Evo opet moje "tekice" ustvari rokovnika koji je u stanju raspada i jedan fini i jednostavni kolač iz nje. Recept sam dobila od prijateljice i imenjakinje Mostarke koju su ipak svi zvali Dinka. Upoznala sam je dok sam živjela u Podaci.
Za Julišku je potrebno prvo napraviti biskvit:
Posuti po kremi ribanu čokoladu ili šlag pjenu (ko voli).
* Biskvit peći u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta, provjeriti čačkalicom
*Tepsiju podmazati maslacem i posuti malo brašno
Za Julišku je potrebno prvo napraviti biskvit:
- 6 bjelanjaka umutiti sa
- 15 dag šećera pa dodati jedan po jedan
- 6 žumanaca, još malo mutiti te umiješati lagano žlicom
- 4 - 5 dag kakaa
- 4 - 5 žlica mljvenih oraha i
- 2 žlice brašna.
- 15 dag šećera prokuhati s
- 2 dcl mlijeka
- 15 dag mljevenih oraha umiješati u drugu polovicu vrućeg zaljeva. Ohladiti i dodati
- 1/2 polovicu (125 g) umućenog maslaca ili margarina
Posuti po kremi ribanu čokoladu ili šlag pjenu (ko voli).
* Biskvit peći u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta, provjeriti čačkalicom
*Tepsiju podmazati maslacem i posuti malo brašno
Volim recepte koji su napisani rukom u vlastitoj biljeznici. Nazalost, moja generacija nema taj obicaj, obicno sve zapisemo na internetu :)
OdgovoriIzbrišiOn topic: kolac izgleda super, a po receptu vidim da ga nije tesko napraviti.
ovo baš super izgleda, mora da je jako sočno a uz to je i jednostavno :)
OdgovoriIzbrišiI ja volim ovakve sveščice, dok sam radila redovno sam pozajmljivala od prijateljica njihove i prepisivala. A moju kad bi videle kakva je umrljana svim i svačim..smejale bi se hahaha. A takođe volim ovakve jednostavne kolače, stvarno su najbolji.
OdgovoriIzbrišiKao što jubistacha kaže, naša generacija sve piše na kompjuteru:) Ja sam jedno vrijeme neke receptiće piskarala po papirima A4 i spremala ih u fascikle, ali to je nekako zamrlo, sad se držim kompjutera. Ali imam mamine bilježnice, raskupusane, flekave... ali dobro dođu:)))
OdgovoriIzbrišiI u maminim bilježnicama ima nekoliko recepata za Julišku, nisma ih sad uspoređivala s ovim receptom, ali vidim da su različiti. Zato spremam i ovu verziju, jednom će sigurno dobro doći:)
Looks so delicious!
OdgovoriIzbrišiSamo da se zahvalim za recept za urmasice....upravo ih jedem i uzivam!!!
OdgovoriIzbrišiSuper su mi ove slike recepta u bilježnici, oni su mi nekako sjetni i romantični i žao mi ej što ja nemam ništa takvo. :(
OdgovoriIzbrišiKolač, naravno, izgleda odlično
I ja sam jako voljela Julišku :-) mljac
OdgovoriIzbrišiKolač jako lijepo izgleda
OdgovoriIzbrišiJuliska ovdje u Njemackoj je pice koje nasi ugostitelji daju besplatno, od kuce kakoo se to kaze, a u svojim restoranima.Osnov je rakija i kruskovca.Moj muz je majstor za smuckati julisku:)
OdgovoriIzbriši