7. velj 2011.

Čokoladni sendvič keksići





Temperature su Kninu da Bog sačuva. Ujutro je -3°C a popodne 21°C. Pa ko bi nama ugodio. Pogotovo meni. Ipak više mi se sviđaju ove jutrnje temperature, nekako s godinama mi je došlo kako volim da mi je malo hladno nego puno vruće:)
Volim šetati, kada šetam uvijek je uz mene bar mobitel koji ima kameru a ponekada ponesem i foto aparat. Evo nekoliko sličica sa jučerašnje šetnje Kninom:

Kninska riva ( nasip pokraj Krke)

Patkice


Kapija

Pogled s rive na tvrđavu i stare kuće ispod nje

"Piromani" u akciji (palenje suhe trave)

Malo razotkrivanje MM i ja

A sada ono zbog čega smo tu!


Ovo je još jedan recept iz kuharice Chocolate, koju sam dobila od svoje sestre a iz koje sam već nekoliko recepata pravila, kao npr. Blatna pita, Kolač od lješnjaka i badema, Čokoladna truffles torta.
Za ove keksiće je potrbno:
  • 1/2 šalice (240 ml) ili 113 g maslaca sobne temperature
  • 3/4 šalice šećera u prahu (82 g)
  • 1 šalica brašna (125 g) brašna
  • 6 žlica kakaa plus za posipanje
  • 1/2 čajne žlice cimeta
Za fil je potrebno:
  • 125 g čokolade za kuhanje
  • 1/4 šalice (60 ml) slatkog vrhnja (za šlag)
Postupak ide ovako:
  1. Napraviti fil tako što u posudu stavite vrhnje i čokoladu iskidanu na komadiće te zagijavati na laganoj vatri dok smjesa ne postane glatka. Skinuti s vatre, ohladiti a dalje je držati u frižideru dok se ne stisne
  2. Umutiti dobro maslac sa šećerom. U ovu mješavinu prosijati brašno zajedno s kakaom i cimetom te mijesiti dok se ne dobije ujednačeno tijesto
  3. Razvaljati ga između dva papira za pečenje na debljinu od oko 3 mm te vaditi krugove čašom promjera 6 cm.
  4. Pećnicu uključiti na 160°C, a pleh u kojem će se peći obložiti pek papirom. složiti izrezane keksiće te ih peći 15 minuta. Ostaviti ih u limu da se hlade oko 2-3 minute pa ih izvaditi na rešetku da se potpuno ohlade.
  5. Satavljati keksiće u par filujući ih sa punom žlicom fila a srevirati ih posute kakaom.
Dobila sam za ovu mjeru 15 kom keksića, bar mi se tako čini, dok sam mazala dečki su ih jeli, jedva sam nešto uspjela zarobit za slikanje:)

Broj komentara: 13:

  1. Prekrasne fotke i famozan recept, obavezno cu isprobati ove keksice, sastojci su mi bas po mjeri :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš ste preslatki, ko i ovi kolačići!

    OdgovoriIzbriši
  3. keksići skroz zavodljivi, divnih sastojaka!
    pozdrav vama dvoma i krasne su slike iz šetnje. I kod nas u Karlovcu ovakvo ludo vrijeme :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Krasne fotke!!!
    ..ma ni recept nije los,...ali su fotke 'prevagnule'!

    OdgovoriIzbriši
  5. Super keksići, aromatični po sastojcima...a i vi mi odlično izgledate. Slikice Knina su mi odlične, tamo nikad nisam bila, pa je baš super da si ih stavila...

    OdgovoriIzbriši
  6. Prelepi keksići! Pozdrav veliki oboma, dobro je sve kad ste zajedno :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Eto, ti kao curica! Baš lijepa slikica. A keksi nisu za odbaciti, volim takve kolače, jedino ne volim što mazanje i ljepljenje beskrajno traje, a sve se pojede prije nego sljepim zadnji par!

    OdgovoriIzbriši
  8. Da znaš da sam se tebe sjetila neki dan kad sam gledala prognozu.. gledam Knin ujutro -6 , popodne 18 ... bože mili pa tko normalan to može preživjeti..

    Ali uz ovakve kolačiće ja bi preživila sve minuse i pluseve.. Predobro.. Čokalada sa čokoladom. Što ćeš više od života..

    OdgovoriIzbriši
  9. Divni su keksici, recept cu zabiljeziti, obavezno moram isprobati... :) Kompliment za lijepe fotkice :D

    OdgovoriIzbriši
  10. Slike su prekrasne i hvala ti što si ih podijelila sa nama. Naravno, posebno mi je draga ova gdje ste vas dvoje, jako lijepo !
    A keksići, mmmmm, čokolada i to u senviču od čokolade, izvrsni !

    OdgovoriIzbriši