16. tra 2011.

Libum iz Pompeja i kobasičice (polpetini) u umaku od rajčice


Odakle početi?
Ipak, prvo se moram zahvaliti na komentarima i razumjevanju iz prošlog posta. I naravno, Andrei se zahvaljujem na savjetima za fotografiranje. Poslušala sam je i pročitala upustva za moj fotić i vidjela sam da ima opciju "soft snape" koju ja baš i nisam koristila.
Koja sam ja lijenčina što se toga tiče?! Vrlo često mi se desi i da zaboravim promijeniti opcije kod fotografiranja, znam za neke ali, zaboravim... Najlakše bi mi bilo kada bi me neko uvijek opominjao ali, malo sutra!
Dok sam još bila mlada i nadobudna u jednom periodu svoga života sam živjela i radila u Iraku. Tada sam se prvi put susrela sa istočnjačkom kuhinjom, sa mirisima "suka", sa njihovim začinima, sa tim divnim blagim znatiželjnim ljudima! Bilo je savkojakih doživljaja, jednom sam zaglavila na aerodromu u Amanu jer sam sličila nekoj teroristkinji, opet drugi put sam zaglavila isto tako na aerodromu, u Damasku jer nismo imali tranzitne vize kroz Siriju!

Ovo je slika iz Samare 1981. godine:)

Od tada jako volim istočnjačku kuhinju i hvala Bogu da ima blogova koji mi je približavaju.
Čini mi se kako je Selma jednom predlagala da ove naše igrice istražuju pojedine kuhinje. Prijedlog mi se svidio.
I ovo jelo je na tragu istočnjačke kuhinje, grčke, libanonske, turske, možda!
Kako znam za sebe od sveg mesa najviše volim mljeveno. Moj stariji sin ga ne može smisliti a ja mislim da mljeveno meso pruža puno mogućnosti za pripremu različitih jela. Zato se ja dovijam kako znam, surfam po netu, pratim blogove i tako sam došla uz neke male prilagodbe mojem trenutačnom stanju smočnice do ovog jela.
Ne znam kako bih ga nazvala, možda: kobasičice, prstići, polpetini, ćuftice, ...

Evo kako sam ga pravila: za polpetice
  • 1/2 kg mljevene junetine
  • 1 šalica (250 ml) krušnih mrvica od kruha starog 2-3 dana
  • 0.5 dcl crnog vina
  • 5 režnjeva češnjak (koristim domaći a režnjevi su manji)
  • 1 žličica soli,
  • 1/2 žličice mljevenog kumina
  • svježe mljeveni papar
  • 1 jaje
  • 1 žlica parmezana
  1. Od starog kruha napraviti mrvice (u sjeckalici) pa mu dodati isjeckani bijeli luk i polako dolijevati crno vino da ga sve mrvice upiju, zatim dodati sol, kumin i papar. Dobro izmiješati pa prebaciti u posudu u kojoj je mljeveno meso.
  2. Dodati jaje, parmezan i izmiješati sve skupa, još po potrebi začiniti i praviti oblike po želji. U mene je bilo polpetica (malih šnicili) i kobasičica (više mi sliče na čevape nego na kobasice:)
  3. Staviti ih u lim na pek papir te malo ispeći u pećnici zagrijanoj na 210°C tek toliko da se oformi korica (15 - 20 minuta)
  4. Ovako pripremljene stavljati u umak za koji je potrebno:
  • 1 veća kapula (luk)
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 manja konzerva (400 g) sjeckane ili oguljene rajčice
  • 1/2 l pasirane rajčice
  • 2 dcl crnog vina
  • 1 žličica vinskog octa
  • 3-4 režnja češnjaka
  • 3 listića lovora
  • 1 ljuta paprika (suhi feferon)
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 1/2 žličice origana
  • svježe mljeveni papar
  • isjeckani peršin

Umak napraviti:
  1. Na ulju izdinstati sitno sjeckanu kapulu, dodati rajčice, i redom sve ostale sastojke (peršin ostaviti za posipanje gotovog jela). Kada sve provri ubaciti pripremljene polpetice i kuhati na tihoj vatri oko 30 do 40 minuta. Po potrebi razrijediti sa malo vode!
  2. Poslužiti s prilogom po želji.
Ja sam iskoristila i ovaj Libum iz Pompeja kojega sam napravila po receptu koji je objavila Κάθαρσις te smo se fino počastili!


I Libum je bio savršen!

Na kraju:
* jesam ga zakomplicirala, znam:)
* polpetice se umjesto u pećnici mogu peći i u tavi na masnoći po želji ali, ne volim pržiti:)
* opet mi sličice nisu nešto, ali nema veze, nije do mene nego do aparata:))) (malo sutra)
* Pravila sam ja ovaj Libum i u vrijeme istraživanja T&T blog ali mi je tada ispao katastrofično, sada je puno bolji:))

Broj komentara: 19:

  1. Snjezo, da znas da bih sada mogla da probam neku od ovih cuftica, umak je odlican i mogu vec da zamislim i ukus a jos posluzeno uz ove hlebcice iz Pompeje...ma, sad sam vec gladna, eto a nam se sekiras zbog slicica!;))

    OdgovoriIzbriši
  2. I ja pecem sve u rerni, a ne u tavi, tako barem malo stedim kcal, a i ne smrdi mi stan poslije. I koja koincidencija i moj aparat je isto uvijek 'kriv' kao i tvoj:)
    Zasto svi pravite te libume iz Pomepeja??? (i ja sam kupila sir da ih napravim, samo me zanima da nije neka igra koja mi je promakla)...

    OdgovoriIzbriši
  3. Snezo,sve je predivno!!I te divne cuftice odlicno idu uz te divne hlepcice!!:))

    OdgovoriIzbriši
  4. Zavidim ti na iskustvu iz Iraka...to je bilo zlatno doba, kada je zavrsiti faks jos omogucavalo pristojan zivot i posao...

    OdgovoriIzbriši
  5. Jooooooooooj, baš sam se nasmijala na Melrosin komentar!!!
    Kombinacija ti je odlična, i ja stavim cumin u mljevene šnicle, da uvijek ne bude isto, pa onda imaju ovaj malo orijentalni štih. jednostavno si ih mogla nazvati koftama, tj. ćufticama, jer tako ih zovu u dosta kuhinja (turska, marokanska...).
    Odlično si sparila s libumom, super ideja. I umak je fantastičan, pa sve jednostavno bilježim.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo mi se jako, jako svidja i prvom prilikom pravim po tvom receptu, a i prva fotka mi je odlicna!

    OdgovoriIzbriši
  7. Tako slasno izgledaju ove ćuftice s ovim umakom da sam sad gladna, odlična fotka!

    OdgovoriIzbriši
  8. Njamii famozno ti izgledaju polpetice, ja bih sad jednu, ma ne više njih!
    Odličan i zanimljiv recept.
    Ugodan vikend ti želim:)

    OdgovoriIzbriši
  9. O da,da,jako primamljivo.Fotka iz `81 je super!

    OdgovoriIzbriši
  10. Snježo, polpete su odlične, sa domaćim mrvicama koje su mnogo bolje od kupovnih i vinom u njima. Odlično!
    Ja nisam nikakav ekspert za slike, jer imam običan fotić, sdiot, ali ono što sam primetila je da je najbolje ne koristiti belo posuđe i plavu pozadinu, jer ako ne znaš kako sve dobije plavu nijansu. Moji tanjiri su uglavnom beli, pa se prilagođavam Suncu. Najbolje je fotkati na dnevnoj svetlosti. Ja nemam terasu, pa na prozoru na tacni sve slikam. Jednom je tacna skliznula i supa otišla po radijatoru i meni. Najbolje je da koristiš opciju MANUEL za slikanje i podesiš u okviru nje oblačić ili sunce ili unutrašnje ostvetljenje, a po meni se najbolje pokazalo slikanje po oblačnom vremenu. Uvek isključi blic i pridodaj opciju slikanja u gro planu (onaj cvetić) ako imaš. Trebam da napravim post, kako slikati pomoću štapa i kanapa sa idiot aparatom. A na kraju krajeva bitan je recept, a ne slika!

    OdgovoriIzbriši
  11. Polpetice su odlične,znas da sam libum pravila i jako mi se dopao.Sjajna ti je i ona fotkica iz Iraka!

    OdgovoriIzbriši
  12. wow, baš me zaintrigiralo ovo što si spomenula da si živjela u Iraku :)), mislim da svakako dobro dođe u životu živjeti neko vrijeme u drugoj zemlji, naravno ako imaš priliku, upoznaš drugu kulturu i sve vezano uz nju :))
    Ovaj gulašić sa polpeticama je savršen, radila sam ga jednom isto sa junetinom, u obliku kuglica, recept iz kuharice "easy italian", ali ovaj tvoj mi zvuči puno ukusnije i bogatije okusom, u ovom što sam ja radila nije bilo navedenih jaja koja lijepo povežu polpetice i nekih od začina. :) Libum nisam još probala, ali moram! :D

    OdgovoriIzbriši
  13. Snjezo, ovaj recept je za cistu desetku, i prvom prilikom ga moram isprobati. Za slike se ne bi brinula, sve sto treba da se vidi, se vidi odlicno! :) Fotka iz '81 je fenomenalna, i vvala sto si je podijelila s nama!

    OdgovoriIzbriši
  14. Eto vidiš kako je odmah lakše kad malo proučiš fotić. :) Drago mi je ako sam ti pomogla, sad samo nastavi istraživati mogućnosti svog fotića i igraj se.
    Jako ti je lijepo ispalo sve što si spremila, a mene je također najviše fascinirala činjenica da is živjela u Iraku. Ja sam totalno opčinjena bliskim istokom i sjevernom afrikom i da mogu odmah bi se tamo preselila. :)
    Libumi su nešto što sam radila puno puta i svi koji su ih probali ih vole, tako da uopće ne sumnjam da su se i tvojima svidjeli. Ma sve izgleda jako, jako ukusno. :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Snježa ovo je jako , jako dobro ! Polpetice su odlične, super si ih pripremila, a kombinacija sa libumom je pun pogodak !
    Super mi je ovo što si živjela u Iraku, to su prava životna iskustva i imala si priliku upoznati tu zanimljivu zemlju , ljude, običaje, i gastronomiju.
    I meni je interesantna ideja da istražujemo i neke strane kuhinje, rado ću se tome pridružiti.
    A slike, meni su tvoje slike uvijek dobre, a ovdje ću izdvojiti prvu sliku sa polpeticama gdje mi izgedaju tako dobro i slasno.

    OdgovoriIzbriši
  16. mnogo dobro izgleda, prosto mi je pošla voda na usta od ovog sosa :)

    OdgovoriIzbriši
  17. "Kobasičice" u paradajzu, mmmm, savršeno a i ova peciva. Fotke odlična.

    OdgovoriIzbriši