Kako je počelo proljeće i koke bolje nose jaja, pa je velika ponuda i na tržnici a i po raznim ćoškovima grada. Koliko god se gradska uprava borila protiv onih koji prodaju svukuda a ne na tržnici njih svejedno ima. Ali, što je zanimljivo, svi drže istu cijenu. Domaća jaja u Kninu su 1,5 kn. Vrlo često na tržnici se nađe neko ko ih nudi i jeftinije ali tiho, ispod glasa jer uvijek postoji onaj ko je glavni "džek" odnosno onaj ko diktira cijene:)
Isto tako ovih dana su i tikvice na akciji, mi bismo rekli ima ih na pasja preskakala!
I tako, sam ja ujedinila ovakvu ponudu i napravila ovu "piticu".
Za ovu moju piticu je potrebno:
- 2 struka poriluka (samo bijeli dio)
- 2 tikvice
- 2-3 žlice maslinova ulja
- sol
- svježe mljeveni papar
- oko 200 g ricotta sira (može i cijelo pakiranje od 250 g ali ja nisam imala više)
- 5 kom jaja
- 100 g sira ementalera
- 2 žlice ribanog parmezana
Priprema:
- Poriluk izrezati na tanke listiće a tikvice prerezati po dužini na četvero pa isto tako tanko isjeći
- Na maslinovom ulju izdinstati poriluk pa mu dodati tikvice, posoliti, dobro popapriti svježe mljevenim paprom te dinstati dok tikvice ne omekšaju. Kada bude gotovo ostaviti na stranu da se ohladi
- Umutiti jaja te im dodati ricottu a zatim ribani parmezan i ementaler nariban na krupniju stranu ribeža
- Dobro izmiješati, još malo posoliti i prebaciti u kalup promjera 23 cm obložen papirom za pečenje. Peći u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 35 - 40 minuta. (Umjesto papira za pečenje kalup premazati maslacom i posuti krušnim mrvicama.)
- Malo ohladiti pa tek onda rezati i poslužiti sa zelenom salatom ili recimo sa ljuticom:)
Napomena:
* Umjesto tikvica može se staviti špinat, kopriva, maslačak ili sl.
* Može se u smjesu jaja još dodati pancete koju treba propržiti i ocijediti od masnoće pa će biti malo pikantnije
* Ovo se može pripremati i u tavi tako da se dobro poklopi i ispeče s jedne strane a potom se uz pomoć poklopca ili tanjura prebaci na drugu stranu da se ispeče i sa druge strane
* Može se kao podloga za pečenje staviti lisnato tijesto
Volim ovakve stvari.
OdgovoriIzbrišiOvde su poludeli sa cenom jaja. U poređenju sa prošlom godinom jaja su poskupela 50% i verovatno imaju tendenciju rasta pošto smo generalno na nivou države uništili sve farme pilića kao i drugog mesa, pa se čudimo što cene skaču. Trenutno se svinjski vrat može kupiti i za 3,5 evra po kilogramu, pa ljudi neće više ni da gaje prasad. Više košta da se gaje nego što oni zarade. Potpuno pogrešna politika.
Tikvice su tenutno paprene, ali biće vremena i za ovako fine stvari.
Odlična pita!
OdgovoriIzbrišiIzgleda odlično, sve pohvale za recept!
OdgovoriIzbrišiLijep pozdrav.
Odlično si ti to napravila! Jako volim ovakve stvari i stvarno se može beskrajno kombinirati sa vrstama sireva i zelenjavom.
OdgovoriIzbrišiE, da mi je sad jedan trokutić! :)
odlična pita, prava proljetna
OdgovoriIzbrišiIsta cijena je i u Zagrebu na placu ;)
OdgovoriIzbrišiLijepa pita, volim ovakve kombinacije...
Jako mi se sviđa i sigurno je odlično - volimo sve sastojke, a tikvice ipak ne bih mijenjala (jako su mi dobre). Lagano, brzo i fino i ne mora biti vrelo, zar ne? Bilježim.
OdgovoriIzbrišiZvuci dobro a i izgleda super...
OdgovoriIzbrišidraga snježo što se tiče cijena više ne razmišljam, jer bi poludila. sve je duplo skuplje u odnosu na prije godinu dana, ali što ćemo.
OdgovoriIzbrišibaš sam jučer razmišljala što bi mogla napraviti sa porilukom i eto mi ideje.
sjajna pita :)
Ovako nešto uvijek, a poriluk mi je ovdje skoro bitniji od tikvica. Nema tog kolača koji bi i ovako nešto zamjenio.
OdgovoriIzbrišiOva pitica je sjajna! Sve sastojke volim, pa bas u ovoj kombinaciji sastojaka obavezno isprobavam!
OdgovoriIzbrišiLijep pozdrav!
Uh, ovo bih mogla svaki dan jesti, savrseno! A sto se tice jaja, hvala Bogu na mojoj mami i njezinoj dostavi domacih, zutih jaja:)
OdgovoriIzbrišibas mi se dopada recept - volim ovakve stvari. Svidja mi se i prijedlog s koprivom i zainatila sam se da cu ovo proljece naci neki izvor kopriva. Moji je imaju u vrtu na vikendici i zadnjih godina sam se bila jako navikla na nju i bas mi nedostaje. medjutim ovdje je dosad nisam vidjela ni kupit ni u prirodi al mora je negdje biti :)
OdgovoriIzbrišiJednostavno i odlicno!
OdgovoriIzbrišiMmmm divno...u frižideru imam mladih tikvica koje vape za ovakvim receptom!
OdgovoriIzbrišiNa zagrebačkim tržnicama cijena jaja varira ovisno o veličini, ona najveća koja ja kupujem koštaju 1,20 kn. Dosta povoljnije nego kod vas.
OdgovoriIzbrišiOvo je savršena kombinacija i jedna od rijetkih u kojima bi pojela jaje, a da nije kolač. :)
prelepo jelo, za sad ga je nemoguće isprobati
OdgovoriIzbrišiUf, odlično, mogu zamisliti miris i okus ove pite..Odlična je!
OdgovoriIzbrišiodlično si iskoristila ponudu na tržnici i ujedinila je u ovu predobru pitu ! Nemam što reći osim da brzinski preuzimam recept i u subotu kada dođem sa placa, ......, mmmmmm :))
OdgovoriIzbrišijako dobra kombinacija! nerijetko i ja spremim sličnu brzinsku večeru, svaki put s drugim povrćem.
OdgovoriIzbrišiPita je prva liga,sastojci su pravi prolećni!
OdgovoriIzbrišiOdlicno izgleda a sastojci su fenomenalni. Obozavam ovakve stvari!
OdgovoriIzbriši