4. svi 2009.

Carski kolač



Nisam ga odavno pravila. Prilično je sladak, krema je lagana a i nije ga problem napraviti.



Evo kako to izgleda u mojoj bilježnici (rokovniku) koji je postao prava kupusara.
Može se čitati i sa ove fotografije ali ipak evo recept.


A recept ide ovako:
Za biskvit:
Pripremiti suhu smješu od
  • 5 žlica mljevenih oraha
  • 5 žlica griza ili oštrog brašna (ili pola - pola)
  • 1 žlica kakaa ili kave
  • 1 p.p.
Dobro umutiti
  • 5 kom jaja s
  • 5 žlica šećera i
  • 1 vanilom.
Polako umiješati gornju smješu i staviti u pripremljenu tepsiju te peći. Tepsija dimenzija 23 x 28 cm a peći na 200°C oko 20 - 25 minuta.

Gotov biskvit ohladiti malo (oko 5 - 10 min) i zaliti ga s:
  • 25 dag šećera ukuhanih s malo vode.
Za fil je potrebno:
  • 4 žlice gustina umutiti s
  • 3 - 4 žlice hladnog mlijeka. To ukuhati u
  • 1/2 l prokuhanog mlijeka. Ohladiti pa primješati
  • 200 g margarina kojeg smo umutili s
  • 200 g šećera u prahu
Ovaj fil staviti preko hladnog biskvita.
Na kraju još napraviti čokoladnu glzuru tako što
  • 200 g čoklade za kuhanje razmekšamo i dodamo malo maslaca


Mojim momcima se sviđa ovaj kolač. Mislim da bi mogao proći i bez zaljeva ali umjesto griza staviti brašno s tim što bi bio manje sladak. Ali ovako je zbilja dobar.

Broj komentara: 10:

  1. Snježana Pozdrav,

    jako lijepo i delisciouse kreaciju. Kompliment
    Pozdrav Jakove

    OdgovoriIzbriši
  2. joj, kako volim ovakve biljeznice:) kolac je odlican!

    OdgovoriIzbriši
  3. Uuu, ovo ja cesto pravim slicno. Ovde se zovu ledene kocke i svi ih obozavaju.

    OdgovoriIzbriši
  4. baš sam htela da kažem kako liči ledenim kockama....super je ovo kolač :)

    OdgovoriIzbriši
  5. vau, stvarno fino izgleda. Btw: obozavam biljeznice s rucno ispisanim receptima!

    OdgovoriIzbriši
  6. Snježo, stvarno divno izgleda!
    btw, i ja obožavam ove stare bilježnice :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ahoj opět jsem přišel k návštěvě vašeho blogu

    Zajímavý recept, pěkné obrázky, velmi chutné, že líbí se mi váš blog má mnoho variant a je vysoce kvalitní... Zveme vás na návštěvu můj blog Valencie, s tradičními recepty regionu Valencia.

    http://valenciagastronomic.blogspot.com.es

    Tento týden "Koblihy dýně". příští týden "Mona Velikonoce ve Valencii". Chceš přijít?

    V mém blogu můžete najít překladatele do svého jazyka

    Navíc, pokud se vám líbí valencijské gastronomii, můžete umístit HTML kód na svém blogu a budete mít přímý přístup do mého blogu

    OdgovoriIzbriši