10. svi 2009.

Juliška

Evo opet moje "tekice" ustvari rokovnika koji je u stanju raspada i jedan fini i jednostavni kolač iz nje. Recept sam dobila od prijateljice i imenjakinje Mostarke koju su ipak svi zvali Dinka. Upoznala sam je dok sam živjela u Podaci.
Za Julišku je potrebno prvo napraviti biskvit:
  • 6 bjelanjaka umutiti sa
  • 15 dag šećera pa dodati jedan po jedan
  • 6 žumanaca, još malo mutiti te umiješati lagano žlicom
  • 4 - 5 dag kakaa
  • 4 - 5 žlica mljvenih oraha i 
  • 2 žlice brašna. 
Ispeći biskvit (ja sam pekla u tepsiji dimenzija 23 x 38 cm) pa ga vrućeg zaliti s polovicom preljeva:
  • 15 dag šećera prokuhati s 
  • 2 dcl mlijeka
Znači, samo polovicu ovog preljeva preliti po biskvitu a od druge polovice pravimo kremu:
  •   15 dag mljevenih oraha umiješati u drugu polovicu vrućeg zaljeva. Ohladiti i dodati 
  • 1/2 polovicu (125 g)  umućenog maslaca ili margarina
Ovu kremu razvući po biskvitu.
Posuti po kremi ribanu čokoladu ili šlag pjenu (ko voli).


* Biskvit peći u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta, provjeriti čačkalicom
*Tepsiju podmazati maslacem i posuti malo brašno


Broj komentara: 10:

  1. Volim recepte koji su napisani rukom u vlastitoj biljeznici. Nazalost, moja generacija nema taj obicaj, obicno sve zapisemo na internetu :)
    On topic: kolac izgleda super, a po receptu vidim da ga nije tesko napraviti.

    OdgovoriIzbriši
  2. ovo baš super izgleda, mora da je jako sočno a uz to je i jednostavno :)

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja volim ovakve sveščice, dok sam radila redovno sam pozajmljivala od prijateljica njihove i prepisivala. A moju kad bi videle kakva je umrljana svim i svačim..smejale bi se hahaha. A takođe volim ovakve jednostavne kolače, stvarno su najbolji.

    OdgovoriIzbriši
  4. Kao što jubistacha kaže, naša generacija sve piše na kompjuteru:) Ja sam jedno vrijeme neke receptiće piskarala po papirima A4 i spremala ih u fascikle, ali to je nekako zamrlo, sad se držim kompjutera. Ali imam mamine bilježnice, raskupusane, flekave... ali dobro dođu:)))
    I u maminim bilježnicama ima nekoliko recepata za Julišku, nisma ih sad uspoređivala s ovim receptom, ali vidim da su različiti. Zato spremam i ovu verziju, jednom će sigurno dobro doći:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Samo da se zahvalim za recept za urmasice....upravo ih jedem i uzivam!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Super su mi ove slike recepta u bilježnici, oni su mi nekako sjetni i romantični i žao mi ej što ja nemam ništa takvo. :(
    Kolač, naravno, izgleda odlično

    OdgovoriIzbriši
  7. I ja sam jako voljela Julišku :-) mljac

    OdgovoriIzbriši
  8. Juliska ovdje u Njemackoj je pice koje nasi ugostitelji daju besplatno, od kuce kakoo se to kaze, a u svojim restoranima.Osnov je rakija i kruskovca.Moj muz je majstor za smuckati julisku:)

    OdgovoriIzbriši