1. srp 2009.

Lijena pita



Za moga muža i moju prijateljicu Zdenku ovo je najbolji kolač. Zdenka kaže da je Lijena pita "kraljevski kolač".
Uvijek sam se pitala zašto se ovaj kolač zove Lijena pita, moja pokojna mama jednom prilikom je rekla zezajući se da je to pita za "lijene" domaćice. Može se zvati svakako ali zaslužuje i onaj Zdenkin dodatak sigurno.

Recept po kojem je ja pravim sam davno, davno pronašla na stranicama "Praktične žene", ali nisam više sigurna, možda čak i "Nade". Bile su to novine koje sam još uz Bazar, Svijet, Burdu i Novu modu redovno kupovala. Danas niti kupujem niti čitam novine. Za mene su veći broj njih izgubile kredibilitet, a i prestala sam šiti pa mi ni Burda ni Nova moda više ne trebaju.

Ovo je original recept prepisan iz tih novina:


Ja sam ga malo preinačila. Ponekada napravim i s gornjim sastojcima s tim što je tada najbolji sutra dan. A ovi moji baš ne vole čekati toliko!
Ja pravim ovako:
  • 250 g margarina ili maslaca
  • 250 g šećera
  • 2 jaja
  • 2 dcl mlijeka
  • 1 p.p.
  • 800 g brašna (može i oštro i glatko i miješano)
  • 1,5 kg jabuka (volim kiselije)
Jabuke treba izgratati (izrendati) i izdinstati toliko da nestane soka (neka i malčice zagore). Šećer dodati po želji, ja volim kada su mi kiselije. Ostaviti hladiti dok se pripremi tijesto.

Masnoću, šećer i jaja dobro izmutiti, dodati mlijeko i prašak za pecivo, te polako dodavati brašno. Mutiti mikserom koliko se može a završiti mijeseći rukom. Dobivenu masu podijeliti na dva dijela te prvi dio razvaljati i prebaciti u pripremljen pleh. Preko njega staviti pripremljene jabuke, posuti cimetom a zatim prekriti razvaljanom drugom polovicom tijesta.

Peći na 200 °C oko 35 minuta. Gotov kolač premjestiti na rešetkasti podložak i posuti sitnim šećerom.
Koristim pleh od električnog špahera dimenzija otprilike 33 cm x 30 cm.

Ovaj put nisam imala dovoljno jabuka pa sam jednu polovicu premazala jabukama a drugu polovicu nadjevom od višanja koji sam napravila tako što sam višnje kuhala s malo šećera i pri kraju sam umiješala malo zobenog brašna (može i gustin ili bilo što što će ih zgusnuti) te ga ohaldila.

Naravno, mogu se kombinirati i drugi nadjevi: sir, orasi, drugo voće, ....

Baš mi i nisu ispale neke dobre slike ali kolač je kao i uvijek "kraljevski". Ne može se promašiti s ovim receptom!

Broj komentara: 14:

  1. I za mene je jedan od drazih kolaca. Volim sa jabukama, ali sa visnjama mi je zakon. Ja sam ga pravila samo jednom i nisam bas zadovoljna kako mi je ispao. Sigurno cu isprobati ovaj recept, deluje mi da je to to. Pa javljam utiske :)
    Pozdravi!

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasna je ova pita, nisam je već dugo pravila. Kad sam studirala u Zagrebu taj je desert uvijek bio u menzi, koliko sam puta večerala uz njega i čašu mlijeka.
    Obožavam i onu sa sirom.

    OdgovoriIzbriši
  3. Divno izgleda,i meni je jedna od omiljenih.

    OdgovoriIzbriši
  4. Moja mama radi ovu pitu s jabukama i super je. Tvoja pita izgeda jako slasno!

    OdgovoriIzbriši
  5. ja sam probala samo u izvedbi s jabukama i svidjelo mi se. super :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Izgleda prefino,mogu samo zamisliti okus!

    OdgovoriIzbriši
  7. Potpuno se slažem sa tvojim mužem i prijateljicom! Definitivno je najbolji kolač!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Volim ovu pitu, mislim da je to klasik koji svi vole! :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovako nešto nisam radila godinama! Bilo bi vrijeme da se vratim nekim starim receptima:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Pridružujem se teoriji tvoje prijateljice Zdenke:). Posebno mi se sviđa ova kombiacija s višnjama, isprobati ću je.

    OdgovoriIzbriši
  11. predivna je, ovo je stvarno klasik!!

    OdgovoriIzbriši
  12. Drage moje cure, ako netko ima stare Burde s prijevodom i sačuvanim krojevima ,molim da mi se jave mailom: medenka.vidovic@st.t-com.hr. Samo sačuvane s krojevima koji nisu išarani. zbog selidbe sam ih ustupala i više ih nemam. Hvala.Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši