviti meko i elastično tijesto..pokriti zdjelu krpom i ostaviti tijesto na toplome dok ne udvostruči volumen
- za premaz izmiješati sve sastojke
- za fil izmiješati sir s kiselim vrhnjem posoliti ako ne stavljate slani ovčiji sir.... Ja sam jednu roladicu namazala ovom mješavinom, malo više od polovice a za drugu sam u ostatak mješavine sira dodala dobro iscjeđeni špinat)
- nadošlo tijseto podijeliti na dva jednaka dijela, kratko ih premijesiti na pobrašnjenoj podlozi formirajući loptice....svaku dobijenu lopticu razvučemo u pravokutnik dimenzija oko 50 x 20 cm, premažemo s polovicom premaza a onda tanko nanesemo i fil...zarolamo u roladicu...
- dobijene roladice isjeći cik cak u nešto kao trapeze, slagati ih u kalup promjera 28 cm (ja sam ga obložila papirom za pečenje) ....isto uraditi sa drugom lopticom s tim što sam ja u drugi dio fila dodala i malo špinata... (fil nanositi dosta tanko)
6. pripremljenu pogaču, pokriti i ostaviti na toplom da još malo naraste...a zatim premazati s bjelancem i posuti sjemenkama po želji.
7. peći u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta
8. ako ste karakter sačekajte bar malo neka se ohladi :)
* sigurno nisam ekspert u pripremi tijesta kao none ali, nekako mi se čini da su tijesta u kojima nema jaja najbolja za pogače,...kao da jaja otvrdnu tijesto, naročito ako malo stane
* pustite si mašti na volju pa je punite ili premazujte čime volite...ja bih baš voljela premazivati je pestom :) npr
Definitivno mi se sviđa što je špinat u ovoj pogači. Takvu još nisam probao. Pribilježavam sebi ovaj recept. Pozdrav!
OdgovoriIzbrišiMersad
Mersad Donko Photography
Zaista fino izgleda, krasna pogaca i receptic.:)
OdgovoriIzbrišimoja draga sntomic.... još sa cooolke sam vas zgotivila... zaista prelijepa pogača i odličan fil sa spanaćem.
OdgovoriIzbrišine znam da li bih mogla da odolim pecivu a none ima izuzetno lepe recepte.
OdgovoriIzbrišiObožavam pogače, a ova nadjevena špinatom zvuči i izgleda zamamno
OdgovoriIzbrišiOvakve pogače su divne, ali mnogo zarazne... :) A ja sam sada gladna. :)
OdgovoriIzbrišiOdlično izgleda!
OdgovoriIzbriši