30. ožu 2010.

Vijenac od jaja, brokule i šunke




Približava se Uskrs! Svi oko mene pričaju o pogačama (pinca, sirnica)! Mojim momcima se pogača ne sviđa nimalo, nije im jasno kako to netko može jesti i još s jajima!?
Meni osobno nije loša, sviđa mi se ali to je druga priča: sve što je slatko za mene je dobro.

Ustvari, kada bolje razmislim uopće mi nije jasno šta bi kod nas bilo pandan pogači?
Sjećam se Uskrsa kod babe i strica u Podorašcu, bogatog stola: kuhane plećke, pita svih vrsta, sarme, mesa, domaćeg kruha, kolača svih vrsta ali, što je to što je bilo tako osbito za Uskrs kao što je ovdje slatka pogača!?
Mama mi je pričala da se ona iz svog djetinjstva sjećala pereca koji su se pravili za Uskrs, ali pravih pereca što znači da bi se oni malo prokuhali pa tek onda pekli...

Našla sam ovaj recept u jednoj kuharici, svidio se mojim dečkima a i meni. Tata nam nije doma pa ne znamo što bi on rekao.
Ustvari imala sam u frižideru neko svježe lisnato tijesto kupljeno u Lidlu pa sam ga morala iskoristiti. Bila je to jedna brza ukusna večerica.

Potrebno je (osim lisnatog tijesta):

  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 mala glavica luka ili četvrtina srednje
  • 6-8 cvjetova brokule
  • 5 kom. jaja
  • 10 dag krem sira (tipa ABC)
  • 0.5 dcl mlijeka
  • 1 kavena žličica soli
  • malo papra
  • 10 dag kuhane šunke
  • 5 listića sira Cheddar


Postupak:
  1. Ugrijati neprijanjajuću tavu te staviti maslaca i ulje. Dodati isjeckan luk (kapulu) i na sitno sjeckanu brokulu. Dinstati dok brokula ne omekša: 10 - tak minuta
  2. Posebno umutiti jaja, dodati krem sir, mlijeko, posoliti i popapriti.
  3. Dodati ovu mješavinu jaja u tavicu s brokulom, malo pojačati vatru. Peći, lagano mješajućo od kraja prema sredini tave. Peći dok jaja ne budu gotova (neka ostanu malo vlažna u sredini)
  4. Umiješati isjeckanu šunku i Cheddar. Skloniti s vatre.
  5. Od lisnatog tijesta izrezati 16 trokutova (pošto je tijesto široko i trokutići su malo predugački pa sam višak otkinula) te ih složiti zrakasto na papir za pečenje kao na slici:


6. Prebaciti mješavinu jaja i brokule na tijesto, prebaciti kraće strane trukutova prema sredini, malo ih podvrnuti pod vijenac
7. Staviti u pećnicu zagrijanu na 200°C te peći 25 do 30 minuta.

Isto to sam radila sa onim prekrasnim Meddininim tijestom i dobila ovo:




Ovaj put sam malo razmazala i dobila praktično roladu sa šarenom kajganom! Ovu sam premazala umućenim žumanjkom
U presjeku izgleda ovako:




Skrušeno priznajem: dobre su obje verzije!

24 komentara:

  1. Ne znam koja je kombinacija bolja, možda onako iz dubine srca (čitaj želuca), ipak prva. Odlična ideja.

    OdgovoriIzbriši
  2. WOW!!! Oči mi jedu! To mora biti fino. Možda bi meni tijesto bilo bolje ono drugo, ali mi je na oko efektiniji onaj prvi! A i fotka tog prvog je odlična! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Predobro, glasam za obje ! Ipak, ako moramo odabrati ja ću onu prvu :) iako niti druga nimalo ne zaostaje.
    Razumijem dilemu slatka ili slana pogača, zapravo kolač ili kruh, ja se uvijek nekako priklanjam slatkome iako nemam ništa protiv niti slane verzije, ma samo neka je fino ! :)
    Ove vijence bilježim, ako ne sada za Uskrs nadam se brzom isprobavanju :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Pogača je odlična, jako .jako dobro izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja se ne sjecam da smo mi pekli Pincu u mom mjestu,zvala sam mamu i pitala,rekla je NE,to nije bilo kod nas,kod mene je suho kuhano meso,corba koja se pravi od vode u kojoj se kuhalo meso,subotom se nosi na posvecenje,pa se u pletenu korpu stavi rucnik koji sam i ja vezla,dok sam bila kuci,pa se slozi od svega po malo,malo kuhane sunke,jaja,kobasice,kulena,kruh domaci i domaci kolaci !!
    To je bilo tada,a sada isprobam sve sto volim !!,Meni je slatka pogaca fina,ali da ima dosta suhog voca unutra i neku "glazuricu " :D !!
    Ove tvoje su mi predobre,vjerujem da cemo se castiti Poslije praznika,kad bude puno jaja koja se ne potrose..Sretan Uskrs Snjeskice !!!:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Meni je ovo predobro, a ne samo kod tvojih muških već je i meni slatko pecivo na zadnjem mjestu, ali slana... Slanim ne mogu odoljeti.

    OdgovoriIzbriši
  7. Predobro izgleda,jako dobar izgled,mislim da punjenje moze biti razno.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovo zvuči i izgleda božanstveno. Iako jako volim sirnicu ovo mi djeluje 100 puta bolje. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. oooo svaka cast, vijenac tako dobro i lijepo izgleda! Super vecerica :) ma da rekla bi da mi se vise svida ona gore s lisnatim tijestom (vooolim lisnato)

    OdgovoriIzbriši
  10. uh teško bi se odlučila za samo jednu varijantu

    OdgovoriIzbriši
  11. ja se definitivno odlucujem za ovo drugo tijesto, predobro izgleda!!!!divota!

    OdgovoriIzbriši
  12. Kako je lepo i bogato, prefino :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Ova slika presjeka vijenca je fenomenalna! Izgleda da sam ostala zadnja kojoj slike nikako ne uspjevaju:)

    OdgovoriIzbriši
  14. Sviđa mi se i prva i druga verzija! Hm, kada bi birala ne znam za koju bi se odlučila :) Divne su fotkice!

    OdgovoriIzbriši
  15. Ι rarelу cοmmеnt, but i did а few searching аnd wound
    up here "Vijenac od jaja, brokule i �unke". And I do have
    2 questions foг you іf уou usually do not mind.

    Iѕ it simρlу me or does it look as if lіke
    some of these геmarks come across like
    written bу brаin deaԁ pеople? :-P And, if you аrе
    writіng on other onlinе social sitеs, I'd like to keep up with anything fresh you have to post. Would you make a list of the complete urls of all your public pages like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

    my blog post; light hair Removal

    OdgovoriIzbriši
  16. Nice post. I learn somethіng totally
    new and challenging on ωеbsites I stumbleupon every ԁay.
    It's always useful to read content from other writers and practice something from other web sites.

    Also visit my webpage ... moodle.univ-antananarivo.mg

    OdgovoriIzbriši
  17. Ηello! Thіs iѕ mу 1st comment herе so I just wаnted to give a quicκ shout out anԁ sаy I reallу enjoy reading
    thгough your postѕ. Can you suggest any other blogs/websites/forums that dеal with thе same topiсs?
    Τhanks for yοur time!

    mу blog :: visit the following page

    OdgovoriIzbriši